Vapakalastajat tietävät, että lämpimien kevätsäiden kääntyminen hyiseksi takatalveksi on kalastukselle melkoista myrkkyä.

Ja tämä koskee melkein lajia kuin lajia. Se pätee myös lämpöä suosivaan toutaimeen, jonka kalastaminen on muutenkin oikukasta touhua, saati siten kun kelit eivät osu kohdalleen.

Jarin ja Heikin reissun Kuokkalankoskille piti toteutua ensin perjantaina, mutta sille päivälle sattui vuodenaikana nähden kaikkien aikojen kylmin sää. Kovan tuulen säestyksellä.

Lähtöä päätettiin lykätä päivällä.

Vuorokauden lykkäys kannatti, sillä lauantaiksi tuuli laantui, mutta lämpötila ei juurikaan noussut. Mittarissa oli vain pari astetta, kun kaksikkomme rantautui puolenpäivän maissa Kuokkalankoskille.

Lisäksi ilmassa leijui ajoittain lunta.

Jari oli sopinut toutainmestari Pertti Särkän kanssa soutuveneen lainasta, jotta mahdollisuudet kalansaamiseen olisivat edes jonkinlaiset.

– Veneellä pystyisimme kalastamaan Majauslahden eli yhden alueen parhaista ottipaikoista. Rannalta sinne ei pääse omakotiasutuksen vuoksi heittämään ollenkaan.

Päivä alkoi yllättävän räväkästi, sillä jo ensimmäisellä heitolla tuli kova tärppi Tiura Neiden -lusikkaan.

– Kaikista kolmesta koukun haarakkeesta löytyi toutaimen suomu, joten kala oli käynyt lyömässä viehettä jollain muulla ruumiinosalla kuin suulla.

Jatko sujui paljon nihkeämmin.

Muutama hento tai terävämpi tärppi silloin tällöin, mutta yhtään kalaa ei vieheisiin tarttunut. Välillä mentiin ilman merkkiäkään kaloista.

– Kun sitten taas löytyi jokin kelvollinen viehe siiman päähän, kalat tuntuivat hieman aktivoituvan.

Esimerkiksi uutuuslusikka Jasu Jalo antoi kolme tärppiä lähes peräkkäin, kunnes senkin tehot hiipuivat.

– Mielenkiintoista oli, että aikaisempina vuosina melko ylivoimaisia otteita  esittänyt SpinMad Blade Bait King ei tällä kerralla toiminut ollenkaan.

Neljän tienoilla Heikki keksi laittaa peliin viisisenttisen Rapala Countdownin periaatteella ”enemmän koukkuja suhteessa vieheen pinta-alaan”.

Countdowniin kala junttasikin kiinni lähes ensimmäisillä heitoillla ja osoittautui toutaimeksi, joka kovan väännön jälkeen antautui haavittavaksi ja punnittavaksi.

Toutain painoi 3,24 kiloa, ja kun paino luvattiin pyöristää lähimpään sataan grammaan, tulokseksi tuli 3,2 kiloa.

Koska muita toutaimia ei enää tullut, 3,2 kiloa jäi myös arvauskilpailun oikeaksi vastaukseksi. Onnistuiko yksikään vastaajista arvaaman oikein?

Vastauksia kilpailuun tuli lähes sata ja niistä peräti yhdeksän osui oikeaan eli tälläkin kertaa palkinto jouduttiin arpomaan. Onni suosi tällä kertaa mäntsäläläistä Konsta Pietistä, ja palkinto lähtee postiin lähipäivinä.

Onnea voittajalle ja isokokoinen kiitos kaikille osallistuneille!