Ohjaamme nyt parrasvaloihin ne vieheet, joille ei löytynyt paikkaa lehdessä. Niitä ovat uusien viehemallien värit, jotka meille toimitetuissa lähetyksissä mukana olivat, sikäli kun värejä oli vähintään kolme. Yhden tai kaksi viehettä lähettäneet putoavat siis tämän esittelyn ulkopuolelle.

Huomataan, että vain harvoissa tapauksissa käsissämme on viehemallin koko väriskaala, joka voi parhaimmillaan käsittää kymmeniä tai jopa yli sata erilaista väriä. Niihin tutustumiseksi kannattaa vierailla valmistajien-maahantuojien nettisivuilla. Nykyään sellainen alkaa olla kaikilla vähänkin vakavammin markkinointiinsa suhtautuvilla firmoilla.

Tässä jutussa esille nousevat myös ne uutuudet, jotka syystä tai toisesta saapuivat toimitukseen liian myöhään ehtiäkseen lehtiesittelyyn. Näin kävi Abua ja Berkleytä edustavan Pure Fishing Finlandin paketille.

Lisäksi esittelemme myös vanhojen viehemallien uusia värejä, sikäli kun niitä on meille toimitettu. Uutuusviehekutsussa toivoimme nimenomaan malliuutuuksia, joten väriuutuuksia ovat lähettäneet lähinnä isoimmat valmistajat ja maahantuojat. Mutta paljon on niissäkin mielenkiintoista katsottavaa.

Tästä eteenpäin vieheet lähtevät, tai itse asiassa ovat jo lähteneet eri testaajille, jotka käyttävät niitä koko avovesikauden ajan omissa kalastuksen lajeissaan. Niitä ovat muun muassa suurhauen kalastus, kuhan vetouistelu, kevyempi hauen, kuhan, ahvenen ym. heittokalastus, jalokalojen koskikalastus sekä ahvenen ja kuhan jigaus eri menetelmillä.

Vuoden viimeisessä Erä-lehdessä jälleen paljastamme, mitkä vieheet pyysivät parhaiten.

VAAPUT

Abu Hi-Lo panee pituusennätykset uusiksi. Entinen ”magnum-Hi-Lo” saa kelluvan isoveljen kooltaan peräti 20 cm/110 g. Kolmella jämerällä koukulla varustettu haukien kauhu on vastaanottanut pienen parannuksen myös säädettävään nokkalevyynsä: Jotta levyn taittaminen uuteen asentoon onnistuu, pitää ensin painaa nokkalenkkiä sisäänpäin. Sitten levy liikkuu lähes itsestään. Levyn ala-asennossa vaappu kauhoo aivan pinnan tuntumassa, kun taas vartalon suuntaisesti käännettynä sukeltaa parin metrin syvyyteen.

Myös pienempien Hi-Lojen värikartta on saanut uusia värejä, joille yhteistä on maalatut kiduskaaret, voimakas suomukuviointi ja vatsaevät etukoukun kummallakin puolella. Heittokalastajien haukivaappuklassikko siis elää ja voi hyvin edelleen.

Abu SvartZonker McHybrid Baby kuuluu häntäjerkkien koulukuntaan olematta kuitenkaan genrensä tyypillinen jäsen. Epätyypilliseksi sen tekee kaksi kiinnityslenkkiä ja epätavallisen pieni koko, vain 85 mm/12 g. Kiinnittämällä viehe kuonolenkistään saadaan se kulkemaan aivan pinnan tuntumassa, niskalenkistä kiinnitettynä Baby sukeltaa hiukan syvemmälle. Pakkaus sisältää kaksi erilaista häntää, jotka kiinnitetään perään ruuvaamalla. Uinti ei mitenkään häkellytä, mutta kaikesta huolimatta mielenkiintoinen pienokainen, jolla pystynee haukien lisäksi haastamaan myös ahvenet ja miksei jalokalatkin.

 

Abu SvartZonker McJerk on jokseenkin perinteisen mallinen, litteäkupeinen ja korkeahkoprofiilinen haukijerkki, jonka houkutusvaikutusta on terästetty rajulla kuulanräminällä. Todella helppouittoinen viehe, joka ui suorakelauksellakin harvinaisen letkeää s-mutkaa, puhumattakaan jos käyttöön otetaan vapanypäykset. Koot 12 cm/70 g ja 15 cm/100 g, molemmat reilusti uppoavia.

