Kilpailu paikasta parrasvaloissa on kovaa. Kärkikuusikon ulkopuolelle jäi useita toimivia vieheitä, joista mikä tahansa olisi saattanut napata Vuoden suurhaukiviehe -tittelin.

Toisissa käsissä niin olisi voinut käydä, ottiviehe kun on monen asian summa. Merkittäviä tekijöitä ovat kalastajan henkilökohtaiset kalastustottumukset ja uittotyyli.

Sen vuoksi näitä tuloksia ei kannata seurata sokeasti, vaan etsiä itselleen mieluisin viehepaletti ja opetella käyttämään sitä.

Vieheen uintisyvyys esimerkiksi riippuu paitsi vieheen uppoamisnopeudesta myös uittonopeudesta ja ennen kaikkea pysäytysten pituudesta. Ne sekä uittoliikkeiden tempo ovat kalastajan henkilökohtaisia ominaisuuksia, joita on äärimmäisen vaikea muuttaa.

Eri kalastajien käsissä sama viehe voi käyttäytyä eri tavoin. Toisen ottiviehe voi olla toiselle aivan turha kapine ja päinvastoin. Kun löytää omalle uittotyylille sopivan vieheen, on jälki sen mukaista.

Kun viehettä vielä opettelee käyttämään kunnolla, eli hahmottamaan kuinka syvällä viehe kulloinkin kulkee ja miten siitä saa parhaat puikkaukset esiin, on haukien jo tosissaan syytä varoa.

Edellä mainitut rajoitukset pätevät myös vieheitä kokeileviin kalastustoimittajiin. Jokin viehe syttyy omissa käsissä liekkeihin heti, kun taas toinen ei sitten millään, vaikka vieressä kaveri sillä kalaa saisikin. Tästä syystä alla olevasta kattauksesta voi löytää itselleen ottikoneen.

Vieheet esitellään aakkosjärjestyksessä.

Abu Garcia HI-LO 20 cm

Nostalgikoille klassikon uusi tuleminen on epäilemättä huomionarvoinen asia, mutta valitettavasti se alleviivaa myös vieheiden kehittymistä. Voimakkaasti kelluva, kolmikoukkuinen vaappu ei vastaa nykypäivän heittokalastajan tarpeita, vaikka vaapun uinti joillakin leukalapun asennoilla näyttävää onkin.

Uisteluvieheenä HI-LO epäilemättä ajaa asiansa.

Huomionarvoista on, että leukalapun säätö on kehittynyt. Uintilevy lukittuu asentoonsa ja lukitus vapautuu vasta nokkalenkkiä painamalla. Enää uintilevyn asento ei siis muutu pohjatärpeissä.

Abu Garcia Svartzonker McJerk 15 cm

McJerk on tiukasti siksakkaava, kohtalaisen nopeasti uppoava jerkki. Uittaminen on helppoa ja onnistuu myös kelausta katkottamalla. Aerodynaaminen muoto saa vieheen lentämään tarkasti ja pitkälle, mutta uittotuntuma varsinkin ääripitkissä heitoissa on heikonpuoleinen.

McJerk on insinöörimäisen perusvarma, mutta toisaalta hieman yksitotinen uimari, joka toimii kuten jerkin pitääkin.

Abu Garcia Svartzonker McMio 60 g

Svartzonkerin häntyreissä menee helposti hiukan sekaisin. Erikokoisia pallukoita tuntuu olevan loputtomasti.

Tämänvuotinen hybridi sopii painonsa ja kokonsa puolesta hyvin jokamiesluokan hauenkalastukseen. Ja kelpaa myös hauelle: parhaimmillaan McMio oli virtaavan veden haukia kiusatessa.

Tarkasti lentävä viehe toimi hyvin hitaassa virrassa kelailtuna ja virran uittamana. Houkuttelipa se yhden kirjolohenkin itseään maistamaan.

