Kun Jari ja Heikki tanssahtelivat lauantaina kalavehkeet olalla Lempäälän Kuokkalankoskille, toiveet olivat korkealla.

Vain kaksi päivää aiemmin, ”harjoittelureissulla”, Jari oli onnistunut saamaan Kuokkalasta kaksi neljän kilon toutainta.

Työpäivän jälkeen äänensävy oli jo toinen:

– Heikin kanssa tuumimme, että vaikeampaa ”pakkosaamisen” kohdetta ei olekaan kuin
toutain.

Avauspaikaksi lauantaina valikoitui rautatiesillan luona oleva suvanto, josta molemmat kalastajat saivat pari tärppiä. Sen jälkeen oli hiljaista.

Seuraavassa paikalla, Pappilan suvannolla ja sen yläpuolisella Kiertolahdella toutaimet eivät ilmoitelleet itsestään edes tärppeinä.

– Minä kokeilin ohimennen jigillä, olisiko eräässä kuhamontussa asukki kotona, ja olihan
siellä: 1,2 kilon kuha ekalla heitolla.

Toutainten hotspot Kuokkalankoskilla on Majauslahti, mutta sen valloittamista vaikeuttaa, että hommaan tarvitaan soutuvene. Sen kaksikko onnistui saamaan pariksi tunniksi käyttöönsä lainaamalla.

– Ryhdyimme toiveikkaina tykittämään, minä täkäläistä luottoviehettä SpinMad Blade Bait Kingiä ja Heikki muita, hänellä  kun ei kyseistä viehettä ollut.

Omituinen syönti

Tästä käynnistyi Tuiskusen mukaan ”perin omituinen syönti”. Sen aikana SpinMadiin tuli parikymmentä enemmän tai vähemmän rajua tärppiä. Vain yksi kaloista tarttui sen verran pitkäksi aikaa, että kokoa pystyi arvioimaan.

–  Otteista päätellen kala olisi hyvinkin voinut olla luokkaa 4-5 kiloa, mutta valitettavasti emme päässeet sitä näkemään, sillä kala karkasi muutaman metrin päässä veneestä.

Heikin lusikoihin ja lippoihin kalat eivät koskeneetkaan, kunnes siiman päähän vaihtui Rapala Shad Rap Jointed -vaappu.  Jo ensimmäisellä heitolla kapulaan iski isi kala, mutta sekin pääsi irti ennen venettä.

Se oli viimeinen kosketus toutaimeen. Mutta kalastajien onneksi vain Majauslahdella.

Koska Jarin ja Heikin piti palauttaa vene jo kello kolmen tienoilla, aikaa jäi vielä kokeilla rantakalastusta Herralankoskella. Paikka ei tosin ollut tyhjä, vaan itse asiassa aika täysi.

– Herralankoskella oli käynnissä lasten kalastustapahtuma ja väkeä runsaasti, mutta sekaan sopi vielä.

Räsänen maittoi jälleen.

Papukaija pelastaa

Kovasta viehetulituksesta säikkyneitä kaloja oli lähes mahdotonta houkutella puremaan kaksikon tarjoamia peltejä. Sitten siiman päähän löytyi vehje, joka pelasti päivän: Heikki kaivoi rasioistaan 4-senttisen Räsäsen värissä papukaija.

– Se herätti kosken pikkutoutaimet ja niitä nousikin heti kaksi perättäisillä heitoilla. Suurempi kaloista painoi 830 grammaa.

Koska kilpailua avatessamme julistimme, että painot pyöristetään lähimpään sataan grammaan, oikeaksi vastaukseksi tuli tällä kierroksella 800 grammaa tai 0,8 kiloa.

Jos Räsäselläkään ei olisi tullut kalan kalaa, oikeita vastauksia olisi tullut tällä kierroksella kaksi kappaletta. 0,8 kilon kala oli sen sijaan vaikeampi rasti kaikille kilpailuun osallistuneille. Yleensä arvattiin enemmän tai reilusti enemmän.

Oikeita vastauksia ei siis tullut tällä kertaa yhtään, joten palkintopaketin saa lähimmäksi oikeaa osunut vastaaja.

Parhaimman arvauksen teki tällä kertaa joutsenolainen Ilkka Halinen, jonka veikkaus lipsahti vain 300 grammaa yli oikeasta. Onnittelemme voittajaa ja kiitämme kaikkia kilpailuun osallistuneita.

Mutta kuten Jari Tuiskunen tuumasi päivän jälkeen: ”Vähänkin paremmalla tuurilla tulos olisi voinut olla paljon komeampi.”