Ensi torstaina-perjantaina on allekirjoittaneelle luvassa ”harvinaista herkkua”. Pitkästä aikaa pääsen pistäytymään minulle ennen käymättömällä koskella.

Kysymyksessä on Konnuskoski, tai paremminkin kai Konnuskosket Leppävirralla.

Näistä ”herkuttelumahdollisuuksien hupenemisista” saan syyttää vain itseäni.

Erän toimittajana olen päässyt kiertelemään maamme kalastuskohteita viimeisen 30 vuoden aikana siihen tahtiin, että useimmat merkittävimmistä korttikoskista ovat saaneet ”korkattu”-leiman poskeensa jo aikaa sitten.

Jostain syystä Kallaveden ja Unnukan välissä piileksivä Konnuskoski on onnistunut minua välttelemään, aina näihin päiviin saakka.

Nyt olemme sinne kuitenkin lähdössä kalakaverini Heikin kanssa, tarkoituksena viettää kokonainen vuorokausi kosken antimiin tutustuen.

Tietoa tarvitaan

Jotta reissuun osaisi valmistautua oikein, kohteesta kannattaa kaivaa esiin ainakin seuraavat perustiedot: Kalalajisto, virran leveys, syvyys ja vuolaus, kahluu- ja rannaltakalastusmahdollisuudet, sallitut pyyntitavat, mahdolliset rajoitukset.

Plussaa tietysti, jos löytää jostain vinkkejä suosituimmista vieheistä ja pyyntimenetelmistä.

Netti on etsimisen helppouden vuoksi nykypäivän tietolähde numero yksi, mutta kyllä painetusta sanastakin löytyy apua toisinaan.

Kirjahyllyssäni on pölyyntynyt jo lähes unohduksiin vaipunut opus nimeltään Etelä-Suomen koskikalastus, kirjoittajana Markku Kemppainen vuonna 1998.

Onneksi muistin kirjan olemassaolon, sillä sivulta 127 löytyy lyhyt katkelma myös Konnuskoskista. Suora lainaus:

”Konnuskosket ovat oikeastaan viisi reipasta virtaa, jotka virtaavat saarien välissä. Ne ovat varsin syviä ja huonosti kahlattavissa. Kalastuspaikkoja riittää jokaiselle, eikä koskilla olekaan koskaan kovaa tungosta, vaikkakin se on tavattoman suosittu kalapaikka.”

Muutamaa riviä myöhemmin Kemppainen toteaa: ”Koskien syvyydestä seuraa, että täältä tavataan aina isoja kaloja. Välisuvanto, joka on virtojen välissä oleva alue, on tarkasti kalastettavaa, varsinkin iltahämärissä. Uistelu on täällä erittäin yleistä ja ylipäätänsä veneen vuokraaminen on suureksi hyödyksi.”

Tässäpä jo perin hyödyllinen pintaraapaisu reissua suunnittelevalle.

Kemppainen ei kuitenkaan kerro, mitä lajeja syvänteissä majailevat ”isot kalat” edustavat. Tämä tieto löytyy paikkaa isännöivän metsähallituksen nettisivuilta www.eraluvat.fi. Sen mukaan ”tavoitelluimpia saaliskaloja ovat taimen ja kuha.

Uistimeen voi myöskin tarttua harjus, hauki tai ahven”.

Suurin taimen tai kuha?

Näiden vinkkien mukaan varustaudumme koskiturneellemme, tarkoituksena saada jokin isomus piipahtamaan kameran edessä, kenties ruokalautasellakin. Aseistuksena käytämme virvelivälineitä.

Arvauskilpailumme kysymys kuuluu, minkä mittainen on pisin Konnuskoskista saamamme kala, kun mukaan kisaan hyväksytään vain taimen ja kuha?

Kalan pituus pyöristetään lähimpään tasasenttiin. Arvausaikaa on keskiviikon 22.8. loppuun saakka.

Paras arvaaja palkitaan kunnon rautaisannoksella lusikoita, joissa mukana on mm. Kuusamon Räsäsiä ja Supertaimen, Bete Krokodil, Abu Toby ja Lill-Öringen sekä pari Kopsua. Jos samoja vastauksia on useampia, arpaonnetar ratkaisee onnellisen voittajan.

Se ei arvaa joka pelkää!

Huomio! Lomakkeen yhteystietoja käytetään vain palkintojen postittamista varten.