Mikäli iso toutain houkuttaa, toukokuussa jos koska on oikea aika muuttaa unelma todeksi.

Tamperelaisena olen siitä onnellisessa asemassa, että suhteellisen lähellä kotikontujani soljuu kaksi mainiota toutainvirtaa, Lempäälän Kuokkalankosket ja Nokian Siuronkoski.

Monille muille suomalaisille tämä särjen sukulainen on paljon hankalammin tavoitettava haaste, sillä lajin levinneisyys painottuu vahvasti maamme eteläosaan ja ehkä juuri ennen kaikkea Pirkanmaalle.

Kokemäenjoen vesistö erityisesti alaosiltaan on lajin perinteisintä elinaluetta.

Särjen sukulainen, hyi, moni kenties tuhahtaa. Mutta kun on tutustunut lajiin vavan välityksellä, ajatukset saattavat hyvinkin muuttua.

Toutain nimittäin tarjoaa monia ominaisuuksia, joita vaativa vapakalastaja vastustajaltaan odottaa. Ensinnäkin kala kasvaa komean kokoiseksi, helposti yli kolme- ja kohtuullisen yleisesti yli viisikiloiseksikin.

Toisekseen sen otteet siiman päässä ovat mieleenpainuvia. Erityisesti toutaimen raivokas tärppi on kokemisen arvoinen.

Kolmanneksi toutain on yksi haasteellisimmista kaloistamme houkutella nappaamaan vieheeseen.

Vaikka lajille ominaisia pintaroiskaisuja näkisi kuinka runsaasti, tärppi saattaa silloinkin jäädä haaveeksi. Eikä niitä hyvänäkään päivänä yleensä vaivaksi saakka saa.

Kuokkalankoskille toutainjahtiin

Paras ajankohta ison tontun tavoittamiseen on kevät kutuajan kummallakin puolella.

Kuokkalankoskilla kutu tapahtuu toukokuun alkuviikolla. Ennen sitä kalat ovat tietenkin sukutuotteittensa pulskistamia, kun taas kudun jälkeen painosta on pudonnut ainakin naaraskaloilla satoja grammoja pois.

Yhtä kaikki isoon kalaan on hyvät mahdollisuudet niin kutua ennen kuin sen jälkeenkin.

Kuokkalankoskilla kevättoutaimen ehkä tyypillisin paino on 3-4 kiloa, mutta on koskilta saatu vuosittain yli kuusikiloisiakin, kuten tämä aivan äskettäin Kala19-kilpailuun ilmoitettu yksilö.

Viime vuoden suurin painoi yli seitsemän kiloa, mutta valitettavasti sitä ei ennätyskalarekistereihin ilmoitettu.

Mutta kuten sanottu, oikukas otus on kysymyksessä. Vähänkin huonomman päivän sattuessa nollatulos on vääjäämätön tosiasia.

Saa nähdä kuinka meille käy, kun lähdemme kalakaverini Heikin kanssa Kuokkalankoskille (www.kuokkalankosket.net) jonain päivänä välillä 3.-5.5. toutainta haastamaan.

Tarkoituksena on käyttää kalastukseen vähintään viisi tuntia ja ajoittaa se iltapäivälle eli potentiaalisimmalle ottiajalle.

Kalastuksemme tapahtuu uistinvälineillä.

Kuten uusimmassa Erä-lehdessä (4/2019) kerroin, Kuokkalankoskilla paras ottiviehe on ollut erikoisen mallinen metalliläpykkä SpinMad Blade Bait King, joka tulee oleman myös meidän ykkösnyrkkinämme.

Toki mukana on paljon muitakin vaihtoehtoja epätoivon hetkille.

Arvauskilpailun palkinnossa on isohkoja vieheitä, joista ainakin hauki on hyvin kiinnostunut.

Paljonko painaa suurin?

Arvauskilpailumme kysymys kuuluu, paljonko painaa suurin saamamme toutain? Paino pyöristetään lähimpään sataan grammaan.

Ja kuten sanottu, nollaakin kannattaa ehkä veikata, vaikka jälleen teemme kaikkemme, ettei se vaihtoehto toteudu.

Palkinnoksi paras arvaaja saa 11 vieheen sortimentin, joka sisältää muun muassa Rapalaa, JoSaa, Kuusamoa, Laxmania, Savage Gearia ja Grosaria.

Jos samoja vastauksia on useampia, arpa ratkaisee palkinnon lähetysosoitteen.

Vastausaikaa on torstain 2.5. loppuun saakka. Eiku arvailemaan!

Huomio! Kysymme lomakkeella yhteystietoja ainoastaan palkinnon postittamista varten!