Jigihäntävaaput Abu SvartZonker McMio ja Mc My ovat kookkaita hauen heittokalastajan vieheitä, joita valmistetaan sekä hitaasti että nopeammin uppoavina. Miolla häntä heiluu vieherenkaan päässä rungosta, Myllä se on kiinnitetty ruuvilla suoraan runkoon. Kuvassa kauden uutuusvärit.

Äänekoskelaisen Aki Kumpulaisen A.I.K 130-vaapussa on upeita värejä, joissa maalien lisäksi osassa on käytetty myös hileitä ja kangasnauhoja. Kuvan värit kuuluvat tekijän omiin suosikkeihin, kun pyyntikohteena on kuha.

Bandit 100, 200 ja 300 -vaaput tarjoavat ison kiinalaisen viehetehtaan resursseilla tehdyn värimalliston, josta kuvassa vain raapaisu. Väreissä esiintyy niin luonnonmukaisia pikkukalajäljitelmiä kuin ärsyjäkin. Voimakaspotkuinen pompula sopii erityisesti heittoon, mutta toimii se toki vetouistelussakin.

Bandit Walleye Deep ja Shallow lähtevät viettelemään kuhia näissä väreissä. Luulisi kelpaavan ainakin tummissa ja savisameissa vesissä.

Biltema Jerkbaitin värimallisto ei ole laajuudella pilattu, mutta näilläkin pärjää varmaan pitkälle. Pitemmän linjan jerkkikalastaja saattaa löytää yhtymäkohtia mm. Buster Jerkin värimalliston kanssa, eikä ulkonäkökään kaukaa liippaa.

Yksinkertaisesti Biltema Vaapuksi nimetty kolmeosainen, letkeäuintinen muovipulikka muistuttaa haukea sekä ulkonäkönsä että osin värityksensäkin puolesta. Tässäkään tapauksessa ei värien määrällä mässäillä. Koko repertuaari esittäytyy oheisessa kuvassa.

Amerikkalainen klassikkovaappu Cisco Kid, valmistettu jo kaukaiselta 1940-luvulta saakka, oli Suomessa varsin suosittu haukiviehe viime vuosituhannen puolella, kunnes se vähitellen menetti asemiaan uusille tulokkaille ja hävisi markkinoilta. Nyt vaappua tuo taas maahan Wiggler ainakin kuvassa olevissa väreissä.

 

 

Daiwa Prorex Flat Minnow on yksityiskohtiaan myöten kaunis pikkuvaappu, jonka värikartan kahdeksasta väristä kolme esiintyy kuvassa. Ahventen ja jalokalojen päänvaiva tällä avovesikaudella.

Daiwa Prorex Lazy Jerk hurmaa haukia luonnollisissa ja epäluonnollisissa väreissä. Saapa nähdä, kuinka viehe tulee pärjäämään Teemu Kosken suurhaukijahdissa.

Daiwa Prorex Metal Vib on profiililtaan vaappumainen metalliviehe, jonka uinti on terävää tärinää. Jos perään kiinnittää pakkauksessa mukana tulevan lipan, saa lisäksi pirteästi pyörivän lipan välkettä ja ääniaaltoja. Pinnoitteissa nähdään niin maaleja, kiteitä kuin hologrammeja.

Daiwa Prorex Pencil Bait näyttää äkkiseltään perusvaapulta, jonka nokkalevy on unohtunut asentaa paikoilleen. Kysymyksessä on kuitenkin niin sanottu käsialavaappu, jonka viehkeät uintikoukerot loihditaan vavankärjen nypäyksillä. Väreissä ja pintarakenteissa esiintyy samaa yksityiskohtaista viimeistelyä kuin muillakin Daiwoilla.

Hämeenlinnalaisen Harri Malmbergin 14-senttinen Dzigi-vaappu on suunniteltu erityisesti kuhan vetoon, mutta varmasti siihen myös hauki mielellään hampaansa upottaa. Kromivärien valmistaja kertoo olleen erityisen mieluisia taimenille.

Gnuu 50M kuuluu jalokaloille ja ahvenille päänvaivaa tuottavien pikkuvaappujen osastoon. Hienosti maalein, kitein, folioin ja huomiota herättävin kolmeulotteisin silmin stailattu viehe tarjoilee väripaletin, jonka johtoajatuksena tuntuu olevan hyvä erottuminen ja ärsyttäminen. Ainakin kirjolohet pääsevät tätä arvostelemaan.

