Kotkassa Langinkosken partaalla sijaitseva Venäjän keisarien kalamaja täyttää 130 vuotta. Kalamaja tehtiin aikanaan keisarien yksityiseksi kesänviettopaikaksi.

Keisari Aleksanteri III:n kerrotaan mieltyneen Langinkosken maisemiin vierailtuaan siellä ensimmäistä kertaa vuonna 1880. Langinkosken on täytynyt tehdä keisariin todella suuri vaikutus, sillä ensivierailunsa jälkeen Aleksanteri III halusi kosken itärannalle kalastusmajan kesänviettopaikakseen.

Yhdeksän vuotta myöhemmin heinäkuussa 1889 keisari Aleksanteri III ja keisarinna Maria Feodorovna viettivät paikalla uuden kalastusmajan juhlavia tupaantuliaisia.

Museona jo pitkään

Langinkoski ja sen rakennukset ovat osa vuonna 2014 perustettua Kotkan kansallista kaupunkipuistoa ja Kymijoen laakson luonnonsuojelualuetta.

Museotoiminta Langinkoskella alkoi jo 1930-luvulla. Vuoteen 2018 asti siitä vastasi Langinkoskiseura ry, mutta nyt alueesta vastaa Kansallismuseo.

Juhlakauden ohjelmassa tutustutaan eri tavoin siihen, miten keisarit aikanaan viettivät kalastusmajalla aikaansa. Luvassa on muun muassa kalastusta, musiikkia, muistelutuokioita sekä teemaopetuksia.

Kalastusmaja aukesi yleisölle 2. toukokuuta ja se on avoinna aina elokuun loppuun asti. Lisätietoja löytyy Kansallismuseon sivuilta.