Kevään viimeiset pilkkireissut alkavat olla käsillä ainakin Etelä-Suomessa.

Joskus on toki ollut vuosia, kun jäillä on istuksittu vielä vappunakin, mutta ne talvet olivat ennen ilmastonmuutosta. Nykyään pilkit pannaan pussiin näillä leveysasteilla jo hyvissä ajoin huhtikuun puolella.

Ensi viikonloppuna kantavia jäitä luultavasti kuitenkin vielä on, ainakin Evon Niemisjärvillä.

Lammin eli nykyään Hämeenlinnan kunnan alueella sijaitseva lampikolmikko Niemisjärvet on metsähallituksen isännöimä erityiskalastuskohde, josta on kehittynyt vajaan 30 toimintavuotensa aikana yksi eteläisen Suomen suosituimmista kirjolohen pyyntipaikoista.

Ylinen, Keskinen ja Alinen Niemisjärvi luovat toisiinsa yhteydessä olevan kokonaisuuden, jolla vesipinta-alaa on noin 30 hehtaaria.

Erämainen sijainti korpimaisessa hämäläisluonnossa yhdistettynä kalastajien viihtyvyyttä kohentaviin laavuihin, tulentekopaikkoihin, laitureihin ja vuokramökkeihin luovat hienot puitteet leppoisalle kirjolohijahdille.

Perinteikäs kalapaikka

Omat kokemukseni Niemisjärvistä alkavat jo kohteen debyyttivuodesta 1991, jolloin Evon suuntaan ajeltiin useita kertoja talvessa ja jokusia kesässäkin.

Istutukset olivat tuohon maailmanaikaan runsaita ja käsittivät kirjolohien lisäksi ainakin taimenia ja siikoja, saattoipa puronieriäkin kuulua joskus tankkiauton tuliaisiin.

En muista että olisin noilla reissuilla koskaan saanut erityisen isoja kaloja, mutta kiintiö taisi täyttyä useammin kuin jäädä täyttymättä.

Yksi menestyksen salaisuuksista oli Aution Markun luoma Mutu-Leech, joka syntyi samoihin aikoihin Evon kalapaikan kanssa.

Mutu-Leechin protoja uittelin ensimmäistä kertaa juuri Niemisjärvien kahvinruskeissa vesissä.

Palkinto sisältää muun muassa neljä erilaista Mosaria, kaksi Mutu-Leechiä, Mikro-Mutu, Räsäsen ja laadukkaita mormyskoita.

Suurimman kirren paino?

Kalenterini ohjaa minut viikonloppuna 5.-6.4. metsähallituksen järjestämille erätoimittajapäiville Evolle, jossa on muun ohjelman ohessa mahdollista kalastaa.

Pilkkimiselle tarjoutuu aikaa sen verran runsaasti, että aion uhrata siihen lajiin ainakin viisi tuntia.

Arvauskilpailumme kysymys kuuluu, paljonko painaa suurin saamani kirjolohi lähimpään sataan grammaan pyöristettynä?

Vaikka Niemisjärvillä niiden alkuvaiheessa paljon kuljettiinkin, viimeisestä käynnistäni on kulunut jo kauan, ehkä lähemmäs 20 vuotta. Nöyrä on siis oltava, eikä jokaista kirrennarraajaa vaaniva nollareissukaan ole arvauksista pois suljettu mahdollisuus.

Pilkkimisessä aion käyttää tietenkin Mutu-Leechiä, mutta huonon syönnin sattuessa myös mormyskaa ja ehkä jopa ootto-onkea. Kalastussääntö kun sallii aktiiviongen lisäksi yhden oottopyydyksen asentamiseen.

Palkinnoksi oikein tai lähimmäs oikein vastannut saa 15 pientä herkkupalaa, jotka maittavat kirjolohen lisäksi ahvenille, harjuksille, taimenille ja siioille. Jos samoja vastauksia on useampia, palkinto arvotaan niiden kesken.

Vastausten viimeinen jättöpäivä on torstai 4.4. Tiukkoja arvauksia!

Huom! Lomakkeella kysytään yhteystietoja vain palkintojen postittamista varten.