Kuinka yleisiä nollareissut ovat kalastuksessa?

Riippuu tietysti paljon siitä, kuka on vavan varressa ja mitä kalaa pyydetään. Lohta saattaa joutua perhostelemaan viikkotolkulla saamatta ensimmäistäkään, jos olosuhteet potkivat vastaan eikä onnetarkaan anna apuaan.

Sen sijaan esimerkiksi ahvenen pilkkijälle ei puhtaita nollapäiviä luultavasti osu kohdalle talven aikana kertaakaan, jos vain ottipaikat ovat suunnilleen tiedossa ja homma muutenkin hallussa.

Neljä nollaa

Jarin kanssa kalassa -arvauskilpailuja olemme järjestäneet nyt lähes kahden vuoden ajan.

Kaikkiaan saalista on arvuuteltu likipitäen 50 kilpailussa. Niissä oikea vastaus on ollut pyöreä nolla neljästi. Ja aina kysymys on ollut talvesta ja pilkkimisestä.

Kerran saalis jäi saamatta, kun lupasin pilkkiä tunnin ajan kotilaiturini vierellä ja kysymys kuului, montako ahventa ehdin nostamaan tuossa ajassa.

Normaalisti kohtalaisen antelias ahvenapaja kumisi sillä kerralla tyhjyyttään. Selityksenä oli mitä ilmeisimmin läheinen vesiputkityömaa, joka oli samentanut lahden normaalisti melko kirkkaan veden kuravelliksi.

Toinen nolla realisoitui käydessäni pilkillä Tampereen keskustan tuntumassa olevalla Iidesjärvellä. Rehevä ja sameavetinen lätäkkö ei lieväksi hämmästyksekseni luovuttanut sintin sinttiä, vaikka kiersin sen lähes kauttaaltaan ympäri.

Kolmas tyhjänpyynti sattui Merimaskuun, jolloin arvauskohteena oli hauki. Kalaa silläkin reissulla saimme, muttei yhtäkään haukea jäälle saakka.

Ja neljännen kerran munat menivät pataan, kun tarkoituksemme oli lähteä keskisuomalaiselle Nytkymenjärvelle pilkille. Jäi lähtemättä, koska kevät kiri edelle ja jäät ehtivät mennä liian huonoon kuntoon.

Kovin yleisiä eivät nollareissut ole siis olleet, ja toivossa elän, ettei sellainen ole seuraavakaan.

Onnettaren suosikki kuittaa omakseen mukavan setin tunnettuja ottipilkkejä.

Kotivedet kutsuvat

Nyt aion palata ensimmäiselle nolla-apajalleni eli Näsijärven Olkahisenlahdella töröttävän kotilaiturin vierelle pilkille.

Vesi on toipunut takavuosien samennuksesta jo aikaa sitten ja kalakanta normalisoitunut. Varmemmaksi vakuudeksi kävin korkkaamassa pilkkijäät jo viime maanantaina ja nostelin hujauksessa kymmenkunta ahventa.

Kysymyksemme on sama kuin edelliselläkin kerralla, eli kuinka monta ahventa saan tästä paikasta tunnissa? Visiittini toteutan jonain päivänä välillä 14.-16.12., joten arvausaikaa on torstain 13.12. loppuun saakka.

Pyyntivälineenä käytän toimivaksi osoittautunutta tapsipilkkiä pikkuruisella mormyskalla + kärpästoukalla ja yritän tehdä tulosta niin sanotusti ”kilpatyyliin”, mahdollisimman tehokkaasti. Syvyyttä kalapaikassa on parisen metriä.

Jos syöntipäivä sattuu kohdalle eikä ahvenparvi ole livennyt jonnekin reviirini ulottumattomiin, voi saalis kivuta puolensadan tirriäisen tuntumaan. Mutta huonommassa lykyssä saattaa kymmenenkin rajapyykki jäädä kaukaiseksi haaveeksi.

Nollaa en kuitenkaan itse uskaltaisi veikata, vaikka eihän kalastuksesta koskaan tiedä. Jos jäät jostain syystä sulavat niin huonoksi ettei sinne uskalla mennä, pilkin laiturilta. Silloin nollakin voi toteutua.

Oikean tai lähimmäksi oikean vastauksen esittäjä palkitaan sekalaisella pilkkisetillä, josta löytyy huimia ottipelejä muun muassa Rapalalta, Nils Masterilta, Kuusamolta ja Markku Autiolta. Jos yhtä hyviä vastauksia on useampia, palkinto arvotaan.

Olkoon onnetar suosiollinen!

Huomio! Kysymme lomakkeella yhteystietoja vain palkintojen postittamista varten!