Järvi- ja jokivedet ovat hautuneet auringon paahteessa niin lämpimiksi, että järvillä on tehty havaintoja kuolleista kaloista ja simpukoista eri puolilla Suomea.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ja ympäristöministeriön mukaan kala- ja tai simpukkakuolemat eivät ole tämän hetkisten tietojen mukaan aiheutuneet taudeista tai kemikaalipäästöistä.

Todennäköisiä syitä kuolemiin ovat helteet, järvien happikato ja erilaiset leväkasvustot.

Mikäli törmää vesistöissä kuolleisiin kaloihin, niitä ei kannata jättää järveen lojumaan. Vain siinä tapauksessa, että järvestä löytyy kuolleita kaloja suuria määriä, on syytä ottaa yhteyttä kunnan ympäristöviranomaisiin, jotka arvioivat tilanteen ja antavat ohjeet, miten toimia.

Pieni määrä kuolleita kaloja tai simpukoita ei saa viranomaisia painamaan paniikkinappulaa, sillä niiden hävittämisessä ei tarvitse noudattaa sivutuotelainsäädäntöä.

Eläinten ruokintaan kuolleita kaloja ei saa käyttää, vaan ne on syytä haudata maahan, sillä järvessä kelluvat tai rannalle ajautuneet kuolleet kalat ja simpukat mädäntyvät nopeasti.

Ei rannalle tai pohjavesialueelle

Kun kalat hävittää kunnolla, välttyy hajuhaitoilta ja tuhoeläinongelmilta. Kalat voi haudata joko omalle maalle tai maanomistajan luvalla muuhun sopivaan paikkaan.

Eviran ja ympäristöministeriön ohjeet kalojen ja simpukoiden hautaamiseen ovat yksinkertaiset.

  1. Kaiva vähintään yhden metrin syvyinen kuoppa.
    – kalojen ja simpukoiden alle ja päälle voi levittää pienen kerroksen turvetta tai esim. huussikuiviketta, päälle voi heittää myös kalkkia.
  2. Peitä haudatut kalat ja simpukat heti, jotta ketut, rotat tai muut eläimet eivät pääse niihin käsiksi.
    – Valitse hautapaikka niin, että sitä ei heti hautaamisen jälkeen kynnetä tai kaiveta.
  3. Älä hautaa kaloja tai simpukoita pohjavesialueelle, kaivon läheisyyteen (vähintään 250 m) tai vedenottamon suoja-alueelle.
  4. Vältä vesistöön viettäviä rinteitä hautapaikkana.
  5. Älä hautaa kaloja tai simpukoita jätesäkissä tai muussa maatumattomassa pakkauksessa.
  6. Kuolleita kaloja tai simpukoita ei saa haudata rannalle tai tulvanalaiselle alueelle.

Kuva:  TobyMi [CC BY 4.0 ], from Wikimedia Commons