Kalastustoimittaja Tuiskunen ja taistelupari Heikki päättivät noudattaa koskien aukeamisen suhteen perinteistä ohjetta ”varhainen lintu nappaa madon”.

Niinpä kalastajat saapuivat Herralankoskelle jo hyvissä ajoin ennen aamun valkenemista, sillä parkkipaikoilla saattaisi olla ruuhkaa.

Väkeä oli kuitenkin liikkeellä yllättävän vähän. Siitäkin huolimatta, että ensimmäinen kalastuspäivä sattui viikonlopulle.

– Olisiko sää säikyttänyt kalastajia, sillä vaikka lämpötila oli nollan tietämissä, kova tuuli sai näpit jäätymään ja
muutkin paikat, ellei ollut älynnyt pukeutua riittävästi, Jari aprikoi.

Vesi oli Herralankoskella todella alhaalla, joten ensimmäiseksi kalastuspaikaksi valikoitu Antilanlahteen pistävä laituri.

– Siitä sainkin heti kohta alussa lujan tärpin uittaessani liitsiä pilkkityylillä aivan laiturin vierellä. Mutta sitten oli pitkään hiljaista.

Tuiskusen mukaan syönti alkaa tähän aikaan vuodesta yleensä kunnolla vasta päivän valjettua, ja niin kävi nytkin.

– Olin vaihtanut siiman päähän kelta-oranssin Räsäsen ja heitin sen laiturin päästä kovan keski- ja tyynen reunavirran rajakohtaan. Siitä nappasi, ja laiskanpuoleisen väännön jälkeen oli 48-senttinen kirjolohi haavissa.

Heikki sai samantien valkoisella liitsillä 47-senttisen kirjolohen täsmälleen samasta paikasta.

Laiturille alkoi pikku hiljaa kerääntyä väkeä ja kalantulo loppui.

Koska kaloista ei näkynyt elonmerkkejä, Tuiskunen siirtyi kosken yläosaan lähelle maantiesiltaa. Siiman päähän vaihtui liitsi ja sille löytyi myös sopiva heittokohde virran reunalta, jossa vesi ei virrannut liian kovaa.

– Laskettelin liitsin pienellä riskillä aivan pohjan tuntumaan, ja toisella heitolla tämähti. Päivän toinen kirjoloheni, 46-senttinen, harppasi ravintoketjussa askeleen eteenpäin.

Siinä vaiheessa päivän kirjolohikiintiö olikin jo täynnä, joten Tuiskusen piti lähteä kokeilemaan alueen suvantoja ja ottihaluisten kuhien tarjontaa. Niitä ei löytynyt, mutta ylös nousi pari pannukarkeaa ahventa.

Reissun suurimmaksi ja arvauskisan oikeaksi vastaukseksi jäi siis päivän ensimmäinen kirjolohi, jolla oli pituutta ja elopainoa puolisentoista kiloa.

Kilpailuun tuli tällä kertaa reilut 70 vastausta ja iso osa vastauksia pyöri melko lähellä oikeaa. Täsmälleen oikeita vastauksia tuli kaksi kappaletta ja perinteisellä ”kruunu vai klaava” -tekniikalla arvonnassa vei voiton Antti Halinen Espoosta.

Onnea voittajille ja kaikille osallistuneille isokokoinen kiitos!