Suomenlahden merivartiosto, ELY-keskus ja Metsähallituksen erävalvonta tehostavat kalastuksenvalvontaa Suomenlahden merialueilla.

Viranomaisten yhteistyönä tehtävä valvonta keskittyy kevääseen ja ensi syksyyn. Lisäksi valvontaa tehdään päivittäisen partioinnin yhteydessä. Esimerkiksi merivartiosto partioi koko Suomenlahden alueella.

Näkyvällä valvonnalla halutaan muistuttaa kalastussäännöistä. Kalastuslain uusi, toukokuun 2019 alussa voimaan tuleva menettämisseuraamus antaa lisäpotkua valvonnalle.

Huomiota etenkin pyydyksiin

Kevään ja syksyn tehostettu valvonta painottuu meritaimenen ja vaellussiian kalastukseen.

Metsähallituksen erätarkastaja Tommi Suonpää kertoo, että ongelmia on ollut kyseisten lajien pyydyskalastuksessa ja ongelmiin halutaan nyt puuttua entistä rivakammin.

Suomenlahdella on esimerkiksi kieltoalueita, joissa pyydyskalastus ei ole lainkaan sallittu.

Luonnonvarainen, rasvaevällinen meritaimen on rauhoitettu kokonaan. Istutetun, rasvaeväleikatun taimenen voi ottaa saaliiksi, jos se täyttää 50 sentin mitan.

– Myös pyydysten merkinnän suhteen ollaan tarkempia ja pidetään aiempaa tiukempaa linjaa. Uudet merkintävaatimukset ovat olleet voimassa jo muutaman vuoden, joten pyydyskalastajien pitäisi tuntea ne, Suonpää sanoo.

Muita valvonnan painopisteitä ovat kalojen pyyntimitat ja kalastusluvat.