Mateen pilkkiminen on yksi hämäräperäisemmistä kalastuksen lajeista, eikä vähiten siksi, että sitä harrastetaan yleensä illan pimeydessä.

Made kutee vesistöstä riippuen tammi-helmikuussa, jolloin limainen hääväki kerääntyy määrätyille kutualueille sukua jatkamaan.

Yleensä matikoiden häät tanssitaan matalassa, alle kolmen metrin syvyisessä vedessä, ja pohja saa mielellään olla kovaa hiekkaa tai soraikkoa. Aina parempi, jos paikalla on lisäksi jonkinlaista virtausta.

Vaikka mateita saattaa saada päivänvalollakin, paras ajankohta käynnistyy kuitenkin vasta pimeyden laskeuduttua. Mateet ovat nimittäin hyvin hämäräaktiivisia kaloja, ja koska monet niistä ovat lisäksi sokeita, ei näköaistilla ole niiden touhuissa juurikaan merkitystä.

Pelipaikoille auringon laskiessa

Pilkkijän on kuitenkin hyvä marssia jäälle jo ilta-auringon viime säteissä, jotta ehtii porailla kuusituumaisia reikiä valmiiksi ja virittää pyyntivälineet iskuun.

Pilkkeinä on madehommissa käytetty perinteisesti erilaisia koukkuhirviöitä, joiden rytmikästä liikettä tai niihin kiinnitettyä syöttiä limamikot tulevat tutkimaan.

Kun sitten kalastaja on tuntenut jonkinlaista elämää siiman toisessa päässä, on räjähtävä vastaisku lähtenyt ja tartuttanut kalan koukkuun, yleensä ulkopuolelta.

Uusi kalastuslaki pani kuitenkin kuviot uusiksi kieltämällä kalojen tahallisen tartuttamisen ulkoapäin.

Harat ja ryöstäjät muuttuivat lainsuojattomiksi ja pilkkijät joutuivat miettimään uusia kujeita mateiden päänmenoksi.

Yksi uusista kujeista on niin sanottu mademorri, suurikokoinen, jopa sadan gramman painoinen jättimormyska.

Järeäkoukkuinen pilkki varustetaan syötillä eli tavallisimmin kalanpalalla, ja sitä pompotellaan pohjalla tai aivan sen tuntumassa.

Jos hyvin käy, made nappaa syötin suuhunsa ja kamppailu soppatarpeista voi alkaa.

Palkintosetti sisältää muun muassa Nilsua, Rapalaa, Stormia ja Kuusamoa.

Suurimman mateen paino?

Tämän kertainen arvauskilpailumme liittyy mateen pilkkimiseen.

Tarkoituksemme on lähteä kalakaverini Heikin kanssa erääseen vanhastaan hyväksi todettuun madepaikkaan Näsijärvelle ”mormyskoimaan” matikoita.

Arvauskilpailumme kysymys kuuluu, paljonko painaa suurin mateemme, kun reissu tehdään jonain iltana välillä 23.-25.2. Arvaamista helpottaaksemme kalan paino pyöristetään lähimpään sataan grammaan.

Kyseisessä paikassa mateiden normaali koko on liikkunut puolen kilon tietämissä, mutta on sieltä saatu parin kolmen kilon köriläitäkin silloin tällöin.

Ja kuten tämän lajin luonteeseen kuuluu, nollareissutkaan eivät ole olleet tavattomuuksia.

Pieni epävarmuustekijä liittyy lisäksi reissumme ajankohtaan, joka saattaa jo olla hieman myöhäinen mateiden saamiseksi. Kudun huippuhetki on osunut useimmiten helmikuun puolenvälin tienoille.

Vastausaikaa on torstain 22.2. loppuun saakka. Jos oikeita tai lähimmäs oikeita vastauksia on useampia, palkinto arvotaan niiden kesken.

Palkinnoksi olemme varanneet kahdeksan tasapainon lajitelman, joka sisältää muun muassa Nilsua, Rapalaa, Stormia ja Kuusamoa.

Edelleen jakamatta on myös pääpalkinto, jonka voittaa omakseen vastaamalla oikein kolmeen arvauskilpailujemme kysymykseen.

Tiukkoja arvauksia!

Keräämme lomakkeella tietoja ainoastaan palkintojen postittamista varten!