Kuinka monta lajia? Kuinka monta kalaa? Kuinka nopeasti? Suurimman pituus? Paljonko painaa suurin? Paljonko painavat viisi suurinta?

Muun muassa tällaisia kysymyksiä olemme esittäneet joka toinen viikko toistuvissa Jarin kanssa kalassa –arvauskilpailuissa, joka on nyt jatkunut reilun kahden vuoden ajan.

Niiden puitteissa on liikuttu milloin kotikaupunkini Tampereen lähivesillä, milloin Keski-Suomessa, Kuusamossa tai etelärannikolla, aina Espanjaa, Kanariaa, Grönlantia, Argentiinaa ja Nicaraguaa myöten.

Paras arvaaja on palkittu kussakin osakilpailussa kymmenkunta viehettä sisältävällä setillä, minkä lisäksi jokainen on osallistunut pääpalkinnon metsästämiseen. Sen on saanut omakseen vastaamalla kolmesti oikein eri arvauskilpailuissa.

Välillä pääpalkinnon kohtalo on ratkennut nopeammin, välillä hitaammin.

Edellinen eli järjestyksessään kolmas pääpalkinto ehti vanheta peräti viime huhtikuulta saakka eli 22 osakilpailun ajan, ennen kuin tamperelainen Vesa Salminen sai kolme oikein ja voitti omakseen 50 viehettä sisältäneen setin.

Komea viehesatsi

Nyt on aika laittaa peliin uusi pääpalkinto. Entisiä traditioita noudattaen sekin koostuu 50 vieheestä, pääasiassa vaapuista mutta myös muutamista lusikoista, lipoista ja jigeistä.

Mukana on kaikkien tuntemia merkkejä kuten Rapalaa, Kuusamoa, Stormia, Blue Foxia, Abua ja Beteä sekä lisäksi pienten kotimaisten pajojen tuotantoa.

Kaikki vieheet ovat erilaisia. Sortimentista löytyy ottipelejä monenlaiseen kalastukseen: Ahvenen narraamisesta hauen heittopyyntiin, kirjolohen ja taimenen koskikalastukseen, kuhan vetoon sekä lohen soutu-uisteluun saakka.

Osa vieheistä on jo valmistuksesta poistuneita malleja eli siinä mielessä harvinaisia.

Pääpalkinnon tavoittelu alkaa puhtaalta pöydältä, toisin sanoen kaikki aiemmat tulokset nollataan. Jos käy niin että kaksi tai useampi kilpailija päätyy kolmeen oikeaan samanaikaisesti, palkinto joudutaan arpomaan.

Seuraava arvauskilpailu julkistetaan taas ensi viikonloppuna, joten kannattaa olla mukana.

PS. Ensimmäinen osakilpailu käydään reilun viikon päästä ja arvauslomake avautuu heti perjantaina 15. helmikuuta!