Aki Leppäsen luomus Heta on UL-kalastajan siimaan sopiva, jalokaloille ja ahvenille tarkoitettu herkkupala. Jos värimaailmaa katselee, ei luulisi ainakaan vastaistutetun kirjolohen narraamisen tuottavan ylivoimaisia vaikeuksia. Osa luomuksista on hienosti peilaavia kromivärejä.

Hopia Körmyn tylppäkuonoinen muoto tuo mieleen kaskelotin, jos kohta kokoeroa näiden kahden välillä on noin 15 metriä. Körmyn värimaailma on melko konstailematon. Joitakin on ryyditetty kitein ja vieläpä niin, että pinta on jäänyt kiteiden vuoksi santapaperimaisen karheaksi. Siinäpä kaloilla ihmettelemistä.

Jari Janke Hyvärinen Turengista väänsi vaapun sellaiselle väkkyrälle, että uintikin alkoi muistuttaa raksin pyörähtelyä (sivulta otetussa kuvassa rungon mutkaisuus ei juuri erotu). Janke Vänkyrä onkin varsin osaava nimi mielenkiintoiselle teokselle. Pinnoitteena valmistaja käyttää maaleja, folioita ja kiteitä ja loihtii lopputuloksen erinomaisella ammattitaidolla.

Jätti KuhaJakki on tuhti pallukkavaappu, jonka iso eteenpäin törröttävä nokkalevy kertoo sukellustavoitteena olevan syvemmät vesikerrokset. Kun kuudessa metrissä saattaa olla jo aika pimeää, lienee vaapulle eduksi kuulua ja näkyä. Näillä väreillä näkyminen varmasti onnistuu. Risto Jussilan kokeilu lopullisesti kertoo, minkälainen kalojen vastaanotto oli.

Karikko Räminä 10 on Jarmo Rapalan (Suomen Uistin Oy) tallissa työskentelevän Janne Koiviston käsialaa. Upealla tekniikalla viimeistelty vaappu on tarkoitettu nimenomaan heittokalastukseen, ja kuvan värit on suunnattu erityisesti ahvenelle. Erityisesti huomiota herättävät oranssiksi maalatut perät sekä mustat ”sormenjäljet” kyljissä.

Kuusamo Santeri vahvistaa suositun kuhavaappunsa väritarjontaa kahdella uutuudella. Kumpikin väri on lisäksi pinnoitettu UV-lakalla hämäräerottuvuuden parantamiseksi.

Noeby NBL 9065 ”Piccolo” on 2,5-senttisenä todellinen UL-kalastajan viehe, joka ainakin kokonsa puolesta sujahtaa helposti pienemmänkin ahvenen tai krantuksi heittäytyneen kirjolohen kitusiin. Läpikuultavat, hologramminhohtoiset värit ja kolmeulotteiset silmät antavat vaapulle kivan lookin.

Noeby NBL 9244 ei totisesti nimellään koreile, mutta värit paikkaavat tilannetta. Erikoisemmasta päästä ovat ainakin ylimmän vaapun verivanakylki ja sen alapuolella olevan kylkeen painetut ”veriarvet”. Hologrammeilla on tässäkin tapauksessa iso rooli huomionherättäjinä.

Tekijäkolmikko Mustaparran, Pehkosen ja Heiskasen Predator-vaappu herättää mielenkiintoa erityisesti aitoa kalaa matkivilla pinnoitteilla. Kuoseina esiintyvät kuore, siika ja ahven. Myös maalatut, hilein höystetyt värit ovat nekin kelpo työtä. Osa vaapuista tulee kyntämään vesiä kuhaveneen perässä, osa taas heittokalastuksessa.

Pullukkavaappu Rapala BX Brat kuuluu valmistajan Balsa Xtreme -konseptiin, jossa vaapun ydin on balsaa ja pinta kovaa, läpikuultavaa muovia. Muovikuori mahdollistaa yksityiskohtaisen viimeistelyn suomuineen, evineen, kiduskansineen ja kylkiviivoineen. Kaiken katteena herkät läpikuultavat maalit terästettynä mustalla kyljen iskupisteellä. Mielenkiintoinen heittovaappu vaikkapa hauen, kirjolohen ja ahvenen narraamiseen.

