Toutaimen jokikalastus tuntuu lisäävän suosiotaan vuosi vuodelta, kun laji yleistyy ja tietämys sen pyyntinikseistä saavuttaa yleisöä. Kukapa ei haluaisi siimansa päähän suurta ja vahvaa kalaa, joka osaa lisäksi olla hyvin oikukas narrattava?

Minulla on onni asua kohtuullisen lähellä kahta huippuluokan toutainkoskea, Lempäälän Kuokkalan- ja Nokian Siuronkoskea.

Kun viime kevät tarjosi kaiken lisäksi melko hyvät toutainsäpinät varsinkin Siuronkoskella, näitä suurisuisia särjen sukulaisia tuli muun pyynnin ohessa kalasteltua ja myös saatua.

Abu Mo Coast Inline

Abu on brändännyt vieheitään tunnettujen kalastajien mukaan. Mo Coast Inlinen taustahahmo on tanskalainen rannikkokalastusspesialisti Mogens Olesen, joten mitä ilmeisimmin viehekin on suunniteltu erityisesti meritaimenen rannikkopyyntiin.

Inline paljastaa vieheen kuuluvan lusikkatyyppiin, jossa siima pujotetaan kulkemaan rungon läpi ja päähän kiinnitetään koukku mahdollisine helmineen ja renkaineen. Näin menetellen uinnista saadaan herkempi ja tarttunut kala pysymään paremmin kiinni, kun viehe luistaa siimaa pitkin karkuun ja vaikeuttaa kalan yrityksiä irrottautua koukusta.

Mo Coast Inline on solakkarunkoisena erittäin pitkäheittoinen ja ui nätisti koikkelehtien, kylkiään välkytellen. Toutaimet mielistyvät usein hiukan erikoisiin tarjouksiin, ja taisi tässäkin olla sitä jotain, kun yksi peruskokoinen räpiköi ylös ja toinen antoi tärpit päälle. Ainakin vieheellä pystyy haravoimaan keskivertojoen koko leveydeltä.

Koot 75 mm/16 g ja 85 mm/24 g (isommalla tapahtumat).

Gnuu 50M

Tämä ilmeikäs, suurisilmäinen pikkuvipeltäjä löytyi yhden parikiloisen siurolaistoutaimen ruokalistalta, vaikka paremmin viehe ansioituikin kirjolohen narraajana. Vaappu ui pirteästi tiristen pintavesissä, eikä liike anna moitteille sijaa kovemmissakaan virtapaikoissa.

Heitto-ominaisuudet eivät 3,5-grammaisella ole kovin erikoiset, mutta onneksi kalat eivät aina luuhaa vastarannalla. Apupainotusta viehe kuitenkin kaipaa, mikäli kaloja joutuu ronkkimaan syvistä vesistä. Valmistuksesta vastaa Mika Toivola Kyröskoskelta.

Heta Vaappu

Hämeenlinnalaisen Aki Leppäsen 55-millinen ja neligrammainen pikkuvaappu Heta ui nätillä tirinällä kaikenlaisia kelausvauhteja ja koskenpyörteitä kestäen, joten sen mahdollisuudet päätyä petokalan ruokalautaselle vaikuttavat ainakin ihmissilmin erinomaisilta.

Eikä vaappu pettänyt, vaan osoittautui Siuronkoskella oivalliseksi kirjolohivieheeksi, jota kohtaan myös toutaimet osoittivat kiinnostustaan. Kaksi parin kilon toutainta päästeltiin vaapusta (väri oranssi-keltainen) ja yksi pulikka menetettiin isohkon kalan kietoessa siiman koskessa törröttäviin uittojohteisiin. Myöhemmin kesällä viehe vietteli puolikiloisen.

Jakki Lippa

Lipat toimivat toisinaan toutainvieheinä oikein hyvin, vaikka ne tuppaavat lusikoiden ja vaappujen varjoon jäädäkin. Jakki Lippa on ”kevennysmateriaalista” tuunatulla rungolla ja kimallekoukulla varustettu keskikokoinen lippa, joka toimii niin kuin hyvän lipan pitääkin: on helppoheittoinen, hyrähtää käyntiin herkästi ja säilyttää liikkeensä melko rauhallisessakin kelausvauhdissa. Uintisyvyys lienee metrin hujakoilla, uittotavasta riippuen.

Jakkiin posautti Siuronkoskesta noin kolmekiloinen toutain ennen kuin ehdin edellisen heiton karkuutuksesta toipua. Muutenkin lippaa käytiin nypläämässä siihen malliin, että hiukan ihmetteli kalojen huonoa kiinnijäämistä. Koukku voisi ehkä olla tämän kokoisessa vieheessä hiukan suurempikin. Kokoa 8 cm ja 10 g.

Kuusamo Muikku

Kuusamon solakka, kevennystekniikalla toteutettu uutuuslusikka on pitkäheittoinen ja ilmeikäsuintinen veijari, jota voi uittaa niin hitaasti kuin nopeastikin kelaamalla. Virrassa herkkä uinti säilyy vaikka vain roikottamalla sitä alavirran puolella.

Muikun saldoksi saatiin kaksi ylös tullutta noin kaksikiloista toutainta sekä muutama mitä ilmeisimmin toutaimen isku. Värinä parhaiten toimineessa lusikassa oli koveralla puolella ”muikku” sekä kuperalla musta/keltainen. Kokoa vieheellä on 9 cm ja 17 g.

Rapala Shad Rap Deep Runner 4 cm

Rapalan ikivanhasta hittivaapusta Shad Rapista tuli uusi pikkukoko, joka valmistajan mukaan on nelisenttinen, mutta todellisuudessa rungon pituus on tasan 5 cm. Yhtä kaikki balsakalikka osoittautui fantastiseksi kirjolohivieheeksi, joka valittiinkin kauden 2018 ottivieheeksi kirjolohelle, katso Erä 12/2018.

Kirjolohien ohella vaappu kelpasi myös Siuronkosken toutaimille. Isompi lienee painanut rapiat kolme kiloa, pienempi kilon verran vähemmän. Yhtä karannutta emme päässeet näkemään, mutta isolta tuntui.