Näihin aikoihin vuodesta tuppaa kalamiehellä pitämään kiirettä, jos aikoo ehtiä harrastamaan kaikkia keväisiä kalastusrientoja.

Yhden kutkuttavan pyyntisesongin tarjoaa toutain, maamme suurimpiin kuuluva ja ylivoimaisesti petomaisin särkikala.

Toutain nousee virtoihin heti kohta jäiden lähdettyä kutemaan. Tähän aikaan toukokuusta kutu on jo ohitse ja turbosärjet ovat aloittaneet jahtaamaan pikkukaloja lisääntymistouhuissa kärsineen energiataseensa tasapainottamiseksi.

Mehevät roiskahdukset koskien reunavirroissa, kivien huopeissa ja nivojen pinnalla kavaltavat saalistavan toutaimen helposti.

Äkkinäinen luulee, että kun vieheen onnistuu nälkäisen ”tuikkirenkaaseen” heittämään, tärppi on hyvinkin todennäköinen.

Totuus on valitettavasti toinen. Toutain osaa väistellä vieheitä hämmästyttävän taitavasti.

Osaksi jalo taito johtunee siitä, että monet kaloista on jo muutamia kertoja elämänsä aikana koukutettu eli koulutettu varomaan vieheitä. Kipeä muistijälki säilyy aivoissa pitkään.

Hyvän päivän sattuessa kalastaja voi toki rantauttaa useitakin toutaimia, mutta tavallisempi tilanne on, että yhdenkin kalan saaminen teettää töitä oikein kunnolla.

Ja väistämättömiä ovat sellaisetkin reissut, että kalastaja joutuu poistumaan jokivarresta vähin äänin takavasemmalle saamatta edes tärppiä.

Paras arvaaja voittaa omakseen viehesetin, josta itse toutainkin olisi kateellinen.

Suurimman toutaimen paino?

Lempäälän Kuokkalankosket on yksi maamme tunnetuimmista toutainvirroista.

Pitkähköllä, monimuotoisella koskijaksolla on useita hyviä paikkoja narrata tätä vahvaa ja viekasta veijaria siiman päähän.

Mikä parasta, Kuokkalasta saatavat toutaimet ovat varsinkin kevätsesongin aikaan hyvän kokoisia, yleensä yli kahden ja usein yli kolmen kilon painoisia.

Viisikiloisetkaan eivät ole harvinaisuuksia, saadaanpa joesta vuosittain kutosellakin alkavia vonkaleita.

Tämän kertainen arvaustehtävämme vie minut ja kalakaverini Heikin Kuokkalankoskille jahtaamaan toutaimia jonain päivänä välillä 18.-20.5.

Kysymyksemme kuuluu, kuinka painava on suurin saamamme toutain sadan gramman tarkkuudella punnittuna? Vastausaikaa on torstain 17.5. loppuun saakka.

Kalan nappaaminen ei siis ole itsestään selvää, joten nollakin kannattaa pitää mielessä. Toisaalta pyrimme tekemään kaikkemme, että puntariin ripustettavaa saataisiin ja nolla-arvaajat jäisivät nuolemaan näppejään.

Palkinnoksi tarjoamme tällä kerralla viehesettiä, joka lienee mieleen kohdekalallemmekin. Se sisältää kaksi Sebile-vaappua, Rapala Max Rapin, Mutka-lusikan, Abu Reflex ja Kuusamo Balance -lipat sekä Jigwobblerin ja ennen kaikkea toutaintykki SpinMad Blade Bait Kingin.

Jos oikeita tai lähimmäs oikeita vastauksia on useampia, palkinto arvotaan näiden vastaajien kesken.

Ja samalla jokainen osallistuu kilpailemaan pääpalkinnosta, jonka voittaa omakseen arvaamalla oikein kolmessa eri kilpailussamme.

Huomio! Keräämme lomakkeella tietoja ainoastaan palkintojen lähettämistä varten, joten yhteystiedot on hyvä lisätä mukaan.