Idean kalakeittopäivästä on nostanut pöydälle Pro Kala ry, joka edustaa ammattikalastajia, kalanviljelijöitä, kalanjalostajia ja kalakauppiaita sekä elinkeinokalatalouden järjestöjä.

Ensimmäisen kalakeittopäivän teemana on Kalaa hyviin päätöksiin. Kalakeittopäiväperinne aloitetaan päätöksenteon huipulta, eduskunnasta, eli siellä missä tätä aivojen superfoodia tarvitaan hyvien päätöksien syntymiseen.

Kalakeitolla on pitkät perinteet suomalaisten ruokalistalla ja keitosta on tehty alueittain erilaisia versioita saariston silakkasopasta kainuulaiseen muikkukeittoon tai lappilaiseen lohisoppaan.

Pro Kala muistuttaa tiedotteessaan, että kalakeiton raaka-aineeksi soveltuu kala kuin kala.  Sopiva kalalaji löytyy myös jokaiselle vuodenajalle. Alkuvuodesta voi syödä madekeittoa, keväällä ahvensoppaa ja syksyllä silakkaseljankaa.

D-vitamiinia, pehmeää rasvaa ja proteiinia

Kalaa kannattaa Pro Kala -yhdistyksen mukaan syödä paitsi maun, myös terveellisyyden vuoksi. Kala sisältää monia terveyttä edistäviä ravintoaineita. Se on tärkeä D-vitamiinin, pehmeän rasvan ja proteiinin lähde.

Kalan merkitys D-vitamiinin lähteenä korostuu erityisesti talvella, kun sitä ei saa kunnolla auringosta. Jo yhdestä kala-ateriasta saa suositeltavan päivittäisen D-vitamiiniannoksen.

Kala sisältää myös runsaasti hyviä pitkäketjuisia rasvahappoja, jotka ovat tärkeitä aivoille ja keskushermostolle.

Kuluttajille kalakeittopäivä tulee Pro Kala ry:n mukaan näkymään erityisesti sosiaalisessa mediassa, jossa voi jakaa kuvia kalakeitoista hashtagilla #kalakeittopäivä ja inspiroitua toisten ideoista.

(Pro Kala ry:n tiedote 25. tammikuuta)