Yhteensä 1 727 ihmistä kertoi mielipiteensä Taivalkosken voimalaitoksen ohitusratkaisun toteutustavasta. 65 prosenttia äänistä meni kalauomalle, 30 prosenttia Kalasydämelle ja 5 prosenttia kalaportaalle, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

– Selvitämme lupauksemme mukaisesti, onko Taivalkoskelle mahdollista rakentaa kalauoma. Haemme seuraavaksi kalauoman suunnitteluun parasta mahdollista asiantuntemusta, sanoo Kemijoki Oy:n ympäristöpäällikkö Erkki Huttula tiedotteessa.

Lisätietoja kevään aikana

Yhtiö avasi kyselyn ohitusratkaisuista 2.1.2019 ja kertoi silloin, että ”suunnittelemme ja toteutamme vaelluskaloille padon ohitusratkaisun Kemijoen Taivalkosken voimalaitoksen yhteyteen”.

Tuoreessa tiedotteessaan 8.2.2019 yhtiö sanoo, että se kertoo Taivalkosken seuraavista vaiheista lisää kevään aikana. Lisätietoa padon ohitusvaihtoehdoista ja Taivalkosken vaelluskalaratkaisun etenemisestä löytyy myös Kemijoki Oy:n verkkosivuilta.

Yhtiön mukaan suunnittelun lisäksi mahdollisen Taivalkosken kalauoman toteuttaminen edellyttää vesitalouslupaa, jonka saaminen vie oman aikansa, ja rakentamistyöt voisivat alkaa aikaisintaan muutaman vuoden kuluttua.

Kemijoki Oy pitää Taivalkosken vaelluskalaratkaisua ajankohtaisena, kun Isohaaran kalateistä on noussut aikaisempaa enemmän lohia ja taimenia.