Taas on yksi vuosi tulossa päätökseen, minulla jo kokonaista 60. kerran. Samalla se tarkoittaa päätöstä vuoden kalareissuille.

Niitä onkin kertynyt muistoihin taas monia ja monenlaisia. Lähimmät ulottuivat 50 metrin päähän kotirantaan, kaukaisimmat Grönlantiin, Kanarialle ja Nicaraguaan saakka.

Seuraava ja vuoden viimeinen matka ei ole lähestulkoonkaan pisimmästä päästä. Aion nimittäin lähteä Lempäälän Höytämönjärvelle pilkille.

Höytämönjärvi on tuttu parista aikaisemmastakin arvauskilpailusta. Siellä muun muassa arvuuttelimme kauden 2017-18 ensimmäistä pilkkikalaa, joka muuten oli 30-grammainen ahven.

Teemaan sopivasti mietimme tällä kerralla, paljonko painaa vuoden 2018 viimeinen pilkkikalani.

Isojen kalojen järvi

Kerrotaanpa aluksi hieman järvestä itsestään. Höytämönjärvi on 200 hehtaarin monimuotoinen järvi, johon antavat ilmettä useat lahdenluikerot, muutamat saaret ja siellä täällä kohoavat karikot.

Syvyyskartta kertoo pohjan sukeltavan parhaimmillaan kymmenen metrin tienoille, mutta yleisilmeeltään järvi on matalahko. Vesi on eteläsuomalaisittain kohtuullisen kirkasta.

Minulle paikka on tuttu jo nuoruusvuosilta. Ensimmäisen kerran eksyin sinne pilkkikilpailuun, jonka päätteeksi kilpailijat kiikuttivat puntarille melkoisia ahvenenmöykkyjä. Itsellänikin oli yksi möykky kiinni, mutta hätäpäissäni katkaisin morrisiiman yrittäessäni ostaa kalaa avannosta jäälle.

Myöhemmin siellä tuli käytyä useinkin ja saatua nätin kokoisia ahvenia, olisiko ”nätti” ollut grammoiksi muutettuna noin 250-300 g. Jos nätit eivät olleet syönnillä, saalis koostui yleensä parinkymmenen gramman mikroahvenista ja särjistä.

Myös hauenpuikkarit olivat tuolloin tavallista pilkkisaalista, siiatkin alkutalvesta.

Sittemmin Höytämönjärvi unohtui minulta vuosikymmeniksi, kunnes nyt aivan viime vuosina olen siellä taas muutaman kerran piipahtanut.

Muun muassa maaliskuussa 2017, jolloin arvuuttelimme suurinta tuolla reissulla saamaani kalaa. Vastaus oli komea 2,66 kilon hauki, jota peesasi vielä 490 gramman ahven. Molemmat kalat tulivat mormyskalla.

Järvessä on siis ison kalan potentiaalia edelleen. Huhu kertoo, että sieltä olisi hiljattain pyydetty peräti 55-senttinen ahven. Mainittakoon, että Suomenennätystä hallussaan pitävällä 2,87-kiloisella ahvenella pituutta oli sentin vähemmän!

Onnettaren suosikki palkitaan pilkkiaiheisella paketilla.

Viimeisen pilkkikalan paino?

Kysymme siis, paljonko painaa vuoden viimeinen pilkkikalani lähimpään 10 grammaan pyöristettynä? Reissuni Höytämöön teen viikonloppuna 29.-30.12., joten vastaamisaikaa on perjantain 28.12. loppuun saakka.

Oikea vastaus valikoituu siten, että aion panna pelin poikki tasan klo 14.30, johon mennessä siis viimeksi saatua kalaa, lajiin katsomatta, alan puntaroimaan.

Arvaustehtävä saattaa olla aika helppo, jos kaikki menee niin kuin useimmiten. Mutta toisaalta kalastushan osaa yllättää, välillä mieluisestikin. Pilkkinä tulen käyttämään mormyskaa joko sellaisenaan tai pystypilkin alla roikkona.

Joulun kunniaksi keräsimme palkintopottiin tavaraa vähän tavanomaista enemmän sisältäen lipallisen Shimano-pipon, Karismax-kehivavan siimoineen ja morreineen, Rapala-jäänaskalit sekä Rapala-tasurirasian, jonka sisällä on muun muassa Kuusamon, Nils Masterin ja Rapalan tasapainopilkkejä.

Palkinnon voittaa oikein tai lähimmäs oikein vastannut. Mikäli oikeita vastauksia on useampia, palkinto arvotaan niiden kesken.

Onnea arvauksiin! Samalla toivotamme Jarin ja Erän toimituksen puolesta kaikille hyvää ja rauhallista joulua!

Ja huomio! Kysymme lomakkeella tietoja ainoastaan palkintojen postittamista varten.