Tänä kesänä säät ovat hellineet suomalaisia enemmän kuin kohtuudella sopii toivoa, jos nyt hellimisellä tarkoitetaan auringonpaistetta ja yli 25 asteeseen eli helteen puolelle kipuavia lämpötiloja.

Minä en ole erityisemmin helteen ystävä, vaikka se toki paljon mukavampi vaihtoehto on kuin kymmenen astetta ja vaakatasossa piiskaava vesisade.

Kalastuksen kannalta ilman ja sitä kautta myös vesien korkeat lämpötilat ovat kaksipiippuinen juttu.

Esimerkiksi jalokaloja koskilta haikailtaessa mikään ei ole epätoivoisempi tilanne kuin matala ja puolikiehuva vesi yhdistettynä pilvettömältä taivaalta posottavaan aurinkoon. Viileää suosivat lohikalat ovat silloin hätää kärsimässä, eikä syöminen kuulu niiden arkirutiineihin ollenkaan.

Muutamilla koskikalastuspaikoilla tehtiinkin tänä kesänä viisas ratkaisu ja lopetettiin lupien myyminen kokonaan kuumimmaksi ajanjaksoksi.

Sen sijaan kuha, ahven ja monet särkikalat eivät lämpöä säiky, joten niiden kalastaminen voi jopa helpottua.

Esimerkiksi kuhat nousevat heinähelteiden aikana mielellään pintavesiin ja rantamatalikoille, jolloin niitä voi tavoitta vaivatta ihan pintavaapuillakin.

Leppoisaa kesäkalastusta

Tänä(kin) kesänä olen käynyt varsin usein kotijärvelläni Näsijärvellä kuhaa uistelemassa ja jigaamassa. Saaliit ovat olleet välillä hyviä, välillä olemattomia, kuten lajin luonteeseen kuuluu.

Käyttämäni vesikulkuneuvo on taloyhtiömme soutuvene, jota olen virittänyt sähkömoottorilla.

Muuten kalastan kuten ”vanha kansa” ennen elektroniikan aikakautta. Edes kaikuluotainta en ole veneeseen huolinut, karttaplottereista puhumattakaan.

Ja koska en ole viitsinyt ostaa tälle vuodelle Näsijärven uistelulupaa, uistellessani käytän vain yhtä vapaa. Vaikka mainitun luvan omistaisinkin, kaksi olisi minulla vapamaksimi silloin.

Vavan tai vavat tuen tyvestä reisien ja penkin väliin, koska vapatelineet aluksestani puuttuvat.

Näin on hyvä. Kalastuksen voi ottaa rennosti, ilman tulospaineita, kauniista kesäsäistä nauttien.

Mestariarvaajan palkinto sisältää ottavia kuhavaappuja.

Pisin kala?

Nyt kuitenkin asetan itselleni pienet tulospaineet, sillä seuraava arvauskilpailumme liittyy kotivesiltä saamaani saaliiseen.

Lähden Näsijärven Niihamanselän aalloille jonain päivänä/iltana välillä 27.-29.7. soutu-uistelemaan ja heittokalastamaan.

Kysymme, kuinka pitkä on suurin saamani kala, lajiin katsomatta. Arvausaikaa on torstain 26.7. loppuun saakka.

Sen verran helpotan tehtävää, että nollaa tuskin kannattaa veikata.

Jos syönti on oikein kehnoa ja ainoaksi saaliiksi jäävät ahvenet (niitähän tulee, jos ei muulla niin mikrojigillä), saattaa vastaus pyöriä jossain 20 sentin nurkilla.

Mutta jos kuha ja hauki suostuvat suutansa aukomaan, vastaus voi lähinnä hauen ansiosta kohota 50 sentin paremmalle puolelle, paljon yli tuskin kuitenkaan. Kuhien kanssa liikutaan luultavimmin puolen metrin alla.

Palkinnoksi voittaja saa kuusi kovaa kuhavaappua, mukana mm. Kuusamo Santeri, Islure, Jesse Kobra ja Rapala Scatter Rap Deep Husky Jerk.

Jos oikeita tai lähimmäs oikeita vastauksia on useampia, palkinto arvotaan niiden kesken.

Tiukkoja arvauksia!

Huomio! Keräämme lomakkeella tietoja ainoastaan palkintojen postittamista varten.