Tietoa talviretkeilyn välineistä, tekniikoista ja kokemuksista oli tarjolla kaikille avoimessa tapahtumassa ravintola Backaksen ympäristössä Vantaalla lauantaina 23. helmikuuta.

Talviretkipäivä järjestettiin ensimmäistä kertaa. Tapahtuman järjestäjä oli Kuninkaan Erä Oy Retkinikkari Ky:n avustuksella.

Mukaan oli saatu runsas kirjo retkeilyalan yhteistyökumppaneita yrityksistä yhdistyksiin.

Talviretkipäivän puitteet olivat sekoitus luontoa, kulttuurimaisemaa ja urbaania kaupunkiympäristöä. Tapahtuma-alue on rauhallisen puistomainen kulttuurimiljöö vanhoine rakennuksineen, mutta noin kolmen kilometrin päässä sijaitseva Helsinki–Vantaan lentoasema muistutti jatkuvasti äänillään, että ollaan ruuhka-Suomen ytimessä.

Vanhat rakennukset ja puistomainen kulttuurimiljöö loivat tapahtumalle viihtyisät puitteet.

Vinkkejä talvitelttailuun

Tunnelmaltaan talviretkipäivä oli rento matalan kynnyksen tapahtuma, ja kävijöiden ikähaarukka oli laaja.

Sisätiloissa esiteltiin varusteita ja kerrottiin talviretkeilyn nikseistä. Ammattiretkeilijä Patrick “Pata” Degermanin esitys ahkion käytöstä ja talvitelttailun kikoista haastavissa olosuhteissa kiinnosti laajaa yleisöä.

Ulkona oli näytillä erilaisia retkeilijän majoitteita. Pihalle ja puistoon oli pystytetty niin perinteistä retkeilyosaamista edustavia loueita kuin erilaisia nykyaikaisia telttoja.

Tapahtumaan osallistuneilla oli mahdollisuus muun muassa kokeilla lumikenkäilyä ja testata erilaisia rinkkoja. Tarjolla oli myös kevyempää ulkoiluaiheista ohjelmaa kuten lumiukkojen tekemistä.

Patrick ”Pata” Degerman puhui muun muassa makuualustoista ja -pusseista.

Uusi telttailuennätys

Tapahtuman vetonaula oli talviyön viettäminen telttaillen. Järjestäjien tavoitteena oli tehdä puistotelttailun suomenennätys. Tavoite oli siinä mielessä ovela, että puistotelttailusta ei ollut olemassa aiempaa suomenennätystä.

Lauantain ja sunnuntain välisen yön puistossa vietti 40 majoitetta ja 92 yöpyjää. Luvut lienevät nyt siis puistotelttailun suomenennätyslukemat.

Majoitteet olivat pääasiassa telttoja, mutta mukaan mahtui yksi riippumatto, yksi puolijoukkueteltta ja muutama laavu.

Yöpyjien kokemus- ja ikähaitari oli leveä. Paikalla olleista muutama oli ensimmäistä kertaa yötä teltassa talvella, ja toista päätä edustivat talviretkeilyn konkarit. Yöpyjissä oli mukana myös lapsia.

Jatkoa luvassa

Puistotelttailutempauksen tavoitteina oli kannustaa maastossa yöpymiseen talvella ja jakaa tietoa talvisesta telttailusta. Kun talvitelttailun voi aloittaa ryhmässä ja asiaan jo perehtyneiden seurassa, se laskee monen kynnystä ulkona yöpymiseen.

Talviretkipäivän järjestämiseen osallistuneen Retkinikkari Ky:n Joppe Rannan mukaan palaute tapahtumasta on ollut myönteistä, ja näillä näkymin tapahtumaa on tarkoitus jatkaa ensi vuonna.

Retkinikkari Joppe Ranta kuului tapahtuman järjestäjiin.