Ahvenanmaalle kalaan!

Kun kutsu kuuluu, vastausta kannattaa harkita tavallistakin vakavammin. Ja jos minulta kysytään, myönteistä vastausta ei tarvitse kauan odottaa.

Ahvenanmaalla on ollut merkittävä rooli omassa kalastushistoriassani. Saarimaakunnan syytä tai ansiota tavallaan on, että minusta tuli muinoin Erän kalastustoimittaja.

Elettiin 1980-luvun alkupuoliskoa.

Vuoden huipputapahtuma oli siihen aikaan syksyinen kalareissu Bastön vesille suurhaukea narraamaan.

Hyvin niitä tulikin, ei aivan kymppejä mutta sen verran suuria, että päätin ilmoittaa pari parempaa Erän suurhaukikilpailuun.

Kilpailun säännöissä oli pykälä, että jos halusi saada saalisilmoitukseen liitetyt valokuvat takaisin, ne piti noutaa henkilökohtaisesti Erän toimituksesta tulosten julkistuksen jälkeen.

Minä halusin, ja niinpä marssin päivänä eräänä toimitukseen Helsingin Eerikinkadulle.

Tapasin silloisen päätoimittajan Seppo Suurosen, jonka kanssa jutustelimme niitä näitä pitkän tovin. Jossain välissä rohkaistuin kysymään, kiinnostaisivatko päätoimittajaa kalastusaiheiset jutut.

Kiinnostivat, ja niin sovimme ensimmäisen juttuni aiheesta. Se käsitteli tuolloista tutkimuskohdettani surviaissääskiä, niiden käyttöä pilkkisyöttinä ja mahdollista kotikasvattamista.

Oli toimituksen mielestä sen verran laadukas tarina, ettei jäänyt viimeiseksi. Nyttemmin tarinoita on takana jo hyvinkin nelinumeroinen määrä.

Bertbyvikin pisin ahven?

Mutta siis nyt on jälleen Ahvenanmaa kiikarissa.

Kutsun esittäjä Eero on käynyt kaveriporukkansa kanssa Saltvikin kunnan Bertbyvikin vesillä kalassa jo yli kymmenenä vuonna, joten ottipaikat ovat tulleet tutuiksi.

Eero luonnehtii sikäläisiä vesiä kalastusmielessä ”tavanomaisiksi”. Haukien koko on jäänyt yleensä 1-4 kilon haarukkaan, ja ahvenissa haamuraja asettuu puolen kilon tietämiin. Saaliit tosin ovat olleet viime vuosina paranemaan päin.

Sikäläiset majoituspuitteet ovat kunnossa ja veneet asiallisia, kunhan pysytellään suojaisilla vesillä. Täällä kalastusalueeseen kuuluu kaksi sisälahtea, joten hommiin pääsee käsiksi tuulisillakin keleillä.

Meidän tarkoituksemme on tehdä Bertbyvikiin pitkän viikonlopun mittainen reissu 4.-6. toukokuuta. Tarkoitus on kalastaa sekä haukea että ahventa neljän venekunnan voimin.

Arvauskilpailumme kysymys kuuluu, kuinka pitkä on suurin porukkamme saama ahven tasasenteiksi pyöristettynä? Vastauksia otamme vastaan aina torstain 3.5. loppuun saakka.

Parhaimman arvauksen esittänyt palkitaan kahdeksan ahvenkoon vieheen setillä, joka sisältää mm. Rapaloita, Meppsin lippoja, kolme kotimaisten pienvalmistajien vaappua ja Kuusamon UL-lusikan.

Jos oikeita tai lähimmäs oikeita vastauksia on useampia, palkinto arvotaan.

Kaikki osallistuvat samalla kilpailuun pääpalkinnosta, jonka pokkaa omakseen vastaamalla oikein kolmessa eri arvauskilpailussamme.

Koska pääpalkinto on varsin tuore, kaikki ovat vielä samalla nollaviivalla. Tiukkoja arvauksia!

Ja hei! Keräämme lomakkeella yhteystietoja ainoastaan palkintojen postittamista varten.