Jos aikataulut olisivat antaneet periksi, tämänkertainen Jarin kanssa kalassa -arvauskilpailu Velaattajärvelle olisi siirretty johonkin muuhun hetkeen kuin lauantain aamupäivään.

– Juuri tuolloin säiden haltija vyörytti kimpuumme navakan tuulen ja vesisateen. Sää oli niin synkkä kuin olla voi.

Ensimmäiset reiät järvelle syntyivät klo 8.45 jälkeen, aivan uimarannan vieressä alkavan ruovikon reunaan. Ensimmäinen hauki jysähti Heikin uittamaan pilkkiin suhteellisen nopeasti, mutta jäälle asti kala ei tullut, vaan karkasi ns. luukulla.

Jari kävi jonkin ajan kuluttua kokeilemassa samaa reikää omalla pilkillään ja sitäkin kävi hauki pökkäämässä.

Puoli tuntia myöhemmin Heikillä oli jälleen uutisia. Iso hauki oli onnistunut varastamaan Nuutinlahden edustalla miehen Veto-Räsäsen katkaisemalla kuuden kilon siiman solmusta perukkeen yläpuolelta.

Jarin ja Heikin tarkoitus oli alun perin kalastaa Nuutinlahteen johtavan uoman edustalla, koska oletuksena oli, että hauet olisivat jo hakeutumassa kohti ihanteellisen matalaa lahtea ja kutupaikkoja.

– Teimme reikiä ruovikon reunaan, lahden syvemmälle keskialueelle ja kaikkialle siihen välille, mutta tärppiäkään emme saaneet, Jari kertoi.

Haukien ruokahaluihin vaikutti todennäköisesti sää, sillä sade ja tuuli olivat tuossa vaiheessa kovimmillaan. Kalastajatkaan eivät suuresti hurranneet tilanteelle.

Nuutinlahdelta palattiin siis ilman saalista paikkaan, jossa hauki oli katkaissut Heikiltä siiman ja siitä Jari sai kipakan tärpin Voro-tasapainopilkkiin.

Tärpiksi sekin jäi, joten kaksikko tallusteli tuulen suojaan järven eteläpäähän.

– Sieltä löytyi pieni saari, jonka ympärillä oli hauen hajuista ruovikkoa.  Yhdestä reiästä sainkin painavan tärpin ja kunnon kiinnityksen noin kilon painoiseen haukeen.

Tällä kertaa kiinnitys piti loppuun asti. Hauen kohtaloksi koitui alumiinista valmistettu viiden sentin Helmi-Räsänen, ”todella nättiuintinen pilkki matalaan veteen”.

Kilon hauki jäi viisituntisen uurastuksen ainoaksi saaliiksi, sillä seuraavat kaksi kalaakin karkasivat Heikin pilkistä.

– Kun tähän aikaan vuodesta monet jo pohtivat, uskaltaako jäälle lähteä ollenkaan, kerrottakoon, että Velaatalla sitä tavaraa oli yli puoli metriä ja terästä koko matkalta. Nyt olisi akkuporakaira ollut asiaa, manuaali kuusituumaisella ei yksinkertaisesti jaksanut veivata reikiä niin paljon kuin olisi halunnut.

Oikea vastaus kilpailukysymykseen eli siihen kuinka monta haukea Jari ja Heikki käyttävät jäällä viidessä tunnissa oli yksi.

Paremmalla onnella lukema olisi voinut olla toinen, mutta yhden kalan taktiikkaakin veikkasi peräti kuusi vastaajaa. Vastauksia Velaattajärven kisaan tuli tasan 92 kappaletta.

Kuuden vastajaan kesken suoritetussa arvonnassa onni potki tällä kertaa lempääläläistä Timo Viheriäkoskea. Palkinto lähtee postiin heti huomenna. Onnea voittajalle ja kaikille vastanneille iso kiitos osallistumisesta.