Luupää, limaputki, lattanokka, naskalihammas, puskarosvo, kaislikkokrokotiili, pohjolan barrakuda, maastopukuinen taimen…

Hauelle on riimitelty lempinimiä kai enemmän kuin muille kalalajeillemme yhteensä.

Tämä jo osaltaan kertoo siitä, että hauki on haluttu vieras myös siiman päähän. Mikäpä muukaan laji kasvaisi yhtä suureksi ja asuttaisi vesiämme yhtä runsaslukuisena Hangosta Lapin perukoille.

Jos siis kalastukseen pahemmin vihkiytymätön kesälomailija haluaa saada saaliikseen sinttikokoa suuremman vonkaleen, vesiemme vihertiikeriä eli haukea kannattaa silloin ensisijaisesti tavoitella.

Toki pitää muistaa, että 18-64-vuotiailla pitää olla maksettuna kalastonhoitomaksu esimerkiksi virvelillä  kalastettaessa.

Tässäkin arvaustehtävässämme teemalaji on hauki.

Lähdemme narraamaan sitä tyypilliselle pirkanmaalaiselle metsälammelle nimeltään Vähä-Musturi. Tämä pienvesi löytyy Oriveden erämaa-alueelta Pukala-järven pohjoispuolelta.

Kuten nimikin paljastaa, kooltaan lampi on melko vähäinen (pituus alle 400 metriä) ja vesi väriltään lähellä kahvia.

Pienuudesta tai veden väristä huolimatta hauet siinä kuitenkin viihtyvät sen verran runsaslukuisina, että hyvän päivän sattuessa lammen kiertäminen uistinta heittäen tuottaa ”helposti” kaksinumeroisen kalamäärän.

Vaan onpa tainnut se toinenkin ääripää kohdalle sattua, kun haukien kirjoitettu lukumäärä muistuttaa luodinreikää seinässä.

Mestariarvaaja pääsee kurittamaan haukia tällaisilla vieheillä.

Montako haukea?

Me lähdemme kalakaverini Heikin kanssa kiertämään Vähä-Musturia jonakin päivänä välillä. 1.-3. kesäkuuta.

Kysymyksemme kuuluu, kuinka monta haukea onnistumme käyttämään rannalla, kun kierrämme lammen ympäri kertaalleen rannalta heittäen? Aikaa yhteen, kohtalaisen huolellisesti tehtyyn kierrokseen kuluu pari kolme tuntia.

Vieheinä käytämme normaaleja metsälampihauen ottipelejä, joita ovat etenkin lipat ja keskikokoiset lusikat, ruoho-sellaisiakaan unohtamatta. Vaappujen käyttämistä sen sijaan rajoittaa Musturilla rehottava vesikasvillisuus.

Minä lupaan kalastaa pelkästään kauden uutuusvieheitä käyttäen, joten saapa nähdä pärjäänkö Heikin vanhoille luottovieheille ollenkaan. Sekin selviää tulosraportissa noin viikon kuluttua.

Palkinnoksi napsahtaa oikein tai lähimmäs oikein vastanneelle näpsäkkä kymmenen vieheen lajitelma sisältäen muun muassa Professorin, Bete Nixin, Abu Flamingon ja Tobyn, Purelure Ironin, Kopsun, Inkan ja Laxmanin. Nämä sopivat oikein hyvin vaikkapa juuri metsälampihaukien härnäämiseen.

Jos oikeita tai lähimmäs oikeita vastauksia on useampia, palkinto arvotaan. Ja edelleen tavoiteltavana on myös palkinto, joka lähtee tuttuun tapaan ensimmäiselle kolme oikein –tuloksen arvanneelle.

Ja hei! Lomakkeella olevia tietoja käytetään vain palkintojen postittamista varten.