Suomi oli viime vuonna maailman ensimmäinen maa, joka liputti virallisesti luonnolleen. Suomen luonnon päivä on liputustakin  vanhempi tapahtuma, sillä ensimmäisen kerran päivää vietettiin vuonna 2013.

Vuonna 2018 luonnon päivä on vakiintumassa vauhdilla osaksi kansallisten juhlapäivien perinnettä.

Luontoa juhlitaan aina elokuun viimeisenä lauantaina. Vaikka päivä onkin kohta perinne, Suomen luonnon päivästä ei ole tehty pönötyshenkistä ja tärkeilevää juhlaa. Päivä on pikemminkin yhdessä tekemistä ja yhdessä luonnosta nauttimista ja jokainen suomalainen voi tehdä siitä aivan itsensä näköisen.

Suomen luonnon päivää voi juhlia osallistumalla tapahtumiin, joita järjestetään eri puolilla maata tai vain menemällä luontoon perheen tai ystävien seurassa. Tapahtumia voi järjestää myös itse.

Tapahtumat voi ilmoittaa kartalla osaksi Suomen luonnon päivän ohjelmaa. Mukaan kannattaa tietysti muistaa kutsua ystävät, kaverit tai jopa muita ihmisiä sosiaalisen median kautta.

Luonnon päivän tapahtumia kartalle on siirretty reilusti yli kuusikymmentä.

Pohjoisin tapahtuma tällä hetkellä on Lemmenjoella, jossa tehdään päiväretki Lemmenjoen kultamaille. Maksuttomalle retkelle mahtuu 18 nopeinta ja Njurgulahdesta Kultasatamaan matkataan ensin veneellä.

Eteläisin Suomen luonnon päivän tapahtuma järjestetään Billnäsissä, jossa tutustutaan rakenteilla olevaan kalatiehen.  Vaelluskalakantojen palauttaminen Mustionjokeen on yksi hallituksen kärkihankkeista.

Suomen luontokeskus Haltiassa päivän teemana ovat puolestaan sienet. Luvassa on ohjelmaa kaiken ikäisille, kuten ohjeita, reseptejä, tiedesienestystä, musiikkia, opastettuja retkiä, ruokamaistiaisia, valokuvausta ja tietotuokioita.

Suomen luonnon päivää seurataan mm. instagramissa ja tietoa saa myös Facebook-sivuilta. Sieltä löytyy myös video, jossa stereotyypitetään erilaiset nuotionsytyttäjät.

Oletko arkkitehti, partiolainen, selviytyjä vai aivan jotain muuta?

Nuotiomestarit

Nuotio, tuo maailman vanhin telkkari! ??? Tulen äärellä on tunnelmaa. Samalla loimu lämmittää ja tuo mahdollisuuden kypsentää retken eväät. Nuotio tarjoaa tekemistä isoille ja pienille retkeilijöille, tuijottamisesta tökkimiseen ja puhaltamisesta pilkkomiseen. Mitkä on sun vinkit täydellisen leirinuotion sytyttämiseen?

Julkaissut Suomen luonnon päivä 25.8.2018 Lauantai 18. elokuu 2018