Voittaja Ylläs saa palkinnoksi Suomen Messusäätiön myöntämän 5000 euron stipendin, jolla on tarkoitus kehittää alueen retkeilypalveluita. Voittajaan voi tutustua Helsingin Messukeskuksessa GoExpo-messuilla 15.–17.3. 2019.

Tällä kertaa maastopyöräreitteihin keskittyneessä kilpailussa haettiin reittikokonaisuutta, joka koostuu pyöräilijöille sallituista metsäpoluista, ulkoilureiteistä ja hiekkateistä. Päällystettyjä pyöräteitä ei huomioitu.

Reitillä piti myös olla retkeilyä tukevia palveluita kuten taukopaikkoja, pyöräily-ystävällisiä majoitusmahdollisuuksia ja mieluusti vuokraus- ja opastustoimintaa.

Kesä- ja talvireittejä

Visit Ylläksen toimitusjohtaja Janne-Juhani Haarma kertoo tiedotteessa, että Ylläksellä on panostettu maastopyöräilyn kehittämiseen jo usean vuoden ajan. Viime vuosina Ylläksellä on satsattu erityisesti ympärivuotisen pyöräilyn kehittämiseen.

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto ja Ylläksen seitsemän tunturia mahdollistavat monipuoliset maastot, ja alueen kylät tarjoavat hyvät palvelut ympäri vuoden. Maastopyöräilyreittejä Ylläksellä on yhteensä 200 km ja säännöllisesti huollettuja talvipyöräilyreittejä 100 km. Reittejä löytyy kaiken tasoisille ajajille.

Kesällä 2015 avattu Ylläs–Levi-maastopyöräreitti kulkee Pallas–Yllästunturin kansallispuiston halki. Kesäkuusta 2017 alkaen Pallas–Yllästunturin kansallispuistossa on saanut ajaa merkityillä kesäreiteillä maastopyörällä.

Välinevuokrausta ja opastusta

Ylläksen alueella on useita välinevuokraamoita, jotka vuokraavat maastopyöriä, paksurenkaisia fatbike-pyöriä ja sähköavusteisiä pyöriä. Välinevuokraamoista saa myös apua pyörien huoltoon ja pesuun, ja tarjolla on lisäksi opastettuja maastopyöräretkiä.

Ylläkseltä löytyy myös Bike Park ja gondolihissi, joka palvelee pyöräilijöitä juhannuksesta syyskuun loppuun.

Gondoli kuljettaa maastopyöräilijät 719 metrin korkeuteen asti, josta voi suunnata Bike Parkiin tai tunturin ympäri maisemareittiä pitkin.

Huipulta lähtee kaksi erilaista reittiä, jotka puurajan kohdalla jakaantuvat useammaksi alamäkipyöräilyn reittivaihtoehdoksi.

Voittajalle 15 prosenttia äänistä

Vuoden retkikohde -kilpailu järjestettiin nyt 15. kerran. Kilpailun tavoitteena on parantaa retkeilykohteiden tunnettuutta ja auttaa luonnossa liikkujia löytämään uusia retkireittejä.

Kilpailun voittaja valittiin nettiäänestyksellä, jossa yleisö sai äänestää suosikkiaan ammattilaisraadin valitsemien kymmenen finalistin joukosta. Voittaja Ylläs keräsi noin 15 prosenttia annetuista äänistä.