Kalamerkkiä ei enää välttämättä tarvitse lähettää postilla Luonnonvarakeskukseen (Luke), vaikka perinteinen postitus tietysti toimii edelleen. Älylaitteiden aikakaudella merkkipalautuksen voi tehdä puhelimella tai tietokoneella sähköisen lomakkeen kautta, ja mukaan voi liittää kuvia kalasta ja merkistä.

Merkkipalautusilmoitus verkossa riittää, eikä merkkiä silloin tarvitse lähettää postitse Lukeen. Verkkolomake on tietokoneen lisäksi optimoitu mobiililaitteisiin, joten merkkipalautuksen voi halutessaan tehdä saman tien kalan saamisen jälkeen vaikka veneestä käsin.

Kalan voi vapauttaa merkin kera

Vapautettavan kalan merkin voi kuvata älypuhelimen kameralla, jolloin merkin tiedot ovat luettavissa myöhemmin ja kala pääsee jatkamaan elämäänsä merkin kera. Halutessaan merkin voi myös leikata irti vapautettavasta kalasta, jolloin merkin lukeminen onnistuu kaikessa rauhassa.

Postitse kalamerkit palautetaan ilman postimaksua osoitteeseen Luke, Merki, 5005751, 00003 VASTAUSLÄHETYS.

Palkkio ja tiedot palauttajalle

Merkkipalautuksen tekijä saa aina viiden euron korvauksen.

Istutetun kalan kohdalla merkin palauttajalle lähetetään tiedot kalan istutuspaikasta, -ajasta ja -koosta, luonnosta merkittäväksi pyydetyn kalan kohdalla merkin palauttajalle ilmoitetaan kalan istutustietojen sijaan vapautusaika ja -paikka. Lisätietoja löytyy Luken verkkosivuilta.

Erän numerossa 6/2018 (ilmestymispäivä 4.6.2018) kerrotaan villien kalojen lisääntyneestä merkinnästä.