Maksua metsähallitus perustelee sillä, että pienellä saunamaksulla kylpijä auttaa tuomaan polttopuita saunoihin jatkossakin.

– Maksamista emme pysty mitenkään valvomaan, joten voimme vain toivoa, että se maksetaan, sanoo Lapin Luontopalvelujen tiedottaja Pirjo Rautiainen.

Saunamaksut koskevat Luirojärven, Anterinmukan, Tahvontuvan, Härkävaaran, Vieriharjun ja Karhuojan saunoja.

Urho Kekkosen kansallispuistossa on muutamia retkeilijöille tarkoitettuja saunoja autio- ja varaustupien yhteydessä. Varsinkin sesonkiaikana niiden lämmittämiseen kuluu paljon polttopuuta ja puiden kuljettaminen paikan päälle vaatii melkoisesti työtä.

Rautiaisen mukaan polttopuut eivät tule metsähallitukselle ilmaiseksi valtion mailta.

Puut hankitaan yleensä kilpailutuksen kautta edullisimmalta toimittajalta ja yhden klapin hinta voi kohota jopa euroon, riippuen kohteesta, jonne puita toimitetaan. Huollon kannalta kalleimpia ovat luonnollisesti kaukaisimmat kohteet.

Maksu ennen reissua tai sen jälkeen

Saunakäynnit voi puistossa maksaa puhelimella maksulliseen numeroon.

Koska kaikkialla kansallispuistossa ei ole kenttää, saunasta voi maksaa jo ennen vaellusta tai vaelluksen jälkeen.

Maksun voi halutessaan maksaa myös paikan päällä Saariselän palvelupiste Kiehisessä tai Tankavaaran luontokeskuksessa tai sitten Eräluvat.fi-verkkokaupassa.

Hinnat ja puhelinnumerot

  1. 0606 0561519, aikuisen henkilön saunamaksu on 6,93 € + mpm
  2. 0606 0561520, lapsen (alle 7v.) tai ryhmäläisen (joka kuuluu minimissään 10 henkilön ryhmään) saunamaksu on 4,01 € + mpm.

Asiakas saa soitettuaan viestin maksusta puhelimeensa, ja maksu veloitetaan puhelinlaskussa asiakkaalta. Yksi soitto vastaa aina yhtä maksua. Esimerkiksi kymmenen hengen ryhmän pitää soittaa kymmenen kertaa neljän euron numeroon.