Nettimyyntiin siirtymistä perustellaan asiakkaiden paremmalla palvelulla. Helsingin kaupungin kalatalousneuvoja Sarianne Snellmanin mukaan Kalakortti.com-palvelun kautta toteutettavan verkkokauppamyynnin ansiosta kalastajien on entistä helpompi ostaa lupia.

–  Myös Vanhankaupunginkosken ja -suvannon luvat tulevat nyt nettimyyntiin. Muut kaupungin kalastusluvat on tähänkin asti saanut ostettua verkosta lupia myyvien palvelupisteiden lisäksi, Snellman sanoo.

Lupamyynti erillisissä myyntipisteissä Pitkäkosken majalla, Puhos Intersportissa, Vuosaaren pyörähuollossa, kalastustarvikeliikkeissä Ruodossa ja Schröderissä sekä kaupungin liikuntapalveluiden pääkassassa loppuu kokonaan vuoden 2018 lopussa.

Siirtymäkauden pituus auki

Siirtymävaiheen aikana lupamyyntiä on verkkopalvelun lisäksi myös Vanhankaupunginkosken Kalastusinfossa, joka sijaitsee osoitteessa Viikintie 1.

Siirtymäkauden pituutta ei ole määritelty, joten Kalastusinfo myy lupia toistaiseksi vuoden alusta alkaen. Snellmanin mukana lupamyynnin sujuvuutta ja tilannetta verkossa tullaan seuraamaan, ja ratkaisuja Kalastusinfon lupamyynnin suhteen tehdään myöhemmin saatujen kokemusten perusteella.

Myös koskiluvat nettiin

Helsingin kaupungin kalastuslupien hinnat pysyvät ennallaan vuonna 2019.

Verkkopalvelusta lupia ostettaessa lupahinnan päälle tulee toimitusmaksu. Jos samalla kertaa ostaa useita lupia, niistä veloitetaan vain yksi toimitusmaksu.

Viehekalastuslupien kohdalla toimitusmaksu on alle 19 euron lupaostoksissa 2 euroa, yli 19 euron lupasummilla 3,5 euroa. Pyydysmerkkitilauksen toimitusmaksu on viiden pyydysmerkin määrään asti 5 euroa ja yli viiden pyydysmerkin määrälle 7 euroa.

Vanhankaupunginkoskella kalastusluvat on kiintiöity, eli lupia myydään vain tietty määrä per kalastusvuoro. Koskilupien myynnin tilanteen näkee jatkossa reaaliaikaisesti netin lupamyyntipalvelussa.

Koskella sijaitsevan Kalastusinfon ikkunaan on mietitty näyttöä, jossa kosken ajantasainen lupatilanne näkyisi ja jossa olisi QR-koodi, jolla pääsisi suoraan lupakauppaan. Näyttö on toistaiseksi vasta idea-asteella.

Useita maksutapoja käytössä

Kalakortti.com-lupakaupassa maksutapoina käyvät kaikki verkkopankit, PayPal, Pivo/Siirto, Mobile Pay ja Masterpass. Lupa toimitetaan asiakkaalle heti maksun tapahduttua annettuun sähköpostiosoitteeseen tai matkapuhelinnumeroon.

Seisovien pyydysten pyydysmerkkien saaminen kestää kuitenkin muutaman päivän, koska pyydysmerkit postitetaan asiakkaalle.

– Venemessuilla 2019 Kalakortti.com tulee myymään myös Helsingin kaupungin kalastuslupia, ja messuilla myös verkkomerkit saa suoraan käteen ilman postituksen tuomaa viivettä, Snellman kertoo.