Bushcraft-ilmiö on herättänyt ihmisten kiinnostusta tekemään itse puulusikoita ja muita metsäoloissakin valmistettavia tarvekaluja. Myös joissakin ravintoloissa käytetään puulusikoita.

Retkeilijät ovat juoneet mustaksi nuhraantuneista vedellä huuhdelluista kuksistaan juomia sairastumatta, vaikka Suomessa lainsäädäntö hygieniasyistä kieltääkin niiden käytön esimerkiksi kahviloissa kahvikuppeina.

Puuta astiakäytössä puolustelevat vetoavat yleensä perusteluihin siitä kuinka puu on antibakteerista ja ”puhdistaa itse itsensä”. Onko puulla todellisuudessa puhdistavia ominaisuuksia?

Puu vastaan muovi

Wisconsinin yliopisto on tehnyt aiheesta tutkimuksia useaan otteeseen. Tutkimuksissa puisen ja muovisen leikkuulaudan päällä viljeltiin ruokamyrkytyksiä aiheuttavia bakteereita kuten Salmonellaa, Listeriaa ja E.colia.

Ero leikkuulautojen välillä oli selvä. Puupinnalla bakteerit kuolivat nopeammin, eivätkä lisääntyneet. Muovinen leikkuualusta oli sen sijaan hyvä kasvatusalusta mikrobeille.

Vaikka muovialusta on helpompi pestä ja sen pesuun voi käyttää vahvoja pesuaineita, ei muovi todellisuudessa ole hygieenisempi alusta elintarvikekäyttöön. Muoviin syntyy veitsestä ohuita halkeamia, joihin epäpuhtaudet jäävät kihiämään, kun taas hyvä puualusta sulkee veitsen aiheuttamat viillot itsestään.

Leikkuuveitsi irrottaa muovialustasta mikroskooppisen pieniä muovihiukkasia, jotka päätyvät ihmisten ruoansulatukseen ja lopulta kiertoon. Myös veitsen terät pysyvät kauemmin terävänä puista alustaa käytettäessä.

Omassa käytössä puiset keittiötyökalut ovat hyvä vaihtoehto muovisille.

Eviralla oma suositus

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira suosittelee puista leikkuulautaa vain kuiville elintarvikkeille ja leivontaan.

Eviran mukaan ruoanlaitossa on hyvä käyttää helposti puhtaana pidettäviä muovisia leikkuulautoja siten, että kullekin elintarvikeryhmälle on oma leikkuualustansa.

Muovilaudat on Eviran mukaan näppärä pestä puhtaiksi tiskikoneessa, missä lämpötila tehostaa puhdistumista.

Jutun lähteenä on käytetty PubMed-julkaisua Cutting boards in Salmonella cross-contamination, Dean Cliver, 2006.