Puhelin on perustehtävänsä ohessa nykyään muun muassa lompakko, kamera, navigaattori, postilaatikko, sanomalehti, radio, televisio, yhteys sosiaaliseen mediaan ja niin edelleen. Siksi sen haluaisi pitää jatkuvasti käden ulottuvilla.

Kallis ja herkkä älypuhelin olisi kuitenkin parempi pitää poissa rankimmista ulkoilmaharrastuksista.

Retkellä tai kalavesillä lika ja kosteus on jatkuvana huolena. Ne eivät kuitenkaan välttämättä turmele nykyaikaista puhelinta, sillä pöly- ja roiskevesisuojaus alkaa olla aika yleinen ominaisuus jo keskihintaisissa puhelimissa, ja etenkin kalleimman hintaluokan lippulaivamalleissa se kuuluu milteipä vakiovarustukseen.

Suurin osa puhelimista ei kuitenkaan kestä kovia kolhuja.

Jos laite lipsahtaa kädestä ja osuu kulma edellä kivikkoon, näytön lasi menee melko helposti hajalle. Pudotuskorkeuden ei tarvitse olla edes kovin suuri, kun vahinko jo käy.

Ja vaikka yrittäisi olla kuinka huolellinen, tällaisia vahinkoja ja kolhuja saattaa sattua etenkin kovimmissa olosuhteissa, kun sormet ovat kohmeessa.

Jonkinlaista iskunkestävyyttä voi tavoitella hankkimalla puhelimen suojaksi iskuja pehmentävät silikonireunukset ja näytön päälle liimattavan suojakalvon. Nämä lisävarusteet eivät kuitenkaan ole mikään tae sille, että laite todella kestäisi iskuja ja kolhuja.

Kaiken lisäksi ylimääräinen suojus, esimerkiksi kosteudelta suojaava pussi, saattaa haitata puhelimen normaalia käyttämistä.

Varmempaa on hankkia puhelin, joka on varta vasten suunniteltu ja sertifioitu kovaan käyttöön.

Vertailu kolhuja kestävistä puhelimista ilmestyi Erän numerossa 2/2018. (Juttu luettavissa digilehdestä tilaajatunnuksilla)