Tällä kierroksella vastakkain olivat kiinalaisesta verkkokaupasta hankittu halpa virvelisetti ja proluokan kalastajan välineistö.

Halpissetti, joka kantoi nimeä Leo, oli Tuiskusen mukaan etukäteen arvioituna haastellinen pakkaus, ja sellaiseksi se myös paljastui.

–  Ylivoimaisesti heikoin lenkki oli kela, jossa joutui kaiken aikaa pelkäämään, ettei puoli-irrallaan heiluva siimanohjainsanka lähde kokonaan irti.

Sangan ruuvia ei voinut kiristää, koska jengat olivat kadonneet ilmeisesti jo tehtaalla. Sanka pysyi silti kasassa, kun sen käänsi kelausasentoon käsin.

Toinen ongelma kelassa oli paksu, jopa 0,30-millinen monofiilisiima, jolla kolmen gramman jigien linkoaminen ei ollut Tuiskusen mukaan ollenkaan kivaa. Ja kaiken lisäksi se 3-grammainen oli halpissetin painavin viehe.

– Kun oikein riuhtoi, vieheen sai lentämään noin kymmenen metriä parhaimmillaan. Toisaalta, metsälampiolosuhteissa sellainenkin heitto usein riittää.

Ennakkojutussaan Tuiskunen kehui jigin koukkuja teräviksi ja laadukkaiksi. Ei olisi ehkä pitänyt kehua.

– Teräviä ne kyllä olivat mutta niin meltoa metallia, että lumpeen varsi ja jopa sinttikokoa suurempi ahven sai koukun suoristumaan. Toisaalta, eipähän jäänyt  yhtään jigiä reissun aikana pohjaan, ja kun kohteemme ahvenetkin olivat pääsääntöisesti alle satagrammaisia, ominaisuudet riittivät juuri ja juuri.

Ukkonen keskeytti ottelun

Halpissetti ja prokalastuskalusto kohtasivat toisensa Nokian Siurossa, Ruutana -nimisellä lammella.

Ilta alkoi hiostavan kuumassa ja aurinkoisessa säässä, mutta muutaman tunnin kuluttua kaveriksi tuli ukkonen. Se lyhensi kolmetuntiseksi tarkoitettua iltaa puolella tunnilla.

Lampea kalastajat kiersivät vastakkaisiin suuntiin ja ahven söi.

– Niinhän siinä kävi, että minä napsin Leo-setilläni 51 ja Heikki omilla vehkeillään 32 ahventa. Heikin luottovieheinä olivat 3-senttinen Rapala Countdown ja pieni Lotto-lippa, jotka eivät siis
tällä kertaa yltäneet nelisenttisten toukkajigien ja Leo-setin ”huimien” heitto-ominaisuuksien tahtiin.

Oikea vastaus kysymykseen kuinka paljon enemmän tai vähemmän Jari kalastaa halpissetillä oli siis: 19 enemmän.

Arvauskilpailun kapteeni Tuiskunen tunnustaa kuitenkin, että teki ”muutaman pikku jipon jouduin tekemään tähän tulokseen pääsemiseksi”.

– Leikkasin toukkajigeistä puolet pois saadakseni niistä entistä pienempiä. Venytin todella kiharaisen monofiilisiiman heittopituudeltaan suoraksi niin hyvin kuin taisin. Kalastin syvemmältä kuin otaksuin Heikin tehneen omilla vieheillään. Kelasin jokaisen kiinni tarttuneen kalan ylös niin nopeasti kuin mahdollista, sillä sukeltaessaan ahvenet kiilasivat lähes aina lumpeisiin kiinni ja koukku suoristui.

Tulos mairittelee Leo-settiä, mutta Tuiskusella on kalustosta joka tapauksessa vankka mielipide:

– En missään nimessä suosittele tätä settiä aloittelijalle. Jos kelan ja siiman vaihtaa paremmaksi ja ehkä hommaa laadukkaampia jigipäitä, tulosta saattaa syntyä kummasti.

– Ainakin setin vapa on asiaa, eikä jigitoukissakaan ihmeempää valittammista ollut. Vihreä ja punainen olivat muuten päivän värit.

Mutta miten kävi arvauskilpailussa? Onnistuiko kukaan arvaamaan, että halpissetti päihittää pro-kalastajan kaluston 19 ahvenella. Ei onnistunut!

Lähimmäksi arvasi vantaalainen Seppo Räty, jonka arvaus meni pieleen vain yhden kalan verran. Sepolle lähtee joka tapauksessa luvattu palkinto!

Kiitos kaikille noin 80 vastaajalle osallistumisesta! Jatkoa seuraa muutaman päivän kuluttua.