Naali on Suomessa äärimmäisen uhanalainen. Viimeisin valmistettu naalipentue Suomessa on todettu yli kaksi vuosikymmentä sitten.

Metsähallituksen Luontopalvelut on järjestänyt Pohjois-Lapin tunturialueille naalinruokinta-automaatteja auttamaan lajin selviytymistä ja leviämistä pohjoisessa.

Ruokinta-automaateilla on myös riistakameroita, jotta saadaan tietoa käykö automaateilla naaleja.

Kummallisen näköiset muovitynnyrit ovat kiinnostaneet tunturissa liikkuvia.

Metsähallituksen mukaan tieto automaattien sijainnista on levinnyt muun muassa internetin keskustelupalstoilla, ja automaateilla on niiden syrjäisestä sijainnista huolimatta käyty.

– Muun muassa riistakameroiden asentoja on muutettu, ja yksi kamera viety. Ruokinta-automaattien kansia on myös auottu ja jätetty kunnolla sulkematta. Silloin kosteus pääsee pilaamaan automaateissa olevan ruuan, metsähallitus tiedottaa.

Ruokinta-automaatit ovat naalille tärkeitä. Pelkkä automaatilla pitempään viipyminen voi metsähallituksen mukaan häiritä aran naalin tuloa automaatille.

Metsähallituksessa on jo harkittu ruokinta-automaattien merkitsemistä.

Ylitarkastaja Tuomo Ollilan mukaan automaatteihin tulee kevään aikana kyltti, jossa kerrotaan mitä varten automaatit ovat tunturissa. Kylteissä myös pyydetään, että automaatteihin ei koskettaisi.

Kolmen valtion suojeluhanke

Naalinruokinta on osa Ruotsin, Suomen ja Norjan yhteistä Naali Interreg -hanketta.

Ruokinnan lisäksi maat tekevät yhteistyössä mm. naaliviestintää, kouluttavat vapaaehtoisia naali-inventoijia ja yhtenäistävät naalin suojelemiseksi tehtävää työtä eri maissa. Hanketta vetää Norrbottenin lääninhallitus.

Naali oli sata vuotta sitten yleinen Enontekiön ja Utsjoen tunturialueilla ja myös osassa Inaria. Tämän jälkeen kanta pieneni nopeasti.

Kannan romahdukseen liittyviä syitä ei varmuudella tiedetä.

Suurimpia uhkia naalin paluulle ovat nykyisin ilmastonmuutos sekä kettu, joka kilpailee samasta ravinnosta ja joka myös tappaa naaleja.