Abu Garcia Svartzonker McMy 10 cm

Pienikokoinen McMy ui rauhallista siksakkia, kun vieheelle annetaan hiukan vauhtia. Suoralla kelauksella uinti on pyrstön lipsutusta ja loivaa kiemurtelua.

Kokonsa puolesta viehe sopii hyvin kevyempään hauenkalastukseen ja tilanteisiin, joissa vieheen kokoa pitää pienentää.

Pyrstön heikko kesto hiukan pilaa muuten kelpoa perusviehettä.

Abu Garcia Svartzonker McPike 18, 21 ja 25 cm

McPiket osallistuivat uutuusviehekilvoitteluun jo muutama vuosi sitten, eikä niissä tunnu ainakaan suurta muutosta tapahtuneen.

Ja kuten silloinkin, omaan käteeni parhaiten sopi pienin koko, joka antoi muutamia mukavia kaloja tilanteissa, joissa pieni viehe toimi isoja paremmin.

Berkley Pulse Shad 18 cm

Pulse Shad on mielenkiintoinen tuttavuus, jota ei ainakaan uinnin monotonisuudesta tai vähäeleisyydestä voi moittia. Kuuluva, tuntuva ja koheltava uinti herätti mielenkiintoni saman tien, minkä vuoksi viehe sai peliaikaa runsaanlaisesti.

Useista tilaisuuksista huolimatta tulos jäi laihaksi, mikä tuntuu edelleen hiukan oudolta.

Tanakka malli on mukava heittää ja uittaa. Aivan varmasti joku löytää tästä itselleen soivan ottipelin.

Cisco Kid

Takavuosilta tuttu jenkkivaappu tekee paluun uusien värien ja pinnoitteen kera. Uinti on entuudestaan tutun varmatoimista, voimakasta ja kuuluvaa venkoilua.

Kolmikoukkuisuus pienemmässäkin koossa herättää ihmetystä. Varsinkin kalojaan vapauttavalle kalastajalle kolmas koukku on vain haitaksi.

Heittokalastaja löytää Ciscoille käyttöä hieman syvempien alueiden kalastuksessa, mutta parhaimmillaan nämäkin lienevät vetouistelijan siimassa.

Daiwa Prorex Lazy Jerk 15,5 cm

Lazy Jerk on nimensä mukaisesti laiska. Kohtalaista vauhtia uppoava kapula tekee pitkää liukua, joka pääsee oikeuksiinsa rauhallisella temmolla uitettuna.

Parhaiten Lazy Jerkillä tuli kaloja varhain keväällä, kun hauet oleskelivat 2–3 metrin syvyisillä kasvustoista vapailla savipohjilla.

Rauhallisesti uivaa, hieman syvemmässä vedessä toimivaa jerkkiä etsivälle Lazy on varteenotettava tuttavuus.

Daiwa Prorex DB Spinnerbait

Daiwan uutuusspinneri on helppoheittoinen ja kevyt käyttää. Spinnerbaitien sarjassa tämä hävisi lehdessä esitellylle SPRO Irikselle lähinnä heppoisan rakenteensa vuoksi.

Ohut runkolanka taipuili monelle mutkalle, ja muutama lippa hävisi omille teilleen ohutlankaisen uistinrenkaan petettyä.

Kevyillä välineillä kalastavalle Prorex DB on soiva peli, mutta raskaan sarjan työkaluksi laite on hiukan kevyttekoinen. Yksi suurhauki vieheellä silti saatiin.

Fat Gentleman Lures FAT GNTLMN ja FAT GNTLMN häntyri

Kuukauden hittivieheenäkin Erässä esitelty FAT GNTLMN edustaa kotimaista käsityötä parhaimmillaan. Kaloja Gentlemanilla saatiin kohtalaisesti, mutta isomukset jäivät puuttumaan.

Hiukan samaa muotoa, mutta ylösalaisin, tavoitteleva lapiopyrstöinen häntyri oli mielenkiintoinen tuttavuus. Uinti on kuuluvaa ja eloisaa kolistelua, joka tuntui kiinnostavan kaloja.

