Esimerkki Nimisammon käytöstä. Käyttäjä vertailee Äijä- ja Ukko/Ukon-alkuisten paikannimien esiintymistä Suomessa.

Luonnossa liikkuva kiinnittää väkisin huomiota kartassa näkyviin paikannimiin. Nyt paikannimiä voi tutkia uuden Nimisampo-palvelun avulla.

Kaikille avoin verkkopalvelu on tarkoitettu suomalaisesta paikannimistöstä kiinnostuneiden tutkijoiden ja suuren yleisön käytettäväksi.

Nimisammon ovat toteuttaneet yhteistyössä Helsingin yliopiston digitaalisten ihmistieteiden Heldig-keskus ja Aalto-yliopiston semanttisen webin teknologian tutkijat.

Taustalla laaja aineisto

Palvelussa nimistöä voi tarkastella kartoilla, datana ja tilastollisesti. Nykyisten karttapohjien ohella voi käyttää myös historiallisia luovutetun Karjalan karttoja ja 1900-luvun vaihteen venäläisiä Senaatin kartastoja eli Venäjän armeijan 1800–1900-luvulla laatimia Etelä-Suomen karttoja.

Järjestelmä perustuu Kotimaisten kielten keskuksen (Kotus) digitoimaan Nimiarkistoon, johon on kerätty kansalaisilta 2,3 miljoonaa paikannimitietoa yli sadan vuoden aikana, sekä Maanmittauslaitoksen 800 000 nimeä sisältävään Paikannimirekisteriin. Ne linkittyvät toisiinsa paikkatyyppien ja koordinaattitiedon kautta.

Lisäksi järjestelmään on liitetty Sotasampo.fi-palvelun luovutetun Karjalan karttojen yli 30 000 paikkaa ja yhdysvaltalaisen Getty-säätiön historiallisten paikkojen Thesaurus of Geographical Namesin (TGN) yli 4,1 miljoonaa paikannimeä.

Uusi näkymiä tutkimukseen

Professori, nimistöntutkija Terhi Ainialan mukaan Nimisampo on kaikille nimistä kiinnostuneille monipuolinen työkalu, jonka avulla voi selvittää vaikka oman kotipaikkansa tai -sukunsa nimien esiintymistä Suomen kartalla.

Nimistöntutkijalle Nimisampo on monipuolinen ja uusia mahdollisuuksia avaava työpöytä. Jättiläismäisiä paikannimiaineistoja voi digitoituna hyödyntää tutkimuksessa avoimena datana.

– Nimistöntutkimuksessa Nimisampo tarjoaa uusia näkymiä esimerkiksi paikannimien variaation tutkimukseen, kun eri aineistolähteiden nimiä voi verrata keskenään ja selvittää vaikkapa sitä, onko samalla paikalla eri aineistoissa eri nimiä, Terhi Ainiala sanoo Helsingin yliopiston tiedotteessa.