Poronhoitoalueella sattuu vuosittain noin 4 000 porokolaria. Selkeänä piikkinä kolaritilastoissa erottuvat vuoden loppupuolen kuukaudet elokuulta joulukuulle. Muun muassa ruskaretkien aikaan kolaririski on varsin suuri.

Hirvi pyrkii lähes aina ylittämään tien mahdollisimman nopeasti ja katoamaan tien vastakkaisella puolella olevaan metsään. Poro sen sijaan saattaa liikkua tien läheisyydessä tai olla keskellä tietä pitkiäkin aikoja. Tämä käyttäytymisero selittää porokolarien suurta määrää.

Porokello on älypuhelinsovellus, jolla pyritään vähentämään ajoneuvojen ja porojen yhteentörmäyksiä. Sovellus ei kerro yksittäisten porojen olinpaikkoja, mutta se varoittaa tiellä liikkujaa korkeasta porokolarin riskistä.

Ammattikuskien havaintoja

Poronhoitoalueella liikkuu jatkuvasti noin 1 000 ammattiautoilijaa, jotka kuittaavat Porokellon järjestelmään tiellä näkemänsä porot. Varoitukset ovat voimassa seuraavan 30 minuutin ajan 750 metrin säteellä siitä paikasta, missä varoitus annettiin.

Tavallisille tiellä liikkujille tehty Porokello-puhelinsovellus hakee nettiyhteyden kautta tiedot juuri sillä hetkellä voimassa olevista varoituksista ja vertaa niitä GPS-sijaintiin.

Kun puhelimen kanssa saavutaan varoitusalueelle, sovellus antaa porohälytyksen. Puhelimen näyttö muuttuu vihreästä vaaleanpunaiseksi. Hälytys tulee myös äänimerkkinä, joten kuski voi pitää silmänsä koko ajan tiessä, muussa liikenteessä ja mahdollisissa poroissa.

Kun saavutaan voimassa olevalle porovaroitusalueelle, Porokello hälyttää äänimerkillä ja näyttö muuttuu vaaleanpunaiseksi.

Sovelluksen toimivuus käytännössä

Kokeilimme Porokelloa elokuun alussa ajamalla iltapäivän ja illan aikana reilun 300 kilometrin matkan Inarista Rovaniemelle.

Tiellä tai sen välittömässä läheisyydessä liikkui tuolloin paljon poroja, joten koetilanteita oli matkan aikana riittämiin. Porohavaintoja tuli kaikkiaan joitakin kymmeniä.

Sovellus osui oikeaan noin 55 prosentissa hälytyksistä, eli poroja todellakin oli tiellä tai pientareilla juuri sillä alueella, missä sovellus niistä varoitti. Noin 45 prosenttia tapauksista oli huteja. Puhelin hälytti, mutta poroja ei näkynyt, tai sitten tiellä olikin yllättäen poroja, joista puhelin ei osannut varoittaa lainkaan.

Lopputulos oli aika lailla odotettu. Poro on eläin, joka vaihtaa paikkaa joskus nopeastikin. Siksi täysin kattavaa varoitusjärjestelmää ei voi tehdä tällä tekniikalla. Silti Porokello on käyttökelpoinen apuväline, joka havahduttaa kuskin hiljentämään vauhtia aika monessa mahdollisesti vaarallisessa paikassa.

Sovellus on vapaasti ladattavissa Android- ja iOS-laitteisiin. Se toimii myös V-Traffic-palvelua käyttävissä navigaattoreissa.

Kun sovellusta käytetään puhelimella, on hyvä muistaa, että datayhteyden ja paikannuksen jatkuva käyttö kuluttaa akkua.

Poronhoitoalueella on syytä olla aina valppaana, oli käytössä varoitussovellus tai ei. Ilmaisesta sovelluksesta löydät lisätietoja osoitteesta porokello.fi.