Hajusteiden käyttö vieheiden pyytävyyden lisääjänä on asia, joka herättää mielipiteitä. Jotkut niihin uskovat, mutta ehkä useimmat suhtautuvat hyvin varauksellisesti.

Tämän voi päätellä siitäkin, että erilaisten hajuhoukuttimien elinkaari kalastusvälinemarkkinoilla ei yleensä kovin pitkä ole.

Ensioston jälkeen harva palaa täydentämään varastoaan. Se ensimmäinenkin pullo tai tuubi saattaa jäädä vähälle käytölle.

Miksi? Kun näytöt eivät riitä. Kun käyttäminen vaatii vaivaa. Kun aineilla läträäminen saattaa sotkea vieheitä ja karvoja epämiellyttävään kuntoon. Kun haju on vastenmielinen kalastajalle. Kun purkit ja pullot vuotavat repussa.

Kun…

Tahnat ainakin toimivat

On kuitenkin monia hajuja ja aineita, joiden houkutukseen voidaan todistetusti luottaa. Tällaisia ovat vaikkapa kirjolohen ootto-onginnassa käytettävät tahnat, Power Bait tunnetuimpana esimerkkinä.

Tahnan tehoon vaikuttaa tietysti myös sen väri, mutta veteen liukeneva haju lienee vähintään yhtä merkittävä tekijä.

Myös onkijat tuntevat monia hajuja, jotka lisäävät sopivasti käytettynä erityisesti särkikalojen ruokahaluja. Näitä ovat vaikkapa vanilja ja anis.

Hajun toimimiselle on toki biologisiakin perusteita.

Kalojen hajuaistin on todettu olevan hyvä, jopa erinomainen. Esimerkiksi lohi löytää syntymäjokensa pitkälle hajuaistiinsa turvaten, ja useimmat yöaktiiviset pohjakalat etsivät ravintoa juuri hajun avulla.

Näin ollen luulisi, että oikeanlainen haju vieheessä parantaisi myös sen kelpaamista.

Palkintona on tuhti paketti erlaisia houkutusaineita tahnoista nesteisiin.

Hajusteen pyytävyys?

Tässä arvauskilpailussa teemme yksinkertaisen testin.

Pilkkisiimaan sijoitetaan kaksi identtistä mormyskaa noin 20 sentin päähän toisistaan. Kumpikin syötitetään kärpästoukalla mutta vain toinen hajustetaan.

Hajusteena käytämme viime vuonna uutuutena markkinoille tullutta Kalastuskolmion Pro Master -katkarapuhajustetta. Katkahan on tunnettu herkku kaikenlaisille kaloille.

Jotta morrien sijainti ei vaikuttaisi lopputulokseen, puolet ajasta ongitaan siten, että hajustamaton ja hajustettu vaihtavat paikkaa.

Tarkoituksena on onkia kombinaatiolla yhteensä 50 kalaa, mutta mikäli syönti osoittautuu huonoksi, tyydymme myös vähempään.

Pilkkipaikkanamme on jokin Tampereen seudun järvistä, joissa tavallisimmat pilkinpurijat ovat ahven ja särki.

Kysymyksemme kuuluu, kuinka monta kalaa enemmän tai vähemmän tulee hajustetulla mormyskalla? Vastaus siis muotoon ”5 enemmän” tai ”3 vähemmän”. Voi toki vastata myös ”yhtä paljon”.

Arvausaikaa on torstain 8.2. loppuun saakka, ja testireissu tehdään jonakin päivänä välillä 9.-11.2.

Palkinnoksi oikein tai lähimmäs oikein vastanneelle olemme varanneet tuhdin paketin erilaisia houkutusaineita tahnoista nesteisiin.

Jos oikeita tai lähemmäs oikeita vastauksia on useampia, palkinto arvotaan niiden kesken.

Ja edelleen jakamatta on iso tasapainopilkkisetti, jonka saa omakseen vastaamalla kolmesti oikein näihin arvauskilpailuihin. Onnea peliin!

Ja huomio! Palkintolomakkeen yhteystietoja tarvitaan vain ja ainoastaan palkintojen postittamista varten!

Hajustettu vai hajustamaton?

  • Vastaukset esimerkiksi muodossa ”5 enemmän” tai ”3 vähemmän” tai sitten ”yhtä paljon”.