Pyrstön kiinnitysratkaisua kannattaa vielä miettiä. Nykyisellä ratkaisulla pyrstön liimaus petti aina muutaman kalan jälkeen, ja suuren osan kalareissuista viehe vietti huoltoa odottaen.

Kunhan hännän kiinnitys saadaan kuntoon, on helppo veikata, että vieheestä kuullaan vielä lisää.

Fat Gentleman Lures Cavalier ja Baron

Cavalier on Gentlemania hiukan sirompi, kaunista ja pehmeää liukua tekevä jerkki. Nopeasti uitettuna palikka tikkaa sivulta sivulle, mutta tempoa hidastamalla uinti muuttuu houkuttelevan rauhalliseksi.

Hitaasti uppoavana viehe on matalien vesien työkalu, ja matalasta sillä kalojakin saatiin.

Baron taas on lyhyttä siksakkia tekevä reaktioviehe, joka on parhaimmillaan nopeasti kelaamalla uitettuna.

Tällaisten vieheiden hetki koittaa loppukeväästä, hauen kudun jälkeen. Vuonna 2018 näitä karkeloita kuitenkin vietettiin järvillä tynkäkaislan seassa, missä Baron ei kunnolla päässyt oikeuksiinsa.

JV-Lures Elukka noin 26 cm ja 18 cm

JV-Lures on tuttu nimi jigikalastajien piirissä. Kotimaista pienpajatuotantoa edustavan brandin tuttu haukiviehe on kevyempään hauenkalastukseen suunnattu 18-senttinen Elukka, joka ui kerrassaan hienosti.

Ehdottoman onnistunut malli, jolla saatiin haukia sekä offset-koukulla että yhdellä pienellä kolmihaaralla rigattuna. Menoa hiukan hiljensi siniharmaan ottivärin katoaminen, kun hauki ravisti sen irti viehelukon auettua.

Uutena aluevaltauksena JV-Luresilla on Elukan isompi, noin 26-senttinen malli. Solakka, isopyrstöinen viehe ui helposti ja eloisasti sekä pyrstöä että runkoa keikuttaen. Isolle Elukalle olisi odottanut enemmänkin tapahtumia, mutta värikartan rajautuminen yhteen väriin toimi rajoittavana tekijänä.

Ehdottoman mielenkiintoinen viehe, joka edustaa kotimaista vieheenrakennustaitoa parhaimmillaan.

Mutkia

Mutkia on kaareva kevennetty lusikkauistin, joka tuntee olonsa melko pieneksi hauenkalastuksen raskassarjalaisten rasiassa.

Eloisa ja mukavasti puikkelehtiva uinti houkuttelee haukia varmasti, ja sopinee hyvin hiukan kevyemmillä välineillä kalastavan arsenaaliin.

Orka Shad 22 ja 26 cm

Korkeaprofiilisen Orka Shadin vatsaa kohti paksuneva malli rajoittaa uinnin lähinnä pyrstön vipatukseen, mikä ei herättänyt luottamusta siiman kummassakaan päässä.

Raskastekoinen pyrstö ja rungon massa saavat vieheet lentämään hyvin verrattuna moniin vastaavanmallisiin vieheisiin, mutta Orkan uinti jää kauas esimerkiksi Foxin Pro Shadien tai Westinin Shad Teezin manöövereistä.

Orkallakin päästiin kalojen kanssa tekemisiin, mutta hiukan päättäväisyyttä se vaati.

Rapala X-Rap Scoop

X-Rap Scoop on yksi viehejätin hauenkalastajien iloksi tuomasta triplasta. Hiukan legendaarista Minnow Spoonia muistuttava lusikkamainen käsialaviehe on mukava käyttää ja sopii hyvin 2–3 metrin veteen.

Merellä viehe toimi hetkittäin hyvin petkuttaen muutaman nätin kuuden kilon kalan.

