Petri Jaakkolan (Jaakkola Tours) järjestämä neliviikkoinen kalastusmatkani Nicaraguaan tarjosi jälleen roppakaupalla ikimuistoisia elämyksiä.
Matkamme alkuosiossa pyyntikohteena olivat San Juan joen mahtitarponit, joihin edellisen arvauskilpailun kysymyskin liittyi.
Jos oli kalojen yhteistyöhaluissa aluksi hieman toivomisen varaa, loppupuolella sävellaji muuttui täysin.
Yli kahden tunnin väsytyksiä, koskenlaskuja ja siimojen katkotuksia jopa yli satakiloisille tarponeille riitti kylliksi kummallekin venekunnalle. Mutta niistä lisää ehkä joskus toiste.
Reissun loppupäivät kalastimme Nicaraguan länsirannikosta noin 70 kilometrin päässä olevalla Big Corn Islandilla eli Isolla Maissisaarella.
Arvauskilpailumme kysymys kuului, kuinka paljon painaa suurin saamamme kala näiltä vesiltä, kun kalastamassa on kahdeksan henkilöä ja aikaa kolme päivää.
5,5 kilon barrakuda
Iso Maissisaari on nimestään huolimatta vain noin kymmenen neliökilometrin maaläntti Karibianmeressä, maailman suurimpiin kuuluvan koralliriutan helmassa.
Kalastusisäntämme Harry Martinez kuuluu saaren mahtimiehiin omistamalla kolme hummerilaivaa ja useita pienempiä aluksia.
Herra itse ei lähtenyt matkaamme, vaan deletoi opashommat alaisilleen.
Ensimmäinen kalastuspäivämme valkeni pilvisenä ja epämiellyttävän tuulisena. Säätiedotus uhkaili jopa ukkosmyrskyjen mahdollisuudella, mikä ei tietenkään ole kiva juttu avomerelle kalaan pyrittäessä.
Nousimme kuitenkin veneisiin ja läksimme kohti seikkailua. Sellainen siitä tulikin, jos joku pitää seikkailua monimetristä aallokkoa, ankaraa röykytystä ja kaiken kastelevia suolavesipärskeitä.
Päivän päätteeksi totesin, että shortsini olivat hiertyneet takapuolesta puhki penkillä hyppiessä.
Kalat olivat aluksi tiukassa, mutta onneksi niitäkin alkoi päivän mittaan löytyä, kolmisenkymmentä kaikkiaan.
Lajistoon kuuluivat muun muassa barrakuda, pari erilaista piikkimakrillia, kingfish, yellow tail ja liskokala. Suurin kala, barrakuda, punnittiin 5,5 kiloiseksi.
6,75 kilon kingfish
Toinen kalastuspäivämme käynnistyi vesisateessa, tuulen jatkaessa entisellä volyymillään. Aamu oli ottiaika ja veneisiin veivattiin useita peruskokoisia kahdesta viiteen kiloon olevia barrakudia.
Parhaan kalan kesytteli Jaska, 6,75 kilon makrillin, kingfishin.
Viimenen päivä valkeni puolipilvisenä. Aurinkokin tuikahteli hetkittäin pilvien rakosista, mikä kuulemma tarkoittaa täällä barrakudien aktivoitumista.
Päivä olikin tapahtumia täynnä. Mieliinpainuvin sattui Hannulle, jonka kämmeneen tunkeutui koukku viisikiloisen barrakudan rimpuillessa vaapun toisessa päässä. Sairaalakäynnillä siitäkin selvittiin.
Kalarintamalla saaliskirjo ei enää muuksi muuttunut. Pikkunättejä barrakudia ynnä kumppaneita nousi veneisiin useita, mutta yksikään niistä ei enää nokittanut Jaskan ennätystä.
Reissun suurin kala painoi siis 6,75 kiloa ja koska lupasimme kilpailun avauksessa, että paino pyöristetään lähimpään kiloon, oikea vastaus kysymykseen on 7 kiloa.
Kolme oikein!
Kalojen koon puolesta Maissisaaren keikka oli lievä pettymys. Tulos olisi varmasti ollut toinen, jos tuuli olisi sallinut parhaille apajille menemisen.
Kaikkinensa kokemus oli kuitenkin hieno. Hienoa oli myös se, että Nicaraguan yksi suurimmista televisiokanavista kiinnostui reissustamme ja teki siitä raportin uutislähetykseensä.
Raporteista viis, sillä tärkein kysymys tässä vaiheessa kuuluu, arvasiko kukaan oikein suurimman kalan painoa?
Vastauksia kilpailuun tuli kaikkiaan noin 50 kappaletta ja joukossa oli peräti kolme oikeaa vastausta. Palkinto jouduttiin siis tälläkin kertaa arpomaan.
Poikkeuksellisen arvonnasta teki sen, että onnetar eli tässä tässä tapauksessa Jari Tuiskunen oli arvonnan aikaan vielä Managuassa, Nicaraguassa. Homma hoitui kuitenkin helposti ”mesessä” eli Messengerissä.
Tarkalleen 9980 kilometrin päässä Helsingistä Tuiskunen nosti virtuaalisesta hatusta numeron kaksi, joka kuului Topias Kyöstille Noormarkusta. Onnea voittajalle ja kaikille kilpailuun osallistuneille isokokoinen kiitos!
Tuiskunen palaa Suomeen tiistaina ja postittelee palkinnot, mikäli jetlag ei ole vienyt mehuja ihan kokonaan.