Mikko Lamminpään idea syntyi siitä, että hän oli kevään aikana sammuttanut palamaan jätettyjä nuotioita kotinsa lähellä olevalla nuotiopaikalla. Lisäpontta antoivat uutiset Nuuksiossa, Sipoonkorvessa ja Repovedellä olleista metsäpaloista. Tuli tarve tehdä asialle jotain.

Lamminpää keksi yksinkertaisen keinon välittää retkeilijöille ajantasaista tietoa metsäpalovaroituksista ja otti sen käyttöön toukokuun ensimmäisenä viikonloppuna.

– Hain Ilmatieteen laitoksen varoituksista kertovan sivun url-osoitteen ja loin sille QR-koodin. Laadin ilmoitustekstin kuvineen, ja printtasin ja laminoin sen, hän kertoo.

– Kiinnitin viestin lähellä kotiani olevan Tuusulan Ruotsinkylän tutkimusmetsän Metsähallituksen nuotiopaikan polttopuukatokseen ja lisäksi jaoin viestin somessa.

Idea harkinnassa Metsähallituksessa

Ideana on, että nuotiopaikalta löytyvän viestin QR-koodin avulla älypuhelimella on helppo tarkistaa, onko metsäpalovaroitus voimassa alueella.

Varoituksista kertovalle nettisivulle Mikko Lamminpään luoma QR-koodi.

Varoituksista kertova Ilmatieteen laitoksen nettisivu on päivittyvä ja sillä on pysyvä url-osoite, joten QR-koodi ohjaa aina ajantasaisen tiedon äärelle. Lamminpään QR-koodia kokeiltiin Erän toimituksessa, ja se toimi moitteettomasti.

Lamminpää on lähettänyt tiedon keksinnöstään myös Metsähallitukseen, joka hallinnoi suurta määrää nuotiopaikkoja ympäri maata.

Metsähallituksesta asiaa kommentoidaan toistaiseksi varovasti. Metsähallituksen mukaan lähtökohtaisesti kaikki ideat metsä- ja ruohikkopalojen estämiseksi ovat kannatettavia ja tervetulleita.

Metsähallitus kuitenkin huomauttaa, että se hallinnoin yli tuhatta tulipaikkaa, ja QR-koodien saaminen niihin kaikkiin on ainakin lyhyellä aikavälillä mahdotonta. Esimerkiksi Lapissa monet tulipaikoista ovat pitkien matkojen päässä.

Virallinen ja epävirallinen tieto erilleen

Metsähallituksen mukaan metsäpalovaroitus-QR-koodien levittämistä Metsähallituksen tulipaikoille ei myöskään voi tehdä joukkoistamalla eli ihmisten omatoimisena työnä.

Esimerkiksi asiakasturvallisuuden vuoksi on tärkeää, että virallinen ja epävirallinen informaatio eivät sekoitu tulipaikoilla. Metsähallituksen yhteistyöyrittäjien ilmoituksille on varattu oma ilmoitustaulu, jotta Metsähallituksen ilmoitukset ja muu informaatio pysyvät selvästi erillään.

Metsähallituksesta kuitenkin sanotaan, että se voisi hyvin harkita metsäpalovaroitus-QR-koodien kokeilua tulipaikoilla.

Teijon kansallispuiston uusissa infotauluissa on jo QR-koodit, joiden kautta pääsee suoraan Ilmatieteen laitoksen sivuille näkemään varoitusten senhetkisen tilanteen.

Metsähallitus painottaa, että tärkeintä on saada retkeilijät ymmärtämään, että laittomia tulipaikkoja ei saa tehdä. Metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana tulet saa Metsähallituksen hallinnoimilla alueilla tehdä vain hormillisiin, katoksellisiin tulisijoihin.