Viehe ui houkuttelevasti myös vajotessaan, mikä on hyvä ominaisuus varsinkin syvien kaislikoiden edustoja koluttaessa.

Rapala X-Rap Peto

Peto on yksi vuoden 2018 mielenkiintoisimpia uutuuksia. Kompakti malli, rauhallinen uppoamisnopeus ja varma uinti tekevät vieheestä perusvarman työkalun moneen paikkaan.

Uinti on korkeataajuista pyrstön ja rungon keinutusta, joka lähtee käyntiin kuin junan vessa. Kalaa vieheellä saatiin hyvin, mutta paras terä jäi puuttumaan.

Uinti tuntui varsinkin kylmään veteen hiukan liian monotoniselta ja nopeatempoiselta, mikä ehkä vaikutti asiaan.

Joka tapauksessa erinomainen perusviehe hauenkalastukseen. Pedon pudottaminen kärkikuusikosta herättää ristiriitaisia tunteita.

Savage Gear 4D Line Thru Perch 17 ja 23 cm

Savage Gear on tunnettu yksityiskohtaisista jäljitelmistään eikä 4D-ahvenkaan tee poikkeusta. Neljäs ulottuvuus tulee printatusta värityksestä, ja lopputulos on entistä yksityiskohtaisempi.

Ahvenen uinti ei kuitenkaan yllä aivan taimenen  ja särjen tasolle, vaan vaatii melkoisesti vauhtia käynnistyäkseen. Varsinkin taimenen herkkyys äärimmäisen hitaissakin nopeuksissa puuttuu, eikä ahvenesta tule vastaavaa wau!-efektiä.

Ahvenista isompi sai peliaikaa pienempää enemmän, mutta kalatapahtumat jäivät valitettavan vähiin.

Savage Gear 3D River Roach 18 ja 22 cm

Jokisärki kuuluu siihen vähäeleisesti uivien vieheiden ryhmään, jotka eleettömyydestään huolimatta kiinnostavat kohdekaloja. Raskastekoinen runko, tanakka pyrstöntyvi ja pienehkö pyrstö pitävät huolen siitä, että uinti jää pelkäksi pyrstön lipatukseksi.

Joka tapauksessa 3D River Roach keräsi tililleen useita kaloja, joiden joukossa oli ainakin yksi suurhauen mitat täyttänyt yksilö. Huomionarvoista vieheessä oli se, että River Roach keräsi satunnaisia kaloja myös vaikeina hetkinä, kun tutut työkalut pettivät.

River Roachissa on selvästi ainesta ottivieheeksi ja erikoistyökaluksi vaikeisiin hetkiin.

SPRO Iris The Boss 18 cm

Pomoa katsoessa ensimmäisenä huomaa, että joku on liimannut pyrstön väärinpäin. Pienehkö, hienoissa väreissä koreileva pehmoviehe toimii offset-koukulla tai yhdellä kolmihaarakoukulla rigattuna. Uinti on nopeatempoista tikitystä.

Varmauintinen ja peruskalastava peli, jolla saatiin kaloja. Parhaimmillaan kevyillä välineillä kalastavan vavassa.

Storm R.I.P Roach

R.I.P Roach on pönäkkä pehmoviehe, jolla on tuhti V-mallinen pyrstö. Runko kulkee vedessä kuin juna raiteillaan.

Ainoa uintiliike on pyrstö hentoinen väpätys. Pysäytettäessä kaikki liike loppuu ja laite pysähtyy kuin juna asemalle.

Tällaisen vieheen uittaminen tuntuu työläältä, mutta siitä huolimatta sille annettiin useampi tilaisuus näyttää kyntensä. Jostain syystähän tällainenkin viehe on tehty, ja vähäeleisyyden ollessa päivän teema R.I.P Roach voisi olla todellinen tykki.

Viehe kuitenkin piilotteli kykyjään sitkeästi, eikä sillä tainnut tulla ainuttakaan haukea.