Jo viiden talven ajan on tammikuun kalenterissani komeillut kalareissu keskiamerikkalaiseen Nicaraguaan.

Maassa asuvan Petri Jaakkolan (Jaakkola Tours) järjestämistä kalastusmatkoista on kehittynyt vuosien saatossa lähes legendaarisia talven katkaisijoita suomalaisille kalamiehille ja jo useammalle kalanaisellekin.

Tämän vuotinen reissu aktivoituu 21. tammikuuta ja päättyy ensimmäinen helmikuuta koneemme laskeutuessa takaisin Helsinki-Vantaalle.

Tällä kerralla matkustamme kohteeseen Costa Rican kautta, jonka pääkaupunkiin San Joseen ehdimme tutustua parin alkupäivän ajan.

Sieltä matkaamme maanteitse Costa Rican pohjoiseen naapuriin Nicaraguaan, jossa pääsemme itse asiaan.

Tarkoituksenamme on kalastaa näiden kahden valtion rajan tuntumassa virtaavaa San Juan -jokea.

Suuri mutta leppeä virta saa alkunsa puolen Laatokan kokoisesta Nicaraguajärvestä ja vapauttaa vetensä vajaa 200 kilometriä myöhemmin Karibianmereen.

Tukikohtanamme palvelee pieni viidakkokylä El Castillo, jonne matkustamme ainoalla mahdollisella kulkuneuvolla eli jokilaivalla. Sieltä käsin teemme kalastusiskuja joelle kaikkiaan kuutena päivänä.

Suurten tarponien virta

Täällä kalastajien unelmasaalis on ennen muuta tarponi, joka voi saavuttaa melkoiset mittasuhteet.

Aiemmilla reissuilla pieninkin saamamme tarponi on painanut kunnioitettavat 35 kiloa, kun suurimmat ovat lähennelleet kolmenumeroisia kilolukemia.

Kalastus tapahtuu pitkillä jokiveneillä vastavirtaan uistellen, mahdollisesti myös heittäen. Ylivoimaisesti tehokkaimpia vieheitä ovat olleet Rapala Super Shad Rapit, joita on mukana taas monta laatikollista.

Mutta on matkassa pienempiäkin vieheitä.

Nimittäin reissulla on tarkoitus kalastaa myös El Castillon ”ykköspoolilta” noin tunnin matkan päässä alempana olevia Bartolan koskia. Tällä loivista koskista koostuvalla viidakkoalueella tavataan tarponien lisäksi erilaisia ”pikkukaloja”, joita yritämme narrailla kevyemmällä vapakalustolla.

Saaliiksi voi tärskähdellä esimerkiksi robaloa, guapotea, machacaa ja muutamia muita lajeja, joiden nimistä ei suomalaisella vavanheiluttajalla ole aavistustakaan.

Lajistoon kuuluu myös aggressiivinen härkähai, mutta sellaisen tartuttamisesta saati ylös saamisesta tuskin kannattaa edes uneksia.

Parhaan arvaajan palkinto sisältää kuusi napakkaa Rapalaa.

Joukkueen pyytämä lajimäärä?

Aikaisemmissa Nicaraguaan liittyvissä arvauskilpailuissa olemme kysyneet saamiemme tarponien lukumäärää.

Tällä kerralla kysymys kuuluu, montako eri kalalajia 12-henkinen ryhmämme onnistuu narraamaan kuuden kalastuspäivän aikana.

Kalastamassa meitä on kolme venekuntaa, joissa kussakin neljä kalastajaa.

Oma veikkaukseni on, että oikea vastaus löytyy yhden ja kymmenen väliltä. Tosin Bartolan koskilta meillä ei toistaiseksi ole kuin vähäinen kokemus, joten yllätyksiä saattaa sattua.

Palkinnoksi lähetämme oikein tai lähimmäs oikein vastanneelle kuusi kuumaa Rapala-vaappua, joilla pystyy haastamaan niin etelän vesien vonkaleita kuin kotoisia haukiakin.

Jos oikeita vastauksia on useampia, palkinto arvotaan niiden kesken.

Vastausaikaa on torstain 24.1. loppuun saakka.

Tiukkoja arvauksia!

Huom! Lomakkeella kysytään yhteystietoja ainoastaan palkintojen postittamista varten!