Pelipäivän lähtökohta oli kalastajan näkökulmasta surkea tai vielä surkeampi. Satoi räntää ja lunta ja vettä oli jään päällä enemmän kuin riittävästi.

Lisäksi kuulumiset kertoivat, että ahvenet järvellä olivat olleet täysin kateissa. Eikä järveä noin muutenkaan mainita kalaparatiisina.

Räntäsade sentään taukosi siinä vaiheessa, kun kalastajat, Jari ja Heikki pistivät auton parkkin ja lähtivät raahautumaan kohti pelipaikkoja.

– Olosuhteet järvellä olivat juuri niin kehnot kuin ounastelimmekin, todella raskas kulkukeli vesisohjoisessa loskassa.

Kävelyä helpotti pari jäälle ajettua kelkkauraa, jotka olivat osittain jäässä ja tarjosivat tarpomiseen helpotusta. Eipä ihme, että kaksikko ryhtyi aluksi porailemaan reikiä uran suuntaisesti.

Ensimmäisen yllätyksen järjesti Kirkkojärvi. Kesäisin vihreän leväpuuron värisenä liplattelevan järven vesi oli kirkasta ja Jarin mukaan pilkin olisi erottanut todennäköisesti pohjalla saakka, mikäli olisi käynyt sohjoon rähmälleen.

– Kaloja ei kuitenkaan tuntunut löytyvän, ja pieni epäilys nollareissusta alkoi jo kaihertaa takaraivossa. Kuitenkin noin viides reikä armahti antamalla yhden noin 30-grammaisen ahvenen.

Puolisen tuntia myöhemmin Heikin pystypilkki sähkötti ja ylös nousi peräti 15-grammainen ahvenköriläs.

Kun kaksikko oli jo palaamassa kohti lähtörantaa, Jari huomasi reitin sivulla uveavannon. Sellaiset ovat usein kokeilemisen arvoisia paikkoja, eikä tämäkään avanto pettänyt.

– Kalat alkoivat paukuttaa pilkkiä välittömästi. Ensin pari perussinttiä ja sitten komea 285-grammainen. Taas pari kolmekymppistä ja sitten jytkähti kunnolla.

Jytkyn hetkellä kaiken pitäisi olla kalan ylössaamista ajatellen kunnossa. Mutta jos jarru on kireällä, vastaiskurefleksit vireessä, siima ohuehkoa ja sitä on ulkona vain pari metriä, seurauksena on herkästi katkotus.

– Niin tässäkin tapauksessa. Tapsisepe-liukupilkin alla roikkunut pikkuinen mormyska lähti mahdollisesti jopa yli puolikiloisen kyrmyniskan matkaan. Siihen avanto sitten hiljenikin, Tuiskunen kertoo.

Kaksikko pilkki järvellä uveavannon hiljenemisen jälkeen vielä jonkin aikaa ja sai muutamia ahvenia. Kaikki olivat Jarin mukaan valettuja samalla 30 gramman muotilla.

Kun saaliista valittiin viisi suurinta, niiden yhteispainoksi tuli kohtuulliset 420 grammaa. Koska lukema luvattiin pyöristää lähimpään 50 grammaan, arvauskilpailun oikeaksi vastaukseksi tuli 400 grammaa.

Mutta kuinka kävi itse arvauskisassa? Vastauksia tuli tälläkin kertaa yhtä vaille 90 kappaletta ja aika usein vastaukset napsahtelivat lähelle oikeaa.

Jos yksi viidestä suurmmasta kalasta olisi painanut 10 grammaa enemmän, palkinto olisi pitänyt arpoa puolenkymmenen oikean arvaajan (450 g) kesken, mutta nyt oikean arvauksen antoi vain yksi kilpailija, Vesa Salminen  Tampereelta.

Onnea voittajalle ja iso kiitos kaikille osallistuneille! Jutun alapuolelta löytyy lisäksi tieto siitä, miten kävi arvauskilpailun pääpalkinnolle. Se nimittäin ratkesi nyt!

Pääpalkinto lähtee Tampereelle

Kirkkojärven arvauskisa ratkaisi pelin, joka alkoi Nytkymenjärveltä viime huhtikuun lopussa: kuka on se mestariarvaaja, joka onnistuu antamaan oikean vastauksen kolmessa osakilpailussa ja voittaa pääpalkinnon?

Tällä kertaa kilpailua piti käydä reilut yhdeksän kuukautta ennen kuin pääpalkinnoksi luvatut 50 viehettä lähtivät jakoon. Matkan varrelle osakilpailuja mahtui 22 kappaletta.

Kun arvauskilpailut käynnistettiin tammikuussa 2017, kolmeen oikeaan vastaukseen tarvittiin vain 14 osakilpailua. ”Kakkoskaudella” palkinto lähti jakoon 18 osakilpailun jälkeen.

Kolmannen kauden voiton ratkaisi tamperelainen Vesa Salminen, joka onnistui arvaamaan Kirkkojärven viiden ahvenen yhteispainon lisäksi myös Konnuskoskien suurimman kalan pituuden sekä Teerilammen painavimman kalan.

Ennen viimeistä kilpailua tilanne oli tiukka, sillä päävoitosta olivat kahdella oikealla arvauksella taistelemassa myös Peetu Tuomisto, Jari Kaakkomäki, Eetu Kröger ja Konsta Pietinen. Paljon oli myös yhden kerran oikean vastauksen antaneita, peräti 46 kappaletta.

Jari Tuiskusen ja Erän toimituksen puolesta haluamme kiittää kaikkia kilpailuihin osallistuneita! Seuraava taistelu alkaa tuota pikaa!