Rapala Deep Tail Danceria voinee kutsua köyhän miehen syvätakilaksi, sillä sen luvataan sukeltavan jopa 12 metrin syvyyteen. Harvassapa suomalaisjärvessä tarvitsee juuri syvemmälle päästäkään. Pienempinä versioina Tail Dancer on niittänyt mainetta etenkin kuhavaappuna, joten kuhalle tätä isomustakin kannattaa tarjota, haukeakaan unohtamatta. Väreissä esiintyy sekä tarkkoja luonnonkalajäljitelmiä että ärsyttämiseen perustuvia.

Rapala Rippin’ Rap on ohut rapinavaappu, jonka kiinnitys tapahtuu selkälenkistä. Tällaiset vieheet uivat lähes poikkeuksetta terävästi täristävällä, kädessä asti tuntuvalla liikkeellä ja lentävät pitkälle. Värikarttakaan ei tuo yllätyksiä kuin ehkä suppeudessaan, sillä se käsittää vain viisi erilaista.

Politiikassa läpinäkyvyys on kova sana, mutta kenties viehemaailmassakin. Rapala Scatter Rap Glass Shad on legendaarisen Shad Rapin ”lasiversio” eli läpinäkyvä muovivaappu. Ominaisuus on pyritty säilyttämään kevyillä maalauksilla, jotka verhoavat lähinnä selkää. Värit myös muuttuvat sen mukaan, minkälaista taustaa vasten niitä katsellaan. ”Heikolla syönnillä läpikuultavuuden lisääminen auttaa saalispussin kartuttamisessa”, runoilee mainosteksti.

Rapala Shad Rap Deep Runner, Rapalan yksi menestyksekkäimmistä vaapuista kautta aikojen, saa kaksi uutta UV-väriä parantamaan erottuvuuttaan hämäräperäisissä olosuhteissa.

 

Rapala Super Shadow Rap on muovivaappu, josta tulee mieleen nokkalevyllä varustettu jerkki. Toisaalta sen voi mieltää myös Super Shad Rapin eli Possun lähisukulaiseksi, modernisoiduksi versioksi siitä. Värit ovat tässäkin tapauksessa yksityiskohtaisen hiottuja: Useimmat tyyliteltyjä luonnonkalajäljitelmiä mutta muutamat myös puhtaita ärsyluomuksia hologrammikimalluksineen. 16 värin valikoimasta ohessa kolme esimerkkiä.

Rapala X-Rap Twitchin’ Mullet on nokkalevytön, pitkäheittoinen käsialavaappu varustuksenaan kalaystävälliset yksihaarakoukut. Läpikuultavuus ja suomukuviointi 3D-silmillä antavat kivan ulkonäön tälle matalassa viihtyvien petokalojen pyyntiin soveltuvalle vieheelle.

Spro Fat Iris -vaappu pärjäisi ainakin suurin silmä –kilpailussa, sillä suhteessa yhtä suurisilmäistä vaappua ei taida olla vastaamme tullut aikaisemmin. Muhkeat ovat pallukan muodot muutenkin. Väreissä huomiota herättää ainakin vasemmalla alhaalla olevan sinisen erikoinen kuosi. Mihin olosuhteisiin lieneekään tarkoitettu?

Tume-vaappu on 24-vuotiaan kajaanilaisen jääkiekkomaalivahti-yrittäjän Tuomas Tolosen taidonnäyte. Kuhan, taimenen ja ahvenen uisteluun tarkoitettu apassivaappu tarjoaa maali-foliopainotteisen värikattauksen, jossa ainakin ylimmäinen ja keskimmäinen ovat vapaita kopioinnin painolastista.

Kalamania Oy:n valmistama Tunkkionki edustaa perinteistä suomalaista kuhavaappumuotoilua satulalevyineen. Erän viime vuoden uutuusviehesavotassa viehe pärjäsikin rahtusen suuremmassa koossa niin hyvin, että Risto Jussila valitsi sen Vuoden vetovieheeksi kuhalle. Aika näyttää, kuinka käy tällä kerralla. Väreistä ei pärjääminen ainakaan jääne kiinni.

LUSIKAT

Abu Atom ei isompia esittelyjä kaipaa, ruotsalaisklassikon tuntevat ainakin kaikki vanhemman polven kalastajat. Nyt ryppypeltinen perhe vahvistuu uudella aiempia suuremmalla koolla 11 cm/55 g. Näyttävä uinti saa koon kasvaessa entistäkin komeampia koukeroita, eikä heittopituuksiakaan tarvitse valittaa.

