Ramin ja Saulin arvion mukaan ainakin 40 vuotta vanhat merkit ovat pikku hiljaa tulleet tiensä päähän ja osa niistä on lahonneina jo kallellaan sinne ja tänne, osa kaatunutkin. Oli siis aika ryhtyä suureen uusimisurakkaan.

Uusia reittitolppia ripoteltiin keväthankien aikaan reitin varrelle ja vaihto-operaatio on tarkoitus saada syksyllä valmiiksi.

– Onhan tässä vähän tekemistä, kun uudet tolpat pitää saada puolen metrin verran maahan tai kivien sekaan, Rami ja Sauli kertovat työn touhussa.

– Parannusta vanhaan näissä on se, että tolpat on nyt kyllästetty ja niissä on heijastimet pimeää ja sumua varten.

Muuten tolpat kunnioittavat reitin vanhaa merkintätapaa niden yläosan vaaka-asennossa olevine viittoineen.

Miehet vinkkaavat, että nostalgiset ja jäkälöityneet uusilla korvatut vanhat tolpat saa viedä kympillä muistoksi mukanaan – jos pystyy kolmimetrisen tolpan maastosta kantamaan ja saamaan kulkemaan kotiinsa tai mökille.

Klassinen reitti sopii kaikille

Jo 1934 linjattu klassinen 55 kilometrin pituinen klassinen Lapin retkireitti on suunniteltu kaikentasoisille retkeilijöille.

Aloittelevatkin kulkijat voivat lähteä sille vaikka suunnistustaito ei paras olisikaan, sillä maastoon jo selvästi syöpynyt reitti ei juurikaan vaadi suunnistustaitoja hyvällä kelillä ja valoisassa.

Tunturioloissa olosuhteet kuitenkin voivat muuttua nopeasti, joten reitti on lisäksi viitoitettu ainakin avomaastossa muutaman kymmenen metrin välein.

Tiheä viitoitus on tarpeellinen vaikka sumun tai jäljet nopeasti peittävän lumipyryn takia.

Tunturiketjua pitkin kulkeva reitti tarjoaa normaali- tai hyväkuntoiselle niin nousuja, laskuja kuin hulppeita maisemajaksoja tunturi-Lapin katolla.