Uusia ennätyskaloja ovat suurikokoisista kalalajeista made 8,05 kg, ruutana 2,99 kg, suutari 4,07 kg ja voimassa olevaan ennätystä sivuava lahna 7,45 kg.

Pienistä, alle sata grammaa painavista lajeista uusia ennätyksiä ovat 9,1-senttinen allikkosalakka ja 7,1-senttinen hietatokko sekä voimassa olevaa ennätystä sivuava 5,8-senttinen viisipiikki.

Ennätyskalalautakunta hyväksyy uusia ennätyksiä kokouksissaan syyskuussa ja helmikuussa. Ennätyskalalautakunnan 2000-luvun SE-listalla on nyt 80 kalalajia ja kuusi rapulajia.

Peledsiikaa odotetaan yhä

Ennätyskokoisen kalan pyytäminen on nykyään haastavaa, koska listalla on jo monta kovaa tulosta. Lautakunta kaipaa kuitenkin edelleen ilmoitusta peledsiiasta.

Lajista ei ole tullut yhtään ilmoitusta lautakunnalle. Peledsiian ilmoitusraja on 0,4 kg.

Oli kalalaji mikä tahansa, ennätyskalan sattuessa kohdalle on pää pidettävä kylmänä. Moni mahdollinen ennätys on kaatunut lautakunnassa puutteelliseen tai epämääräiseen ilmoitukseen.

Tavallisin hylkäyksen syy on se, että punnituksessa ei ole toimittu ohjeiden mukaan. Paras tapa on viedä kala lähimpään ruokakauppaan ja käyttää punnitukseen kaupan hedelmäosaston vaakaa. Punnituksen todistajiksi kannattaa pyytää kaupan henkilökuntaa.

Kotoa mahdollisesti löytyvä vanha talousvaaka tai kalastajan kädessä heiluva digivaaka eivät kuulu hyväksyttyihin suomenennätyskalan punnitusvälineisiin.

Ennätykset nähtävissä verkossa

Kaikki ennätyslautakunnalle ilmoitetut tiedot talletetaan netistä löytyvään ennätyskalarekisteriin. Ennätyskalojen ilmoituslomakkeita ja ohjeita löytyy samasta osoitteesta ja lisäksi osoitteesta https://ahven.net/kalastus/ennatyskalat/.

Suomen ennätyskalarekisteri on laajan joukon yhteistyötä. Ennätyskalalautakunnassa ovat mukana Kalatalouden Keskusliitto, Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö, Suomen Urheilukalastajain Liitto, Suomen Ammattikalastajaliitto, Luonnontieteellinen Keskusmuseo, Suomen Ympäristökeskus, Erä-lehti, Metsästys ja Kalastus -lehti ja Helsingin Sanomat.

Ennätyskalalautakunnan puheenjohtaja toimii tutkija Kari Nyberg Helsingin Yliopistolta.