Kun Vandernet Oy toi Stormsock -sukat loppukesästä markkinoille, yhtiön tiedotteeseen oli annettu sukalle ominaisuuksia, joita ei ehkä normaalisti yhdistetä sukkiin ainakaan yhtä aikaa: suojaa jalkaa, siirtää pois kosteutta mutta lämmittää myös kosteana, antibakteerinen – ja vedenpitävä.

Sukka, joka pitää vettä? Kuulosti siltä kuin ulkoilijoille olisi ryhdytty myymään sukeltajien ja uimareiden käyttämiä neopreenivarusteita eli kumilla vuorattuja sukkia.

Ensikosketus sukkiin vain vahvisti käsitystä ”kumisukista”. Stormsockseista lähti pakettia purkaessa outo ontohko kahina ja näppituntuma oli sukelluspukumainen, ”lopsahteleva”. Mutta ulkonäkö voi pettää…

Stormsock -sukkien ulkopinta on rakennettu nailonista ja elastaanista, siis muovista ja polymeerista, josta rakentuvat sekä muovi että kumi, kun polymeerejä ketjutetaan tuhdimmaksi seokseksi.

Kuiduista nailon kestää kovaa kulutusta, mikä takaa ainakin sen, että sukat eivät ole täynnä reikiä ensimmäisen mutkan jälkeen.

Sukkien sisäpinnan materiaali vastaa huutoon Stormsocksien lämmittävistä ominaisuuksista, sillä sisäosa on merinovillaa, polyesteriä, nailonia ja elastaania. Villaa seoksessa on 54 prosenttia.

Villan ja keinokuitujen suhde sukan sisällä vaihtelee riippuen siitä, onko sukka lightweight, midweight vai heavyweight. Viime mainitussa osuus on suurin eli 65 prosenttia kudoksesta.

Kerrokset eivät pääty sisä- ja ulkopintaan, sillä niiden väliin on viritetty sukan varsinainen salaisuus, kalvo, josta Bridgedale käyttää nimeä HydroTech.

Bridgedale Stormsock

Bridgedalen uutuus lupaa paljon. 100-prosenttisesti vedenpitävä, tuulenpitävä ja hengittävä.

Kalvo on 100-prosenttista polyuretaania (PU) ja sen tehtävänä on huolehtia, että sukka pitää vettä ja myös hengittää. Yleensä nämä ominaisuudet sulkevat toisensa pois aika vahvasti, mutta Stormsock -sukat eivät kyllä saaneet omia jalkojani hikoamaan.

Pinnoitteena polyuretaani ei ole ollut parhaimmillaan, ainakaan teltoissa, mutta kalvona se tuntuu toimivan paremmin.

HydroTechin vedenpitävyyden arvoksi on annettu yli 10 000 mm, mikä on ihan hyvä lukema vaikkapa lasketteluhommiin tarkoitetulle takille. Sukissa on otettava huomioon, että kun materiaalin päälle lisätään ihmisen paino, isokin vesipilariarvo kutistuu oikeisiin mittoihin.

En saanut omalla painollani vettä tihkumaan Stormsocksien sisään edes suihkussa, mikä hieman yllätti. Kylmissä oloissa, siis kylmässä ja kosteassa maassa tai suossa havainto oli täsmälleen sama, vaikka kylmyys oli kyllä aistittavissa kankaan läpi.

Hengittävyyttä mitataan nopeudella, jolla hiki läpäisee materiaalin. Tulokset esitetään grammoina yhtä kangasneliömetriä kohden 24 tunnin aikana.

Vastaajasta riippuu, millainen on hyvin hengittävä vaate. Yhden mielestä 3000 g/m²/24h on riittävä, toisen mielestä vasta 5000 g/m²/24h on hyvä. Kolmannelle hyvin hengittäväksi materiaaliksi kelpaa vain sellainen, jonka arvo ylittää 10 000 g/m²/24h.

Stormsocksien lukema hengittävyydessä on 15 000 g/m²/24h eli ilmavuuden tunne ei ole numeroiden perusteella vain mielikuva.

Lemmenjoen takana leirioloissa sukkia ei voinut kuin ihastella. Alle +5-asteisessa  kosteassa syyskuisessa ilmassa tukevat ja lämpimät sukat olivat enemmän kuin tarpeelliset, varsinkin kun tuuli ja vesisade pyrkivät samoille tulille.

Sukkien pätevyydestä ei voi mennä täysin takuuseen lyhyen testijakson perusteella, sillä niiden kestävyys on vielä arvoitus. Jos se on samaa tasoa kuin muut ominaisuudet, Stormsocksien kohdalla on ehkä pakko turvautua sinappimainokseen; kahta en vaihda.

Voi olla, että en toistaiseksi korvaa vaellussukkia ja linereita Stormsockseilla pitemmällä vaelluksella, vaan käytän vedenpitäviä lähinnä leirioloissa. Vaikka vedenpitävät sukat istuvat jalkaan napakasti, ne eivät välttämättä pärjää vaelluksen aikana perinteisemmälle sukkien yhdistelmälle. Mutta sekin on syytä kokeilla.

Ainoa, joka tässä vaiheessa voi arveluttaa on sukkien hinta. Vandernetin suositushinnat alkavat 49,90 eurosta, joten ihan sukkarintaman halvimmasta päästä Stormsocksit eivät ole. Mutta eivät ne toisaalta ihan tavalliset sukat olekaan.

PS. Vahinkojen välttämiseksi suosittelemme varpaankynsien lyhentämistä ennen sukkien pukemista. Vaikka HydroTec-kalvon ja varpaiden välissä on villa- ja keinokuitukerros, pitkät kynnet raivaavat sen helposti tieltään ja sukkien vedenpitävyys on sen jälkeen vain haikea muisto.