Kalastustoimittajan Tuiskusen taival suuntautui siis tällä kierroksella miehemme nuoruuden kalapaikoille, Mustalle ja Valkoiselle Tokamolle.

– Täytyy sanoa, että paikka oli muuttunut täysin eri näköiseksi kuin millaisena sen muistin 40 vuoden takaa. Silloin lampien välissä taisi olla hakkuuaukio, nyt siinä kasvoi korkea metsä.

Jari ja Heikki aloittivat kalastuksen Mustalta Tokamolta. Starttipaikalle oli perusteensa, sillä Jarin kaveri oli saanut joskus lammesta puolikiloisen ahvenen, joka veti nuoret pojat paikalle useammankin kerran.

Jarin mukaan matalan näköinen lampi oli täynnä lummetta ja vain muutamassa paikassa oli jonkinlaisia avovesiläikkiä.

– Siksi kalastin suurimmaksi osaksi erilaisilla ruohovieheillä haukia tavoitellen. Sinttiahvenia
tuntui olevan runsaasti, mutta huonostihan ne ruohovieheisiin tarttuivat.

Havaintoja toki tuli. Vieheen perään syntyi pieniä vanoja ja näykkäisyjäkin tehtiin ja ylös astikin tuli muutama. Ahventen vakiopituus lammella jumittui 18-19 sentin tienoille.

Hauista ei tullut yhtään havaintoja.

– Jos niitä olisi lammessa ollut, edes jonkinlaisia pakovanoja olisi luullut rantaheinikoista lähtevän tai vieheen tieltä erkanevan. Mutta ihmeellisen kuollutta oli sillä rintamalla.

Jarin kalakaveri Heikki kiersi Mustan Tokamon toiselta puolelta kuin Jari ja napsi samalla hurjan määrän ahvenia pienellä Rapala Countdownilla. Suurimman kalan pituus oli vaatimattomat 22 senttiä.

Piipahdus Valkoisen Tokamon puolella oli Jarin mukaan ”omalla tavallaan mielenkiintoinen”.

– Erittäin matalan oloinen lampi sekin, mutta huomattavasti vähemmän ruohottunut. Jostain kumman syystä emmme saaneet tältä puolen merkkiäkään kaloista, edes ahvenista. Oliko lämmin kesä tappanut populaation vai onko Valkoinen Tokamo todella noin kalaton, jäi arvoitukseksi.

Kalastuskokemuksen perusteella Jari ei ihan heti Tokamoille palaa eli mies lupaa omasta puolestaan rauhoittaa lampikaksikon kalat seuraavaksi 40 vuodeksi.

– Ehkä sitten satavuotiaana on oikea aika käydä kurkkaamassa kalaston kehitystä.

Tokamon reissulla lukijoiden tehtävänä oli arvata lammilta saadun suurimman kalan pituus. Ja oikea vastaus oli siis 22 senttiä. Kuvaa kalasta tosin ei ole, koska saantihetkellä satoi kaatamalla.

Kalastuskierroksen vaikeus näkyi myös vastauksissa. Vastauksia tuli kohtuulliset 60 kappaletta, mutta yhtään oikeaa ei joukossa ollut. Lupauksen mukaan palkinto menee henkilölle, jonka arvaus osuu lähimmäksi ja tällä kertaa onni potki multialaista Pirkko Puronahoa, joka arvasi suurimman kalan pituudeksi 24 senttiä.

Onnea voittajalle ja kaikille mukana olleille isot kiitokset osallistumisesta! Uusi kilpailu käynnistyy tuota pikaa eli ensi viikolla.