Seuraava arvauskilpailu vie meidät kohteeseen, jossa kalastelin viimeksi joskus 1990-luvun puolenvälin tienoilla. Kirjoitin siitä jutunkin Erään ytimekkäällä otsikolla ”Östergeta”.

Tuo paikka sijaitsee pohjoisella Ahvenanmaalla, Getan kunnan alueella.

Lupa-alue pitää sisällään enimmäkseen matalaa, kivikkoista, saarten ja luotojen pirstomaa kalavettä, jota on varmaan riittävästi yhden viikonlopun tarpeisiin.

Viimeisen käyntini aikoihin kalaa vaikutti olevan alueella mainiosti. Mieleen jäivät erityisesti isot ahvenet, joista jutussani totesin:

”Yleisin koko tuntui olevan 500-700 grammaa eli vallan hirmuinen sisävesien 50-grammaisiin tottuneelle.” Menipä sillä reissulla kilokin rikki.

Sittemmin ahvenen koko on siellä kuten muuallakin Ahvenanmaalla huomattavasti taantunut.

Kalakaverini Eero on käynyt paikassa toistakymmentä kertaa oman vierailuni jälkeen ja tietää, että nykyisin raitapaidan peruskoko asettuu jonnekin 200-300 gramman tietämiin.

Mutta toki kiloisetkin ovat edelleen mahdollisia.

Pienillä jigeillä

Kevät on jossain määrin haasteellinen ajankohta ahventen narraamiselle, sillä kutu on käsillä eikä kalojen mielenkiinto syötävää kohtaan ole parhaimmillaan.

Jos vielä säiden herra päättää lähettää matkakumppaniksemme kylmän, takatalvea uhkuvan pohjoisvirtauksen, saa haaveet hyvästä saaliista haudata melko varmasti.

Sää näet näyttelee varsin suurta roolia kevätkalastuksessa.

Myös ottipaikkojen löytäminen asettaa omat haasteensa. Mistä sopivan lämpöinen ja suojaisa karinreuna tai lahdenpoukama löytyy, siellä voi vapa taipua tavallista tanakammin.

Vastaavasti laajat alueet ovat nyt assuista tyhjillään.

Pyyntivälineistä jigit ovat taattua tavaraa myös keväällä. Parhaaseen tulokseen pääsee valitsemalla pienikokoisen jigin kevyellä päällä, jotta hidas uittaminen onnistuu.

Kylmän kangistamat, mädistä turpeat ahvenet eivät välitä pikaruoasta eivätkä isoista suupaloista.

Muita östergetalaisia vavan taivuttelijoita ovat hauet, säyneet sekä tuurilla myös taimenet. Näistä lajeista parhaat mahdollisuudet isoon yksilöön lienee säyneellä, josta kaksi kiloakin voi mennä rikki.

Näillä herkuilla pääsee onnettaren suosikki kurittamaan ahvenia ja jalokaloja.

Suurimman ahvenen paino?

Meidän 12-henkisen retkikuntamme keikka ajoittuu viikonloppuun 17.-19.5.

Majoitumme Kasvikin laidalla olevassa Bomanin mökkikylässä, josta pelipaikoille pääsee lyhyellä ajopyrähdyksellä. Kulkuneuvoinamme ovat pienellä perätuupparilla varustetut veneet, joihin kolme kalastajaa mahtuu mitenkuten.

Kalastusaikaa meillä on käytännössä puolitoista päivää.

Liikumme kolmen hengen venemiehityksellä ja kysymme, paljonko painaa suurin minun veneeseeni tullut ahven 10 gramman tarkkuudella?

Vastausaikaa on torstain 16.5. loppuun saakka.

Palkinnoksi paras arvaaja nappaa viehesetin, jonka sisältö koostuu ahvenia ja jalokaloja kiinnostavista herkuista kuten Savage Gearin, Beten, Rapalan, Stormin, Salmon, Blue Foxin ja Mikadon tuotteista.

Jos yhtä hyviä vastauksia on useampia, palkinto arvotaan niiden kesken.

Myös kilpailu pääpalkinnosta kiristyy.

Kolmella oikealla vastauksella voittaa omakseen komean 50 vieheen lajitelman, ja tällä hetkellä kolmella kilpailijalla on kaksi oikein.

Pääpalkinto saattaa siis löytää uuden omistajan jo tässä osakilpailussa.

Onnea arvauksiin!

Huomio! Kysymme lomakkeella yhteystietoja ainoastaan palkintojen postittamista varten!