David Bowien säveltämän kappaleen (Scary Monsters and Super Creeps) innoittama Skrillexin Scary Monsters and Nice Sprites (Pelottavat hirviöt ja suloiset keijukaiset) vuodelta 2010 on elektronista musiikkia edustava sävellys, jossa ainoa ”aito ääni” on Youtube-hahmo Rachael Nedrowin huuto ”Yes, oh my gosh”.

Muu osa kappaletta muodostuu melodisista mutta matalista ja korkeista, koneilla tehdyistä äänistä, elektroniikalta haiskahtavasta rumpurytmistä sekä laulusta, jota on käsitelty, muokattu ja joka on käännetty takaperin.

Jos kappaleen laulu kulkisi perinteiseen suuntaan, ensimmäisen säkeistön sanat kuulostaisivat ehkä tältä:

You don’t need to hide, my friend
For I am just like you
You don’t need to hide, my friend
For I am just like you

Skrillex kuvattiin Amnesia-klubilla, Ibizalla heinäkuussa 2012. Ei muuten näy sääskiä!

Miten Skrillex liittyy hyttysiin? No siten, että miehen musiikin avulla testattiin sääskien käyttäytymistä.

Tiedossa on, että monille eläimille äänet ja niitä seuraavat reaktiot ovat tärkeitä, kun eläimet lisääntyvät, yrittävät pysyä hengissä ja ylläpitää populaatioita.

Myös se tiedetään, että hyönteisten synnyttämä matalataajuinen värinä johdattelee ne lisääntymään, kun taas melu häiritsee lajitovereilta tai hyönteisten hyödyntämiltä isänniltä lähteviä signaaleita.

Elektronisen musiikin vaikutusta keltakuumehyttysen (Aedes aegypti) käyttäytymiseen tutkittiin yhdeksän tutkijan muodostamassa ryhmässä Malesiassa, Japanissa, Thaimaassa ja Indonesiasssa eli pääasiassa Kaakkois-Aasiassa, jossa hyttysen levittämä virustauti denguekuume on erityisen paha vitsaus.

Äänet vaikuttavat

Musiikin vaikutus hyttysten käyttäytymiseen on tutkimusalueena tuntematonta maastoa. Hyttysistä tiedetään, että ne vastaavat tiettyihin taajuuksiin ja että eri sukupuolta edustavat hyttyset joutuvat jopa kamppailemaan sopeuttaaksen lentoäänensä samanlaisiksi.

Keltakuumehyttyset pistettiin kuuntelemaan Skrillexin kappaletta Scary Monsters and Nice Sprites samalla, kun tutkijat tarkkailivat musiikin mahdollisia vaikutuksia ruuan etsimiseen, isäntäeläimen kimppuun hyökkäämiseen ja sääskien seksuaalielämään eli kopulaatioon.

Aikuisille hyttysille esiteltiin kaksi erilaista äänimaailmaa. Toisessa pauhasi elektroninen musiikki ja toisesta viihdykkeet puuttuivat täysin eli musiikkia ei soitettu.

Selvisi, että hyttysnaaraat, joille soitettiin Skrillexiä, vierailivat isäntäeläimen luona merkittävästi vähemmän kuin ne hyttyset, joille musiikkia ei soitettu.

Musiikille altistetut hyttyset hyökkäsivät veriaterian kimppuun myös selvästi myöhemmin kuin ne, jotka saivat syödä hiljaisuudessa. Lisäksi Skrillexillä kyllästettyjen hyttysten aterioinnin aktiivisuus alentui.

Myös aikuisten hyttysten kiinnostus vastakkaiseen sukupuoleen laski ja ne harrastivat huomattavasti vähemmän jälkeläisten tekemistä kuin hyttyset, jotka saivat tehdä hommia rauhassa.

Suojakilpi musiikilla

Tulosten perusteella tutkijat päättelivät, että keltakuumehyttyset ovat elektronisen musiikin suhteen haavoittuvaisia ja että musiikilla pystytään häiritsemään niiden elämää ihmisten näkökulmasta merkittävillä avainalueilla.

Tutkimus avaa ryhmän mukaan uusia reittejä kehittää musiikkiin perustuvia henkilökohtaisia suojausmenetelmiä hyttysten levittämiä tauteja vastaan.

Selvittämättä on vielä, miten Skrillexiiin suhtautuvat muut hyttyslajit, kuten kotoiset Aedes communis (metsähyttynen) tai Aedes punctor (korpihyttynen).

Jos ei muuta, niin Skrillexillä saa todennäköisesti  ainakin autiotuvan tyhjäksi. Siis ihmisistä, ei välttämättä hyttysistä.

Kuva (Aedes aegypti): James Gathany [Public domain], via Wikimedia Commons

Kuva (Skrillex): Amnesia Ibiza [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

Ja tältä se keltakuumehyttysille soitettu kappale kuulostaa:

Tutkimuksen tiivistelmä: The electronic song “Scary Monsters and Nice Sprites” reduces host attack and mating success in the dengue vector Aedes aegypti

Lue myös: Suojaudu hyttysiltä – vertailussa 17 hyttyskarkotetta (Erä 8/2012)

Vain tilaajille: 12 uuden sukupolven hyttyshajustetta, Mikä karkottaa hyttyset: Sähköä, kaasua vai savua