Ruuanlaittokin on kiinnostanut Ruohoa jo varhaiselta iältä. Nuorena grillatuista kaloista on tultu pitkälle, kun ulkomaanmatkojen yhteydessä rakkaus kotimaan sesonkeihin ja raaka-aineisiin syttyi toden teolla jo 90-luvun loppupuolella. Suomalaiset sesongit ja makumaailmat ovat olleet motivaationa ja ohjenuorana siitä saakka.

Viime vuosina metsästys on noussut yhä tärkeämmäksi harrastukseksi ja Ruohon kaatamaa riistää on tarjolla jopa Ravintola Nokan listalla.

”Nokassa tarjotaan valkohäntäpeuraa, hirveä, sorsaa, sepelkyyhkyä ja hanhea, joista yritän metsästää itse mahdollisimman paljon. Kahdelle hirvelle olen jo hankkinut kaatoluvan tälle vuodelle Nokkaa varten.”

Metsästys osana arkea

LOOK-paistopussit

Siinä missä joillekin kalastus rajoittuu vain erityisiin reissuihin ja metsästys esimerkiksi hirvestyskauteen, ovat molemmat Ruoholle osa arkipäivää. Vaikka mies asuu Espoossa, on lähimmälle jahtipaikalle vain vajaan puolen tunnin matka ja peurapassiin voi lähteä lyhyelläkin varoajalla. Kalastaminenkin onnistuu Espoonlahdella vallan mainiosti. Niinpä Ruoho kertookin käyvänsä toteuttamassa molempia intohimojaan viikoittain. Kun Ruoho lähtee metsästämään, on pääasiallisena tavoitteena ruoan saaminen pöytään ja sen mukana saadut elämykset. Trofeet yksinään eivät kiinnosta, vaikka yhdet sarvet seinältä jo löytyvätkin.

”Metsästän monipuolisesti niin pienriistaa, lintuja, pienpetoja, kauriita, peuroja kuin hirviäkin. Ja miksei vaikka villisikaakin, jos sellainen sattuu kohdalle osumaan.”

Suosikkiriistareseptit raaka-aineiden mukaan

Suosikkiriistareseptejä Ruoholta on turha tingata, sillä hän valmistaa sapuskat aina tilanteen ja käsillä olevien raaka-aineiden mukaan.

”Kahvi ja paistetut kananmunat lienevät ainoat toistuvat asiat taloudessamme. Riistaa syödään vähintään kerran viikossa ja yleensä lautasella on simppeliä kotiruokaa. Inspiroidun milloin mistäkin ja saatan kokeilla kotona mitä erilaisempia ruokia. Mutta esimerkiksi sopivan vuuan tai padan puuttuessa heitän vaan lihan ja lisukkeet Look-paistopussiin ja laitan uuniin. Sillä selvä.”

Intuitiiviselle kokille kuten Ruoho, paistopussi on oivallinen apuväline arkipäivien kokkaukseen, sillä niiden avulla voi valmistaa niin lihaa, kalaa, kasviksia kuin jälkiruokiakin. Rohkeasti kokeilemalla Look-paistopusseista saakin kaikkein eniten irti. Look-paistopussit saavat lisäksi Ruoholta erityiskehuja makujen säilyttämisessä pitkilläkin paistoajoilla.

”Paistopussi on oivallinen apuväline varsinkin kotikäytössä. Pitkälläkin haudutusajalla maut pysyvät. Valmistimme esimerkiksi juuri kokonaista sorsaa punajuurilla ja mustaherukalla ja paistopussi kasasi maut hienoksi kokonaisuudeksi. Halusin yhdistää sesongin mukaiset raaka-aineet, joista itse pidän, helpoksi ja maukkaaksi ateriaksi. Look-paistopussilla onnistuin siinä hienosti.”

Look-paistopusseilla kypsennettävä liha tai kala pysyy erityisen mehevänä ja esimerkiksi yrttien aromit pääsevät todella oikeuksiinsa. Paistopussit sopivat niin arkeen kuin juhlaankin, helpottamaan ruuanlaittoa ja varmistamaan täydellisen lopputuloksen.

Herkullista hirvenpaistia

Hirvenpaistia, sieniä ja juureksia

4:lle
Vaikeusaste: Keskitaso
Valmistusaika: 1h
gluteeniton, soijaton, ei sisällä sitrushedelmiä, ei sisällä hernettä, ei sisällä pähkinää, ei sisällä kananmunaa, ei sisällä kalaa/äyriäisiä, ei sisällä selleriä

Hirvenpaistia valmistettaessa on aivan turha lähteä turhiin kikkailuihin. Tuoreita yrttejä, kotimaisia juureksia ja sieniä. Kaikki aineet Look-paistopussiin ja sillä selvä. Voit halutessasi vaihtaa porkkanat ja sipulit muihinkin kauden juureksiin.

2 oksaa salviaa
2 oksaa rosmariinia
4 kynttä valkosipulia
1 kg hirven sisä-, kulma- tai ulkopaisti
voita
3 porkkanaa
2 sipulia
200 g metsäsieniä
2 oksaa salviaa
2 oksaa rosmariinia
1 LOOK Isopussi
Loraus kermaa

Murskaa salvia, rosmariini ja valkosipulit morttelissa. Ruskista paisti voissa pannulla yrttien ja valkosipulin kanssa. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista myös porkkanat, sienet ja sipulit pannulla voissa yrttien kanssa.

Laita kaikki aineet paistopussiin ja kypsennä 150 asteisessa uunissa 15-30 minuuttia paistin koosta riippuen. Paistin eri kypsyys asteet on helppo mitata sisälämpömittarilla. Medium 42-46 astetta, medium plus 46-48 astetta ja kypsä 52 astetta tai yli. Anna paistin levätä 15 minuuttia paistamisen jälkeen.

Odotellessa voit valmistaa liemestä kastikkeen. Kaada pussiin tullut liemi kattilaan, keitä hetki kasaan ja lisää loraus kermaa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Kastikkeen voi maustaa tässä vaiheessa myös marjoilla, erilaisilla hyytelöillä tai vaikka jallulla.

Leikkaa hirvenpaistia tarjolle ohuiksi viipaleiksi porkkanoiden ja sienien sekä kastikkeen kera.

Kilpailu on päättynyt!

Osallistu vastaamalla kysymykseen ja voita Look-tuotekassi! Arvomme yhteensä viisi palkintoa ja yhden palkinnon arvo on 15 euroa.

Palkinto arvotaan kaikkien kyselyyn vastanneiden kesken. Kilpailu päättyy 05.11.2018. Vastanneiden nimi- ja osoitetietoja voidaan käyttää ja luovuttaa suoramarkkinointitarkoituksiin henkilötietolain mukaisesti. Lisätietoja Otavamedia Oy:n rekisteriselosteesta.