Efttex-messuilla esitellään vuosittain kalastusalan uutuuksia. Kelojen, vapojen, siimojen, vieheiden ja erilaisten tarvikkeiden tarjonta on ylenpalttinen, ja valokeilaan on vaikea nousta.

Yksi varma tapa herättää messuilla kiinnostusta on esitellä näyttävä viehe, joka rikkoo rajoja. Yllättävä wau-viehe ei välttämättä ole kaupalliselta merkitykseltään häävi, mutta se tuo valmistajalleen huomiota.

Huomio taas nostaa viehevalmistajan profiilia ja voi edistää valmistajan muiden vieheiden ja välineiden myyntiä.

Pikkuhauen kokoinen viehe

Mads Grosell ja jättiviehe.

Tanskalaisen Mads Grosellin Savage Gearille suunnittelemat vieheet ovat kohottaneet kulmia vuodesta toiseen.

Tänä vuonna Savage Gear esitteli hauenkalastukseen pinnassa kiemurtelevan käärmeen sekä 48-senttisen, 750-grammaisen jättishadin. Lisäksi osastolla oli esillä pinnassa räpiköivä kaskasvaappu.

Saksalaisen DAMin osastolta taas löytyi sukeltavaa kuningaskalastajaa jäljittelevä viehe. Suomalaiselle eksoottiseen monninpyyntiin yhtiö esitteli 110-grammaisen lusikkauistimen, jossa on pyörivä potkuri keskellä ja kumipäällyste koukkuja myöten. Kumilla päällystämisen idea on minimoida vieheen veteen synnyttämä sähköinen kenttä, jonka monni kuulemma aistii herkästi.

Toivesaalis: nuori kalastaja

Grosellin filosofiana on tuoda viehemarkkinoille innovaatioita ja pyrkiä yhdistelemään asioita uudella tavalla. Hän haluaa tehdä kalastuksesta hauskaa ja jännittävää, ja siinä pintavieheet ovat parhaimmillaan.

Kyse ei ole vain siitä, että saadaan mahdollisimman isoja tai mahdollisimman paljon kaloja, myös kalan saamisen tavalla on merkitystä.

– Yksi näyttävä pintatärppi vastaa kymmentä normaalia tärppiä, Grosell sanoo.

Sukeltavaa kuningaskalastajaa jäljittelevä vaappu on DAMin uutuus.

Grosellin mukaan hauen kesäkalastus lämpimässä vedessä ja siihen liittyen amerikkalaista bassin kalastusta muistuttava pinnassa tai aivan pinnan lähellä tapahtuva hauenkalastus ovat nousussa.

– Ne ovat myös hyvä tapa saada uusia kalastajia ja ennen kaikkea nuoria harrastuksen pariin, hän sanoo.

Messuilla yleinen huoli tuntui olevan juuri se, kuinka saada nuoret kiinnostumaan kalastuksesta. Kilpailu nuorten vapaa-ajasta on yhä ankarampaa, kun erilaisia harrastuksia on tarjolla valtava määrä.

– Sosiaalisen median merkitys on hyvin suuri, ja olemme aktiivisia siellä. Sitä kautta ihmisiä saadaan mukaan, Grosell sanoo.

– Hienot uudet vieheet kiinnostavat monia. Viimeksi kuluneen kymmenen vuoden aikana vieheiden valmistuksessa on tehty isoja harppauksia eteenpäin.

Muoti vaihtelee

Hauenkalastuksessa isojen pehmovieheiden eli shadien buumi on ollut vahva viime vuodet. Osa messuilla olleista valmistajista ja kauppiaista arvioi kovien vieheiden kuten jerkkien tekevän nyt uutta nousua.

3D Cicada jäljittelee veteen tippunutta kaskasta.

Grosell vertaa tilannetta kylpyammeeseen: jos kaiken veden painaa ammeen toiseen päähän, jossain vaiheessa vesi heilahtaa takaisin.

– Kalastuksessa on tilaa kaikelle. Jonain vuosina kovat vieheet kalastavat parhaiten, toisina taas shadit, hän sanoo.

Kyse on myös viehemuodeista, jotka ovat hauenkalastuksessa hyvin vahvoja. Suomessakin ”kaikki” ovat kalastaneet haukea shadeillä viimeksi kuluneet pari vuotta.

– Kovan kalastuspaineen alaisilla vesillä uudet vieheet kalastavat yleensä hyvin jonkin aikaa, Grosell sanoo.

– Jossain vaiheessa kalastajat myös menettävät uskonsa hittivieheisiin, joita muutkin käyttävät, ja alkavat etsiä uusia vaihtoehtoja, hän kuvaa kiertokulkua.

Seven Bassin kalastuslauttaan saa myös moottorin.

Kelluen kalaan

Erikoisten uutuusvieheiden lisäksi ilmatäytteisten kalastusalusten kohdalla messuilta löytyi yllättäviäkin virityksiä.

Kelluntarenkaiden lisäksi sup-lautoja muistuttavat kalastuslautat tekevät tuloaan runsailla lisävarusteilla maustettuina.

Uudet lautat pyrkivät yhdistämään kelluntarenkaiden ja kajakkien parhaita puolia. Lautat ovat pieniä ja ketteriä, kevyinä helppoja kantaa ja pakkautuvat pieneen tilaan.

Liikkua voi melan, airojen tai sähkömoottorin avulla, jolloin toimintasäde on suurempi kuin kelluntarenkaalla.