Lisäksi perinteiset Atom-koot ovat saaneet UV-hohtomaaleilla terästettyjä värejä, jotka hehkuvat lampulla ladattuna pilkkopimeässä pitkän aikaa.

Abu on brändännyt vieheitään tunnettujen kalamiesten mukaan. Uutuuslusikka Abu Mo Coast Inlinen taustahahmo on tanskalainen rannikkokalastusspesialisti Mogens Olesen. Inline kuuluu nimensä mukaisesti lusikkatyyppiin, jossa siima pujotetaan kulkemaan vieheen rungon läpi ja päähän kiinnitetään koukku lisukkeineen. Tässä tapauksessa lisukkeita ovat helmi ja kaksi vieherengasta. Solakkarunkoinen meritaimenviehe on erinomaisen pitkäheittoinen ja ui peruskivasti koikkelehtien ja kylkiä välkytellen. Koot 75 mm/16 g ja 85 mm/24 g.

Abu Mo Coast Slim on yläosaltaan jokseenkin sama viehe kuin Mo Coast (kuvassa uutuusvärissään oikealla ylhäällä), mutta alta on vuolaistu reilu lastu pois. Tasaisessa vatsassa on sisällä koko rungon pituudelta jatkuva metallipaino, joka antaa vieheelle mainiot lento-ominaisuudet. Suorakelauksella uinti on varsin laimea, mutta käsialalla saa tässäkin tapauksessa ihmeitä aikaiseksi. Pysäytyksestä viehe vajoaa vaaka-asennossa väristen. Meritaimenen lisäksi lienee kokeilemisen arvoinen myös koskilla taimenelle ja toutaimelle. Koko 7 cm/12 g.

Abu Mo Coast Tobis, pitkä solakka rannikkovaappu – vai miksi näitä nyt kutsua halutaankin – tuo kolme uutta väriä meritaimenten ihmeteltäväksi.

Biltema ei tuttuun tyyliinsä paljon satsaa vieheittensä nimiin, niinpä tätäkin lätkää kutsutaan yksinkertaisesti Biltema Lusikkauistin 40-601:ksi. No, ei nimi viehettä pahenna. Tässäkin tapauksessa kolmen lusikan pakkaus tarjoaa ihan värikylläisen repertuaarin hauille pureskeltavaksi. Tuon yhden vihreän olisin itse vaihtanut vaikkapa siniseksi.

Daiwa Prorex Mini Jig kelpaa sekä pystypilkiksi että heittolusikaksi, ainakin valmistajan mielestä. Ja mikäpä ettei, käsialalla uintiin saa monenlaisia kivoja elementtejä. Koekalastukseemme saapuneet värit näkyvät kuvassa ja ovat ainakin huomiota herättäviä, vaikkei nelisenttinen pikkuviehe itsessään sitä juuri ole.

Kuusamon Juhla-Räsänen ilmestyi markkinoille jo viime itsenäisyyspäivän tietämissä, mutta ansaitsee maininnan myös tässä.  Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi tehty Räsänen on komea ilmestys: Valmistettu puhtaasta sterling-hopeasta koossa kahdeksan senttiä ja 14 grammaa. Koko on siis samalla Räsäselle uutuus.

Sterling-hopea on tavallista hopeaa puhtaampaa, laadultaan ”parasta mahdollista”. Siinä hopeapitoisuus on vähintään 92,5 prosenttia. Loppu on seosainetta, yleensä kuparia, joka tarvitaan että materiaalista ylipäätään pystyisi valmistamaan käytössä kestäviä esineitä.

Räsäsen paraatipintaan antaa lisäilmettä Suomenlipun sininen helmi ja leijonavaakuna Suomi Finland 100 -teksteineen. Koveralle puolelle on stanssattu sarjanumero tyyliin 777/2017. Viehettä on siis tehty vain 2017 kappaleen sarja, joten keräilijöille kohde tullee olemaan houkutteleva.

Juhlakalun pakkaus on valmistettu koivusta ja varustettu muovisella liukukannella, niinikään leijonaleimalla ja Kuusamon omalla logolla. Hintaa hopea-Räsäsellä on 99 euroa, joten jos kalastuksestaan haluaa entistä jännittävämpää, tämä siiman päähän ja haukia pyytämään!

