Jälleen kerran on muistutettava, että nämä jigit eivät ole vilttiketjulaisia tai muuten huonoja. Joukossa on monta varsin hyvin kaloja antanutta mallia, mutta sellaisia, joiden paras ottavuus rajautui tiettyyn aikaan ja tiettyihin olosuhteisiin.

Kärkiryhmän jigeiltä haettiin kuitenkin myös tasaisuutta, joten näin moni aika hyvin pyytänyt jäi väistämättä sivuun loppusuoralla.

Gunki Jungle

10 cm mittainen kohtuullisen herkkäuintinen Jungle antoi muutamia kuhia, mutta isommat saaliit jäivät uupumaan. Vatsassa ja selässä on matalat halkiot, jotka eivät kuitenkaan mahdollista offset-koukun käyttöä. Sopii sekä tavalliseen jigipäähän että dropshot-tekniikkaan.

Isompi 15 sentin malli jäi ilman saalista.

Gunki Kiddy

Gunkin versio v-pyrstöisestä kalajigistä ei vakuuttanut ahven- tai kuhavesillä. Soveltuu parhaiten dropshotilla uitettavaksi. Isompi pyrstö toisi lisää liikettä, mikä saattaisi parantaa kalastavuutta.

Gunki Naiad

Erikoisen näköinen pieni pitkäsarvinen otus, josta koekalastuksessa oli ainoastaan kirkkaan pinkki versio. Saalis jäi muutaman onnistuneen reissun varaan. Osasyynä heikkoon saaliiseen oli värivaihtoehtojen puute. Loppusyksystä aamuhämärät tuntuivat kuitenkin sopivan pinkille ja silloin saalista kertyi jopa mukavasti.

Hyvin ohut runko ja tuntosarvimaiset lerpukkeet eivät ole erityisen kestäviä. Sopii mikrojigaukseen tai pohjapainolla uitettavaksi.

Lunker City Monkey Grub

Monkey Grub on perinteinen viimeistellyn näköinen sirppipyrstö. Pienempi 7,8-senttinen versio antoi syksyllä kohtuullisen hyvin ahvenia ja osoittautui myös varsin kestäväksi.

Sen sijaan isompi 14 sentin malli olisi kokonsa ja todella paksun runkonsa puolesta sopinut lähinnä haukivesille. Se jäikin koekalastuksissamme seinäruusuksi.

Mikado Fishunter

Fishunter ei ollut varsinaisesti uusi tai uudistunut jigi muuten kuin nimensä puolesta. Aiempien vuosien menestyjän kalastavuus ei ollut kadonnut mihinkään.

Käyttö jäi uusien mallien rinnalla vähäisemmäksi, mutta veteen päästessään jälki oli edelleen hyvää. Uusista väreistä esimerkiksi 60t antoi hyvin saalista.

Noeby 4104 haarapyrstö

Noebyn 4104 kolmesta koosta pienin 75-millinen antoi dropshotilla jonkin verran ahvenia. Ei kuitenkaan yltänyt kärkivieheiden tahtiin.

Kaksi isompaa, 10 ja 12,5 sentin, mallit jäivät kuhavesillä sivuosaan. Toimii parhaiten dropshotilla ja nenäkiinnityksellä.

Relax Bass

Rungoltaan hoikka ja uinniltaan herkkä pieni kalajigi soveltuu hyvin dropshot-kalastukseen.

Mukana oli vain yksi väri, joka antoi saaliiksi raitapaitoja. Tahti ei kuitenkaan yltänyt aivan kärkivieheiden tasolle. Osasyynä voi olla, ettei väri istunut loppukauden kiivaimpiin ahvenpeijaisiin.

Relax King Shad

King Shad on osoittanut aikaisemminkin kalastavuutensa erityisesti pystyjigauksessa sameissa vesissä. Niissä oloissa 5-tuumainen uusi koko oli nytkin vahvimmillaan. Kuhia kertyi isommalla mallilla kohtuullisesti. Pienempi koko jäi vähemmälle saaliille.

Tulos olisi varmasti parantunut, jos käytössä olleet värit olisivat istuneet paremmin koekalastusvesille.

Relax Kopyto

Relaxin Kopyto antoi kunnolla saalista vasta kauden loppuhuipennuksen lähestyessä. Kesällä ja alkusyksystä oli hiljaisempaa, mikä tiputti pyrstön pois kärkikuusikosta.

Relax Lazy Shad

Pehmeärunkoinen ja eloisasti uiva Lazy Shad antoi kuhia heittämällä. Pystyjigaukseen mallit olivat kooltaan alakanttiin.

Toimii hyvin sekä tavallisessa jigipäässä että pohjapainolla uitettuna.

Relax Ohio

Paksurunkoinen ja kohtuullisen voimakasuintinen Ohio oli kokonsa puolesta sopiva kuhavesillemme, mutta saalis jäi alamittaisiin ja muutamaan raskaampaan tärppiin. Paksu runko saattaa olla osasyyllinen lukuisiin karkuutuksiin.

Sopii parhaiten heitettäväksi tavalliseen jigipäähän pujotettuna.

Relax Super Banjo

Relaxin sirppipyrstöinen kalajigi pärjäsi ahvenvesillä kohtuullisen mukavasti ja taisteli paikasta kärkikuusikossa.

Super Banjo sopii loistavasti pohjapainolla jigaamisen, vaikka monet epäilevätkin sirppipyrstön soveltuvuutta tähän tekniikkaan.

Savage Gear LB Roach Paddle

Savage Gearin aidon särjen muotoisen ja näköisen lapiopyrstöisen kalajigin pienin 7,5 sentin mittainen malli miellytti muutamaa isoa ahventa. Jostain syystä kokonaissaalis jäi kuitenkin kauden mittaan vaatimattomaksi.

10 ja 12,5 sentin mallien kohdalla lopputulos kuhavesillä oli pitkälti sama. Muutamien mittakuhien vastapainoksi se ei välillä kerännyt edes tärppejä.