Kirjolohi on mukava veijari siiman päässä. Iskee pontevasti, kamppailee rajusti ja saattaa jopa karkottaa siiman tai oikaista koukun, ellei kalastaja osaa pelata tarpeeksi varovasti.

Tänä talvena pilkkireissuni ovat suuntautuneet pääasiassa ahvenvesille, joten kirjolohi tuo mukavaa vaihtelua pilkkijän arkeen.

Aikomukseni on nimittäin lähteä ensi viikonloppuna Multian Härkölammelle, joka on verraten uusi, syksyllä 2017 avattu kirjolohikohde. Lampi löytyy aivan kuntakeskuksesta, kirkkoa vastapäätä.

Läntisessä Keski-Suomessa sijaitseva Multia on asukasmäärältään pieni kunta, ja varsin vaatimaton on myös sen kirjolohilampi. Härkölammella pituutta on noin 170 metriä ja leveyttä vajaa sata, joten pinta-alaa kertynee vähän toista hehtaaria.

Kun syvyyttäkin on parhaimmillaan vain kolmisen metriä, on selvää, että kalojen piiloutumismahdollisuudet pilkkijän pyydyksiltä ovat perin rajalliset.

Tämä tuo pyyntiin oman helppoutensa mutta samalla myös haasteensa, koska kalastuspaine alkaa tuntua suppealla alueella nopeasti ja tekee kaloista varovaisia.

Uusien lohien laskeminen areenalle toisi tilanteeseen helpotusta, mutta ainakaan aikoina aikaisempina ei lampeen ole istutettu kalaa ollenkaan talvisin (Härkölammesta löytyy lisää tarinaa Erän numerosta 2/2019, joka ilmestyy 9. tammikuuta!).

Palkintopilkeissä on työkaluja niin ahvenelle, hauelle, kirjolohelle kuin raudullekin.

Vastaus löytyy väliltä 0-7 kg

Härkölammen kalastusta ylläpitävät Pirkko ja Ismo Rajakangas, jotka asuvat lammen rannalla ja myyvät myös lupia sinne (p. 040 775 0129).

Ismo kertoo, että lampeen on istutettu viime avovesikaudella parhaimmillaan seitsemänkiloisia kirjolohia, eikä niitä kaikkia ole vielä saatu pyydettyä pois. Onnella siis pilkkivapa voi taipua oikein huolella, jos kohta todennäköisempiä siiman soittajia ovat noin kilon painoiset peruskirret.

Luontaisina lajeina lammessa tavataan ahvenia, haukia, särkiä ja lahnoja. Näistä todennäköisintä pilkkisaalista ovat ahvenet, joiden koko saattaa olla ihan nättiä pannulle pantavaa.

Me poikkeamme Härkölammella kahden hengen miehityksellä jonain päivänä välillä 11.-13.1. ja kysymme, paljonko painaa suurin lammesta saamamme kirjolohi sadan gramman tarkkuudella. Vastausaikaa on torstain 10.1. loppuun saakka.

Onnella oikea vastaus voi siis olla melkoisen komea kilolukema, mutta ei nollatulostakaan voi missään nimessä sulkea pois vaihtoehdoista, kuten lajia harrastaneet hyvin tietävät.

Pilkkeinä käytämme ensisijaisesti Mutu-Leechiä, mutta reservistä löytyy myös Räsäsiä, Mosareita, mormyskoita, pilkkiperhoja ja monenlaisia muita kirren suuhun sopivia. Jopa ootto-onkeen saatamme turvautua kalojen oikein kenkkuillessa.

Palkinnoksi lähetämme oikein tai lähimmäs oikein vastanneelle kymmenen pilkkiä joukossaan muun muassa Stormia, Nils Masteria ja Mosaria. Jos palkintoon oikeuttavia vastauksia on useampia, suoritamme arvonnan.

Olkoon onnetar suosiollinen!

Huomio! Lomakkeella kysytään yhteystietoja vain palkintojen postittamista varten!