Kuusamo Muikku on Kuusamon Uistimen uusi kevennetty lusikka, jossa painona on teräslevy ja kevennyksenä muovikerros. Siitäpä sikiää todella helppoheittoinen ja ilmeikäsuintinen kaveri, jonka läpikuultavat, kitein maustetut väritkään eivät jätä kylmäksi – paitsi niihin erehtyneitä kaloja.

Professor kuuluu Räsäsen kanssa Kuusamon Uistimen lippulaivatuotteisiin. Huippusuosittu lätkä varsinkin hauenkalastajien keskuudessa saa uusia värejä vuosittain. Tällä kerralla Proffaa somistavat kalataiteilija Sakke Yrjölän suunnittelemat kuosit, jotka ovat samalla Suomen Haukiseuran erikoisvärejä vuodelle 2018.

Sakke Yrjölän kädenjälki näkyy myös Räsästen pinnassa. Vuosi sitten startannut kalakuosisarja saa jatkoa taimenen, isosimpun, muikun ja peilikarpin kylkikuvioilla. Lisäksi yksi Räsänen on maalattu perinteisellä tekniikalla väriksi, joka koodikielellä on GL/G/R/BL-C,UV.

Kuusamo Suurhauki -lusikan uutuusväreistä Kuusamon tuoteluettelo kertoo, että ”uutuusväreiksi vuodelle 2018 valittiin Hauenkalastajat-yhteisön ehdotuksista Juhis Salmelan Nemoa etsimässä -henkiset värit, joissa on myös kirjaimet HK. Suurhauen raikas uutuusväri pinkkivihreä on puolestaan lähtöisin Hauenkalastajat-ryhmän Sari Pääkkösen kynästä.”

Mikado Hammerin väritys on toteutettu mahdollisimman simppelisti maalaamalla paraatipuoli yhdellä ärsyvärillä. Kesä näyttää, ovatko kalat yksinkertaisuuden ystäviä.

Ahane-lusikoistaan aikanaan tunnetuksi tullut Jarmo Haapaluoma askarteli uutuudeksi Mutkia-nimisen kevennetyn lusikan, jota on tarjolla useampia eri kokoja ja tietenkin värejä. Vieheille valitsemastaan yksihaarakoukusta valmistaja toteaa, että ”ne on todettu niin hyviksi, ettei ole enää mitään mieltä käyttää kolmihaaraisia koukkuja”. Kannattaako pitää Mutkia matkassa, sen avovesikausi näyttää.

Kaikkien hauenkalastajien ”pakollinen” puskakuva Rapala Minnow Spoon Weedless sai uuden pikkukoon, joka saattaa herkistää vaikkapa vieheitä koskikivikoihin jättäviä kalastajia miettimään uutta säästövaihtoehtoa. Kooltaan viisisenttinen tulokas sopii mainiosti esimerkiksi taimenen ja kirjolohen suuhun, houkuttavatpa ärsyvoittoiset väritkin kirrenkalastusta kokeilemaan. Myös ruovikossa lymyilevä ahven kohtaa nyt teräviä yllätyksiä.

Uutta ja ärsyttävää ovat saaneet ylleen myös Minnarin isommat koot, kuten kuva kertoo.

Räihän Ritex ei muotoilunsa puolesta jätä kalamiehiä kylmäksi, mutta maalauksesta voidaan olla montaa mieltä. Vakavassa kalastuskäytössä viehe ei liene parhaimmillaan, vaikka voi sillä toki kalan saada. On vänkyrällä omanlaisensa uintikin.

Mitä mahtaisi Yhdysvaltain presidentti tuumia, jos tietäisi tästä taidonnäytteestä? Trump-lusikan kuva kertokoon enemmän kuin tuhat sanaa.

LIPAT

Abu Droppen kuuluu ruotsalaisfirman vanhempaan viehekaartiin. Pisararunkoinen lippa lanseerattiin 1967 eli reilu 50 vuotta sitten – samana vuonna, jona sain ensimmäisen virvelini. Nyt suosikki puetaan neljään UV-hohtomaalein höystettyyn väriin, joiden kanssa on mielenkiintoista testata kalojen reaktiota pimeässä hehkuvaan hyrisijään.

Abu Reflex tuli markkinoille 1951 ja on siellä sinnitellyt lukemattomina väri- ja malliversioina jo 67 vuotta. Tämäkään kausi ei jätä ahventen ja jalokalojen Täytyy-viehettä vaille uusia värejä. Ne ovat samoja UV-hehkuja kuin edellä esittelemällämme Droppenilla.

Daiwa Prorex Spinner Bait tarjoaa henkarilippailua kahdessa koossa. Pienempi kelpaa ahvenelle ja pienemmälle hauelle, isompaan saattaa losauttaa naskalihampaansa reilumpikin luupää. Lehtien ollessa teräksen värisiä saadaan väri-ilottelu aikaiseksi jigipään ja sen kumihapsuhameen tuunaamisella. Siinä ei erityisiä yllätyksiä ole tarjolla.

Jakki Lippa on värikäs, karamellimaisella rungolla varustettu lippauistin, jonka lehti on kaikissa tapauksissa messinki-oranssipilkkuinen. Pitkäheittoinen, herkkäkäyntinen viehe tarjoaa mielenkiintoisen vaihtoehdon Lotto-lipan heittämiselle.

Meppsimäinen Mikado Focus luottaa yksinkertaistettuun värimaailmaan, eivätkä värit takuulla ole synkimmästä päästä. Tuollainen kun hyrähtää vastaistutetun kirjolohen naaman edessä, tärppiin lienee varsin kelvolliset edellytykset.

Storm Gomoku Spinnerbait eroaa muista lajityyppinsä edustajista lähinnä siinä, että jigistä lähtevän langan kulma vaihtelee kalastuksen aikana 45 asteen verran. Mainostaja uskoo ratkaisun parantavan niin ruohikossa kulkemista, kalan tarttumista kuin heitettävyyttäkin. Värimaailma ei erikoisuuksia tarjoa maalattuine jigipäineen ja kumihapsuhameineen.

JIGIT

Abu SvartZonker McPike kuuluu suurten kalajigien trendikkääseen joukkoon. Nivelikäs pyrstönvarsi antaa isolle lapiolle oikein letkeän läpätyksen ja koko kumille kivan kylkien keikutuksen. Uutta vieheessä on värimaailma, jonka herkulliset tuulahdukset oheisessa kuvassa.

Berkley tarjoilee haukien hiukopalaksi 18-senttistä, melko perinteisen mallista Power Bait Pulse Shad  -kalajigiä ilmeikkäine silmineen ja väreineen, joista osa on läpikuultavia ja muut umpeen maalattuja. Kun uintikin tuntuu toimivan, saattaa Teemu Koskella olla tässä kelpo kampe kauden suurhaukijahteihin.

Crazy Fish Nimble on pieni tai keskikokoinen rapujigi, jonka sakset ja muut ulokkeet elävät vedessä hienosti. Väreistäkin monet ovat sen verran rapumaisia, että nielemisrefleksi saattaa äyriäisravintoon mieltyneellä ahvenella laueta ilman isoa nälkääkin.

Daiwa Prorex Duckfin Shad XL on 25-senttinen ja 110-grammainen haukijigi, joka siis vaatii ruutia vapaan ja vähän ranteeseenkin pitkää päivää heitettäessä. Vieheiden väreillä tunnetusti kosiskellaan yhtä paljon kaloja kuin ostajaakin, näihin luultavasti lankeavat molemmat.

K.P Baits Flash Shad matkii hienosti pikkukalaa niin mallinsa kuin osin väriensäkin puolesta. Lisäsävärin antaa jigin sisälle sijoitettu, kivasti heijasteleva hologrammikalvo. Kymmenen värin valikoimasta oheisessa kuvassa puolet.

Lunker City Monkey Grub -toukkajigin muhkeimmat versiot soveltuvat ehkä paremmin Jäämeren turskien puruleluksi kuin meikäläisille kuhille ja ahvenille. Pienempiä sopii toki ahvenkaloillekin syötellä. Ohessa pieni näyte sirppipyrstön värivalikoimasta.

Lunker City Swimfish on perityypillinen kalajigi leipälapiopyrstöineen. Elastinen materiaali ja hoikka pyrstönvarsi takaavat, että uinnissa on ilmettä. Siihen soppaan kun vielä lisää olosuhteisiin sopivan värin, mikäpä on vieheellä kaloja nostellessa. Värikartta käsittää 34 erilaista, joista kuvassa maistiaiset.

Erinomaiseksi ahven- ja kuhajigiksi osoittautunut letkeäuintinen Mikado Fishunter koki pieniä muutoksia tälle kaudelle, kun kaksi eri jigiversiota niputettiin yhdeksi. Värivalikoimaakaan ei voi turhan suppeaksi haukkua, sillä Mikadon tuoteluettelossa niitä esiintyy pitkästi toistasataa. Kaikkia ei tosin ole Suomesta saatavana.

Mikado Saira sai kaksi uutta kokoa. Juomukas v-pyrstöinen kalajigi on niittänyt mainetta niin pysty-, pohjapaino- kuin heittojigittelyssäkin, onpa sitä käytetty menestyksellä myös kuhan pilkkimisessä. Värimaailmassa saavat osansa sekä luonnonkaloja että mielikuvitusolentoja jäljittelevät värit.

Meillä harvinaisempi viehemerkki Noeby tuo markkinoille jigin nimeltä Noeby 4104 Haarapyrstöjigi. Kolmessa koossa tarjoiltava pehmotoukka heiluttaa virkusti u-muotoista häntäänsä ja tarjoaa koeuitettavaksi hiukan ruskeavoittoisen väriskaalan. Jari Ranniston analyysi loppusyksystä paljastaa, kuinka tulokas pärjää merkkiviidakossa.

Orka Shad on Ruthless Fishing Oy:n maahantuoma jigi, josta maahantuoja kirjoittaa: ”Orka Shad on Euroopassa valmistettu ja käsin maalattu todella herkkäuintinen jigi ja haukikumi. Erityispiirteinä mainittakoon poikkeuksellisen kestävä kumimateriaali.” Laaja kokoskaala käsittää kuusi versiota välillä 7–26 senttiä ja hyvän valikoiman hileillä terästettyjä perusvärejä.

Relax King Shad mahtailee nimellään mutta on muutoin tuikitavallinen kalajigi oikein herkällä pyrstön vipinällä. Myöskään värit eivät suuryllätyksiä tarjoa, ainakaan koekalastuksiimme lähetetyt. Mutta suuria yllätyksiä eivät kalat kaipaakaan.

Relax Lazy Shad on notkea, ohutpyrstöinen kalajigi mallia USA. Massiivisesta 84 värin valikoimasta ohessa vain murto-osa.

Eumerin mainiot virvelikalastajan haukiperhot SpinTube Pike (ylin) ja SpinTube Disco säihkyvät uusissa väreissä, joista ei kimallusta puutu. Yksihaarakoukkuisina soveltuvat hauen pyyntiin myös ruohikkoisissa vesissä.

Spro The Boss on suurisilmäisenä ja näyttävine väreineen massan yläpuolelle kohoava kalajigi. Erikoista siinä on myös nurinpäin käännetty pyrstö, joka tuo uintiin omat omituisuutensa. Meillä hauen ja isommilla vesillä myös muiden suurisuisten petojen murkinaa.

Storm R.I.P. Roach on raskaansarjan haukijigi, jonka väreistä monet jäljittelevät enemmän tai vähemmän tarkasti oikeita kaloja. Vavassa pitää olla ruutia yli 120-grammaisen lötkön linkoamiseen.

Storm R.I.P. Seeker Jerk on järeä kaksiosainen pehmoviehe, jonka perässä lepattaa vaihdettava sirppipyrstö. Hienoja värejä tarjoava suurhauen houkutin, jota voi uittaa niin suorakelauksella kuin nykien. Viimemainittu tekniikka saa vieheen nyrjähtelemään sivusuunnassa oikein messevästi.

Hoikka v-pyrstöinen vertsujigi Storm So-Run Joker Vert sai uuden suurkoon isojen petojen pystyjigaukseen. Koekalastukseen lähetetyt värit ovat kovasti vihreävoittoisia. Täytyy toivoa että se on kalojen lempiväri tänä kesänä.

Storm So-Run Joker Shad ja Makan Minnow on paketoitu useamman eri värisen jigin seteiksi, joista ensin mainitulle on antanut kasvot kalastusopas Tero Ruoho ja jälkimmäiselle kilpakalastaja Sami Karhu. Kummastakin jigimallista on saatavana setti aurinkoiselle ja pilviselle säälle. Jokereita tituleerataan hauki- ja Makaneita ahven-kuhajigeiksi.

Trigger X Wax Tail kuuluu muodikkaiden mikrojigien kasvavaan joukkoon. Pampularunkoinen häntäheikki on kokonaisuudessaan vain 25-millinen eli ison surviaissääsken toukan mittainen ja pitkälle mallinenkin, joten jigipään tulee olla todella pieni. Sitten käsissä on viehe, jolle voin luvata monen lajisia ottajia. Eikä haittaa värivalikoiman suppeuskaan.